ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από 1η Ιουλίου σε εφαρμογή η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας-Σε πρώτη φάση σε Τράπεζες και σούπερ-μάρκετ

Οι δηλώσεις του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ  και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου πριν λίγο στους πολιτικούς συντάκτες  

“Μείζονος  σημασίας είναι και το γεγονός ότι η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην εφαρμογή μιας εμβληματικής  μεταρρύθμισης, που αποδεικνύει το ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους και τη βούλησή της να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα που αναπτύσσονται σε βάρος τους σε ορισμένες περιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Γιατί στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων κάτι το οποίο  συνδέεται άμεσα με τις αποδοχές, αλλά και τον τρόπο άσκησης της εργασίας τους. Είμαστε μια φιλεργατική και φιλοεπενδυτική Κυβέρνηση και αυτό το αποδεικνύουμε με πράξεις, με τις πολιτικές μας που παράγουν αποτέλεσμα όχι με λόγια. Γιατί καμιά μεγάλη επένδυση δεν ευδοκιμεί -και δεν μπορεί να ευδοκιμήσει- χωρίς δίκαιες συνθήκες για τους εργαζομένους.

Αναφέρομαι στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας και  μπαίνει σταδιακά σε πλήρη  εφαρμογή. Το ξεκίνημα γίνεται  την 1η Ιουλίου  με την εφαρμογή της  στους κλάδους των Τραπεζών και των σούπερ μάρκετς, που έχουν πάνω από 250 εργαζόμενους, για να επεκταθεί στη συνέχεια σε όλες τις επιχειρήσεις.  Πρόκειται για ένα εργαλείο για την προστασία των εργαζόμενων έναντι ενδεχόμενων αυθαιρεσιών του εργοδότη, για την αντιμετώπιση της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας και την πλήρη καταγραφή των υπερωριών και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

 

Με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας κατοχυρώνονται το ωράριο και οι αμοιβές των εργαζομένων καθώς εισάγονται δύο νέες δικλείδες ασφαλείας: Πρώτον η έναρξη και η λήξη της εργασίας θα γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ II».

Και δεύτερον, ο ελεγκτής θα γνωρίζει, προτού επισκεφθεί τον χώρο εργασίας, πόσους εργαζόμενους θα πρέπει να βρει εκεί. Οι εργοδότες δεν θα μπορούν να καταστρατηγούν τις υποχρεώσεις τους, τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, καθώς θα υπάρχει άμεση ψηφιακή καταγραφή του εργασιακού χρόνου και οι εργαζόμενοι θα αμείβονται πραγματικά για τις ώρες τις οποίες απασχολούνται. 

“Η επέκταση της κάρτας θα ξεκινήσει από κλάδους όπως οι εταιρείες security, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι ΔΕΚΟ και η βιομηχανίες, με στόχο να εφαρμοστεί και στον τουρισμό την επόμενη περίοδο, δηλαδή το 2023. Καμία επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους, πλήθους εργαζομένων, κανένας κλάδος δραστηριότητας και κανένας εργαζόμενος δεν θα εξαιρεθεί από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας”

Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση υπέρ των εργαζομένων, αλλά και υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού. Πρόκειται για μια εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων. Διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, σε συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού, αλλά διασφαλίζονται με τον τρόπο αυτό και τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι σε τελική ανάλυση μια εμβληματική μεταρρύθμιση που αποδεικνύει αφενός τη βούληση της Κυβέρνησης για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και αφετέρου αναδεικνύει την υποκρισία όσων έχουν το θράσος να μιλούν για δήθεν φιλοσοφία και αντεργατική πολιτική από αυτή την Κυβέρνηση”.

 

Από 1η Ιουλίου σε εφαρμογή η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας-Σε πρώτη φάση σε Τράπεζες και σούπερ-μάρκετ
To Top