ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απέχουν σήμερα δικηγόροι- δικαστές και εισαγγελείς από τα καθήκοντά τους

Να απέχουν από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν οι δικηγόροι της χώρας για τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων συνεδρίασε την Κυριακή 14 Ιανουαρίου και αποφάσισε αποχή από την άσκηση των καθηκόντων τους για αύριο Δευτέρα -ημέρα που ψηφίζονται τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης.

Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τη διαμεσολάβηση, για την οποία έχουν εκφράσει τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις τους ως προς την υποχρεωτικότητα της διαδικασίας για κάποιες διαφορές, αλλά και για την ανάληψη της διαμεσολάβησης από νομικούς και όχι γενικά από πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΔΙΩΡΗ ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε την αποχή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών από τις συνεδριάσεις των Δικαστηρίων της χώρας την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 09.00΄ έως 11.00΄ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική διαμεσολάβηση.

Να σημειωθεί ότι σήμερα Δευτέρα στις 12.30 οι δικηγόροι Καλαμάτας έχουν Γενική Συνέλευση, όπου θα υπάρξει ενημέρωση τόσο για τον θεσμό της Διαμεσολάβησης, όσο και για τη νέα διαδικασία έκδοσης των συναινετικών διαζυγίων που πλέον θα γίνονται ενώπιον συμβολαιογράφου.

Η απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

“Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε σήμερα (14/01/2018) εκτάκτως ενόψει της επικείμενης ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Στη συνεδρίαση παρέστη εκ μέρους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο Γενικός Γραμματέας, Εφέτης, Νικόλαος Σαλάτας και ανέπτυξε τις θέσεις της Ένωσης σχετικά με τη διαμεσολάβηση.

Η Ολομέλεια, διατρανώνει εκ νέου την αντίθεσή της με την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, όπως εισάγεται στο Πολυνομοσχέδιο. Κρίνει ότι οι εισαγόμενες ρυθμίσεις αντίκεινται στο Σύνταγμα και το δίκαιο της ΕΕ, όπως επεσήμαναν εξάλλου τόσο η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, όσο και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Οι όποιες τροποποιήσεις και βελτιώσεις έγιναν, δεν αναιρούν τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, η οποία βρίσκει την Ολομέλεια κατηγορηματικά αντίθετη.

Η επιλογή της Κυβέρνησης δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης, αντιθέτως δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια και επιβαρύνσεις για τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες.

Σε συνέχεια των παραπάνω, η Ολομέλεια αποφάσισε, ως μορφές άμεσης αντίδρασης:
α) την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, αύριο Δευτέρα, 15.1.2018, ημέρα ψήφισης του Πολυνοσχεδίου και
β) την διατύπωση αιτήματος προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου για την σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου για τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από την καθιέρωση υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί με τη σημερινή του μορφή, στάση την οποία έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων”.

Απέχουν σήμερα δικηγόροι- δικαστές και εισαγγελείς από τα καθήκοντά τους
To Top