ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργιακή κινητοποίηση και διαμαρτυρία από αρχαιολόγους και εργαζόμενους του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας

Για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των Μουσείων

Aπεργιακή κινητοποίηση με συγκέντρωση έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, ενάντια στην αποκοπή των μεγαλύτερων αρχαιολογικών μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων, αντιδρώντας στη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί αρχαιολόγοι, εργαζόμενοι και συνεργάτες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

agrotesimage00001

agrotesimage00002

agrotesimage00003

agrotesimage00004

agrotesimage00005

agrotesimage00006

Το σχέδιο νόμου εισάγει επικίνδυνες διατάξεις για το μέλλον της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της διαχείρισής της από Διοικητικά Συμβούλια διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση, μεταξύ αυτών το μείζον ζήτημα της μακροχρόνιας εξαγωγής αρχαιοτήτων στο εξωτερικό μέσω της διάταξης περί «παραρτημάτων» των Μουσείων στο εξωτερικό, θέμα για το οποίο σας έχουμε αποστείλει χωριστή αναλυτική επιστολή-έκκληση. Μάλιστα η ίδρυση παραρτημάτων στο εξωτερικό, όπου θα μεταφέρονται ελληνικές αρχαιότητες, με εισήγηση του διορισμένου ΔΣ και απλή ΚΥΑ 3 Υπουργών έτυχε της προσοχής και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής στην ειδική της έκθεση για το σχέδιο νόμου.

agrotesimage00007

agrotesimage00008

agrotesimage00010

agrotesimage00032

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, στην έκτακτη Γενική Συνέλευσή του που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10/2/2023 με ευρύτατη συμμετοχή των μελών του, ομόφωνα αποφάσισε την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την αποκοπή των πέντε μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ – κυβερνητικά υποχείρια. Ταυτόχρονα αποφάσισε να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

To Top