ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντωνόπουλος: “Πρωταθλητής στα περιβαλλοντικά πρόστιμα ο Δήμος Καλαμάτας”

“Είναι γεγονός ότι ο δήμος Καλαμάτας παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία με αποτέλεσμα τα πρόστιμα να πέφτουν βροχή μετά και από το πρόσφατο πρόστιμο για την πλημμελή και ελλιπή λειτουργία της Μαραθόλακκας.

Τα χιλιάδων ευρώ πρόστιμα εντοπίζονται κυρίως στα έργα υποδομής που εμφανίζουν και τα περισσότερα λειτουργικά ή και κατασκευαστικά προβλήματα και συγκρινόμενα με άλλους δήμους φέρνουν τον δήμο Καλαμάτας στις πρώτες θέσεις.

Συγκεκριμένα, πολλαπλά πρόστιμα χιλιάδων ευρώ έχουν επιβληθεί στη ΔΕΥΑΚ για τη ελλιπή λειτουργία του Βιολογικού και την ρύπανση του περιβάλλοντος κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Το πρόβλημα είναι ότι ο βιολογικός λειτουργεί με προδιαγραφές και δυναμικότητα δεκαετίας 1970. Σήμερα έχει υπερδιπλασιαστεί το ισοδύναμο ανταπόκρισης του στα πληθυσμιακά δεδομένα του δήμου Καλαμάτας και Μεσσήνης.

Η απουσία αντιπλημμυρικών έργων και κυρίως οι παραλήψεις σε οριοθετήσεις και διευθετήσεις χειμάρρων σε συνδυασμό με τις αυθαιρεσίες της δημοτικής αρχής συνιστούν μια άλλη σοβαρή πηγή προστίμων και φυσικά κίνδυνο νέων καταστροφών.

Τα έργα της διαχείρισης στερών αποβλήτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων ΑΕΚΚ στα οποία ο δήμος είχε συνάψει σχετική σύμβαση από το 2015 και συνεχίζει μέχρι σήμερα, μένουν στα χαρτιά, καθότι ο δήμος Καλαμάτας δεν έδωσε στο σύστημα διαχείρισης ούτε ένα κυβικό «μπάζα».
Γι αυτό και δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση όταν βλέπουμε μπαζωμένα ρέματα ή υλικά σε δημοτικούς χώρους πεταμένα.

Τέλος αφήνουμε το σημαντικότερο περιβαλλοντοκτόνο έργο του δήμου Καλαμάτας που αποτελεί η εναπόθεση και συσσώρευση απορριμμάτων στην γνωστή Μαραθόλακκα Ταϋγέτου, σε κακή κατάσταση, χωρίς τις μέχρι σήμερα νόμιμες ολοκληρωμένες επεξεργασίες. Μια από αυτές είναι και η διαχείριση των στραγγισμάτων που διαφεύγουν στον Νέδοντα και ρυπαίνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της πόλης μας. Από τις σοβαρές ελλείψεις στη διαχείρισης των απορριμμάτων προκύπτουν και τα πρόσφατα πρόστιμα.
Επίσης οι οσμές καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι ανυπόφορες και ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο έρχονται και στην ανατολική παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας.

Δυστυχώς, ο δήμαρχος παρότι δεν του αναλογεί αποκλειστικά η ευθύνη αποφεύγει να τοποθετηθεί υπεύθυνα και τα ρίχνει στις κυβερνήσεις, στα μνημόνια και κατά καιρούς σε δημότες που ρυπαίνουν.

Όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να αναμετρηθούμε με αυτά τα δύσκολα προβλήματα και να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί για μια διακυβέρνηση που προάγει το περιβαλλοντικό πλεονέκτημα του τόπου μας, και δεν παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις μίας χρήσης μέχρι τις επόμενες εκλογές , αδιαφορώντας για το περιβαλλοντικό κόστος και την δημόσια υγεία.

Αντωνόπουλος: “Πρωταθλητής στα περιβαλλοντικά πρόστιμα ο Δήμος Καλαμάτας”
To Top