ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντώνης Σαμαράς: «Tα δώσατε όλα σε μυστική διπλωματία, έχετε γίνει Σκοπιανότεροι των Σκοπιανών»

Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στο βήμα την Βουλής τον Αντώνη Σαμαρά, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση με αφορμή την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό.

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος σε σημερινό άρθρο του Θεόδωρου Πάγκαλου, ενός πολιτικού του αντιπάλου όπως υπογράμμισε, στο οποίο ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι όταν ο Αντώνης Σαμαράς, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, τον ενημέρωνε συχνά και παρουσιάζει τις θέσεις που είχε από τότε για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Μάλιστα ο κ. Πάγκαλος ανέφερε τις ανησυχίες που εξέφραζε ο κ. Σαμαράς εκείνη την περίοδο για το όνομα που θα επέλεγαν τα Σκόπια.

Απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε πως έχει μετατραπεί σε έναν «απλό yes man», ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Κύριε Τσίπρα εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα!».

«Εγώ αντιστάθηκα εκπροσωπώντας την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου τότε, τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής τότε, και του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών. Όλων των Ελλήνων! Κι εσείς τα δίνετε όλα σήμερα, χωρίς στήριξη από την Βουλή, χωρίς καν απόφαση του υπουργικού σας συμβουλίου… Tα δώσατε όλα σε μυστική διπλωματία, χωρίς τη στήριξη κανενός, ούτε καν του κυβερνητικού εταίρου σας… Με την αντιπολίτευση στο σκοτάδι και το λαό στα κάγκελα. Δηλαδή με ανύπαρκτη νομιμοποίηση και μηδενική συναίνεση…»

Απάντησε μάλιστα και στην κριτική ότι δεν αντέδρασε όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσ»λαβία. «Εγώ πέτυχα να μην αναγνωριστούν τα Σκόπια», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τα σχετικά επιχειρήματα της κυβέρνησης.

«Με συκοφαντείτε ως πολύ «αδιάλλακτο»… Και ταυτόχρονα με συκοφαντείτε ως πολύ «υποχωρητικό»! Διαλέξτε επιτέλους: για ποιό από τα δύο θα με συκοφαντήσετε; Γιατί και τα δύο δεν μπορούν να ισχύουν…», ανέφερε.

«Υπάρχουν, ευτυχώς, και τα ζωντανά ντοκουμέντα της εποχής. Υπάρχει η σκηνή όπου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής λέει: –Η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική! Ακούτε; η Μακεδονία είναι Μία και είναι Ελληνική! Δεν χώρισε τη…«Βόρεια» να τη δώσει σε άλλους. Υπάρχουν και συνεντεύξεις του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου εξηγεί πλήρως γιατί το όνομα της Μακεδονίας είναι «όχημα αλυτρωτισμού σε βάθος χρόνου». Δεν ήταν… «ανεύθυνος λαϊκιστής» ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν ήταν… «ακροδεξιός» ο Ανδρέας Παπανδρέου. Για όνομα του Θεού…», συνέχισε.

«Μάθετε πως σε εκείνο το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης, στις 16 Δεκεμβρίου του 1991, όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι de facto αναγνωρίζει Σλοβενία και Κροατία, εγώ έθεσα τους γνωστούς»τρείς όρους». Και ζήτησα -και πέτυχα μετά από μεγάλη μάχη – να ΜΗΝ αναγνωριστεί κράτος με όνομα που υποδηλώνει αλυτρωτικές βλέψεις κατά της Ελλάδας. Πράγμα που τελικά έγινε αποδεκτό από τους υπόλοιπους… Και πάψετε πια να λέτε ανοησίες. Και να μπλέκετε τις εμπορικές συμφωνίες που υπογράφονταν με την ενιαία Γιουγκοσλαβία πριντη διάλυσή της, με την αναγνώριση των διαφορετικών κρατών που αποσχίστηκαν μετά τη διάλυσή της. Πριν την 16η Δεκεμβρίου του 1991, υπογράφαμε κι εμείς και όλα τα άλλα κράτη συμφωνίες με την ενιαία Γιουγκοσλαβία. Κανείς δεν επεμβαίνει στο πως ονομάζει ένα ενιαίο κράτος τις περιοχές του- είναι εσωτερική του υπόθεση. Και κανένας δεν δεσμεύεται ούτε αναγνωρίζει διεθνώς τις εσωτερικές υποδιαιρέσεις άλλων κρατών! Άλλωστε, υπάρχουν δεκάδες εμπορικές συμφωνίες με την ενιαία Γιουγκοσλαβία από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 μέχρι τη διάλυσή τους, Επί όλων των κυβερνήσεων που μεσολάβησαν…», εξήγησε.

Για το ζήτημα των εμπορικών σχέσεων με τα Σκόπια, ο Αντώνης Σαμαράς έφερε ως παράδειγμα την Ισπανία, ενώ αναρωτήθηκε αν όλες οι χώρες που έχουν συναλλαγές με τη Μαδρίτη αναγνωρίζουν και την Καταλονία.

«Μέσα στη φούρια σας έχετε γίνει σκοπιανότεροι των Σκοπιανών» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Υπενθύμισε σε όλους ότι δεν είχε χειριστεί το θέμα από τ 1992. Και ότι τις ενστάσεις που είχε θέσει τις έχουν αποδεχτεί και στον ΟΗΕ.

«Παρά το γεγονός ότι είχαν επιτύχει διεθνή αναγνώριση με το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή ως «Μακεδονία» – σκέτο – από 140 χώρες, ενδιαφέρονταν κυρίως για το πώς θα τους αναγνωρίσουμε εμείς – η Ελλάδα! Όχι η Ακτή του Ελεφαντοστού, ούτε η Μπουργκίνα Φάσο… Γιατί εμείς θα νομιμοποιούσαμε – ή δεν θα νομιμοποιούσαμε – τον αλυτρωτισμό τους.
Κι εμείς, ο Ελληνικός λαός και τα πολιτικά του κόμματα, με όλες τις διαφωνίες που είναι φυσικό να υπάρχουν, ΠΟΤΕ δεν νομιμοποιήσαμε τον αλυτρωτισμό τους. Εσείς,αυτό ακριβώς κάνετε τώρα», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Ο κόσμος σας έχει καταλάβει, ετοιμαστείτε να λογοδοτήσετε για αυτό», ανέφερε ο κ. Σαμαράς που δεν παρέλειψε να εκφράσει την πλήρης στήριξή του στον «μελλοντικό πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη».

To Top