ΚΟΙΝΩΝΙΑ

e- Απάτες: Οι νέες μέθοδοι εξαπάτησης πολιτών και επιχειρήσεων και τρόποι προφύλαξης από αυτές-Ενημερωτική εκδήλωση στην Τρίπολη

Ενημερωτική Εκδήλωση από το Επιμελητήριο Αρκαδίας και την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου 

Σε “επιδημία” έχουν εξελιχθεί οι ηλεκτρονικές απάτες και οι ολοένα και περισσότεροι εξαπατηθέντες επαγγελματίες από επιτήδειους που μηχανεύονται διάφορους τρόπου ηλεκτρονικής εξαπάτησης των θυμάτων του με αποτέλεσμα να τους υφαρπάζουν μεγάλα ποσά από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στους οποίους αποκτούν πρόσβαση μέσω απατηλών λινκ που στέλνουν στα υποψήφια θύματά τους είτε μέσω e-mail, είτε μέσω sms είτε μέσω viber. Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις επιχειρηματιών που καταγγέλλουν το άδειασμα των λογαριασμών τους από επιτήδειους. Η πρόσφατη μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας στην Πελοπόννησο με την εξιχνίαση 85 περιπτώσεων απάτης από την ίδια συμμορία, οι συλλήψεις που έγιναν και τα 2.000.000 ευρώ παράνομο κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης πιστοποιούν ότι κάποιοι κάνουν χρυσές δουλειές εξαπατώντας πολίτες παριστάνοντας είτε υποψήφιους αγοραστές, είτε υποψήφιους πελάτες ξενοδοχείων. Προκειμένου λοιπόν να ενημερωθούν οι επαγγελματίες για τις νέες μορφές ηλεκτρονικής απάτης που μηχανεύονται οι επιτήδειοι, το Επιμελητήριο Αρκαδίας σε συνεργασία με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση στην Τρίπολη την Τετάρτη 29 Ιουνίου.

Τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας

“Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, στο πλαίσιο της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης των μελών του και η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «e– Απάτες: Οι νέες μέθοδοι εξαπάτησης πολιτών και επιχειρήσεων και τρόποι προφύλαξης από αυτές» την Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 6:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας (25ης Μαρτίου & Πανός 21, Τρίπολη).

Οι εισηγητές της εκδήλωσης, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, Αστυνόμος Α’ κ. Ανδρικόπουλος Βασίλης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Αρκαδίας Ταξίαρχος κ. Λάμπρος Κατσαντώνης.

 Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν οι συχνότεροι τρόποι δράσης και μεθοδολογίες που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι, οι νέες μορφές απάτες, με έμφαση στις διαδικτυακές και ηλεκτρονικές, ενώ θα δοθούν χρήσιμες συμβουλές για την προστασία των πολιτών και των επαγγελματιών”, καταλήγει η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

Άδειασαν τον λογαριασμό ξενοδόχου στη Μύκονο αρπάζοντας 375.000 ευρώ

Χαρακτηριστική περίπτωση  εξαπάτησης από τη συμμορία που εξαρθρώθηκε ήταν ξενοδόχος από τον Πλατύ Γιαλό Μυκόνου, ο οποίος είδε να κάνουν  φτερά από τον τραπεζικό του λογαριασμό συνολικά 375.000 ευρώ. Ο ξενοδόχος δέχτηκε τον περασμένο Μάρτιο τηλέφωνο από πρόσωπο που ήθελε να κλείσει δωμάτιο για διακοπές. Στη συνέχεια, ο «πελάτης» είπε στον ξενοδόχο ότι θα του σταλεί με sms ένα μήνυμα για να κάνει επιβεβαίωση ότι έγινε η πληρωμή για το δωμάτιο. Το μήνυμα που έλαβε στο κινητό ο ξενοδόχος περιείχε ένα λινκ που προσομοίαζε με τράπεζας, στο οποίο ο ξενοδόχος ανυποψίαστος  ενεργοποίησε. Εμφανίστηκε μία ιστοσελίδα που του ζητούσε το username και τον κωδικό ασφαλείας του e-banking του. Ο ξενοδόχος συμπλήρωσε τα πεδία, οι απατεώνες υφάρπαξαν τους κωδικούς του, καθώς η ιστοσελίδα ήταν fake και είχε δημιουργηθεί από τους απατεώνες, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο “έβλεπαν” τις κινήσεις του ξενοδόχου. Με παρόμοιο τρόπο εξαπατήθηκε ενας φυσικοθεραπευτής στη Θεσσαλονίκη από τον οποίο μέσα σε 10 λεπτά απέσπασαν 15.000 ευρώ, ενώ ένα ακόμα θύμα τους ήταν επιχειρηματίας με ενοικιαζόμενα στη Νίκαια. Η συμμορία των απατεώνων προσποιήθηκε πως ήταν ενδιαφερόμενοι να νοικιάσουν σπίτι και τελικά άδειασαν τον τραπεζικό λογαριασμό του επιχειρηματία αφαιρώντας του 200.000 ευρώ. 

 

 

e- Απάτες: Οι νέες μέθοδοι εξαπάτησης πολιτών και επιχειρήσεων και τρόποι προφύλαξης από αυτές-Ενημερωτική εκδήλωση στην Τρίπολη
To Top