Τουρισμός

Το «Απέραντο Γαλάζιο» ζωντανεύει ξανά στην Αμοργό

29 χρόνια μετά την προβολή της ταινίας του Λυκ Μπεσόν, το “Απέραντο Γαλάζιο” – “Le Grand Bleu”, η Αμοργός φιλοξενεί και πάλι στα νερά της ένα διεθνή αγώνα ελεύθερης κατάδυσης από τις 17 έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Υπό την αιγίδα του Δήμου της Αμοργού, χορηγών και υποστηρικτών, αλλά και του ΠΣΑΤ, διοργανώνεται ο αγώνας The Authentic Big Blue 2017, με την συμμετοχή Ελλήνω και ξένων αθλητών, που θα θελήσουν να βουτήξουν στα νερά, που έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας. Ο Ζαν Μαρκ Μπαρ και ο Ζαν Ρενό βούτηξαν στα νερά της Αγίας Άννας και διαφήμισαν σε όλο τον κόσμο τις Ελληνικές θάλασσες και το νησί της Αμοργού.

Η ταινία που ήταν εμπνευσμένη από τη ζωή δύο θρύλων των καταδύσεων, του Ζακ Μαγιόλ και του Έντσο Μαγιόρκα, έφερε στο κοινό τον μαγικό κόσμο των καταδύσεων, αλλά και τους κινδύνους του. Ο θάνατος του Μαγιόρκα τον περασμένο Νοέμβριο, ανέσυρε μνήμες από την ταινία, που κέρδισε το βραβείο Σεζάρ του 1988, ενώ συμμετείχε (εκτός συναγωνισμού) και στο Φεστιβάλ των Καννών την ίδια χρονια.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές και υπό την εποπτεία της AIDA Hellas, μέλους της διεθνούς Ομοσπονδίας ελεύθερης κατάδυσης. Η μικρή εξέδρα θα βρίσκεται σε απόσταση 0,5 μιλίων από το εκκλησάκι της Αγίας Άννας και οι δύτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις αντοχές τους σε βάθος 150 μέτρων.

Το ίδιο διάστημα θα φιλοξενηθεί στο νησί, με την υποστήριξη και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η εκδήλωση AMORGOS GASTRONOMY DAYS, με τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν και την Κυκλαδίτικη γαστρονομία.

Ο Jean-Marc Barr επέστρεψε στο «Απέραντο Γαλάζιο» της Αμοργού

Το 1988 η ταινία του σπουδαίου Γάλλου σκηνοθέτη Λυκ Μπεσόν, το Απέραντο Γαλάζιο ανέδειξε την ομορφιά της Αμοργού και των Ελληνικών νησιών σε όλο τον κόσμο. Ο Jean Marc Barr, ο κινηματογραφικός Ζακ Μαγιόλ, επέστρεψε μετά από 30 χρόνια στο νησί, που ανέδειξε το ταλέντο του και μίλησε αποκλειστικά στο CNN Greece. Για την ταινία. Τη ζωή του. Την καριέρα του. Την Ελλάδα.

Ο 56χρονος ηθοποιός επέστρεψε στα νερά της Αγίας Άννας, εκεί που πριν 30 χρόνια έπαιρνε το βάπτισμα του πυρός στις καταδύσεις. Μοναδική του επαφή μέχρι τότε, η εργασία του σε ψαράδικα στην Καλιφόρνια.

Ο κινηματογραφικός Ζακ Μαγιόλ ήταν ένα με τη θάλασσα. Δεν φοβόταν τα βάθη του Αιγαίου πελάγους. Ήταν το σπίτι του. Ο Ζαν Μαρκ Μπαρ όμως δεν τον μιμήθηκε στη ζωή του.

Η ιστορία δύο πρωτοπόρων της ελεύθερης κατάδυσης, του Γάλλου Ζακ Μαγιόλ και του Ιταλού Έντσο Μαγιόρκα συνάρπασε το κοινό. Η ταινία αποτέλεσε σταθμό όχι μόνο για τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο, αλλά και για το ίδιο το άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης. Οι “ήρωες”, όπως ο Ζαν Μαρκ Μπαρ, πηγή έμπνευσης για πρωταθλητές.

Ο Ζαν Μαρκ Μπαρ ήταν ο πρώτος από τους συντελεστές, που επιστρέφει στην Αμοργό, 29 χρόνια μετά την προβολή της. Το Σεπτέμβριο, με την ευκαιρία της διεθνούς διοργάνωσης ελεύθερης κατάδυσης, «The authentic Big Blue», στο νησί θα βρεθούν ο μουσικοσυνθέτης Eric Serra, που “έντυσε” με την υπέροχη μελωδία την ταινία. Αλλά και ο ηθοποιός Gregory Forstner, ο νεαρός Έντσο Μολινάρι (Μαγιόρκα) της ταινίας.

Από CNN Greece – Μιχάλης Τσώχος

To Top