ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιδρούν οι συνταξιούχοι στην αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ & ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Για την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα

Με μια απαράδεκτη ενέργεια η κυβέρνηση και ο υπουργός υγείας, δημιουργούν ένα ακόμη χειρότερο καθεστώς για τους ασφαλισμένους, όσον αφορά στη συμμετοχή τους στην αγορά των γενοσήμων φαρμάκων, που μεγαλώνει ακόμη και μέχρι 50% σε κάποια από αυτά.

Ειδικά για τους συνταξιούχους η απόφαση αυτή έρχεται να χτυπήσει ακόμη περισσότερο το βιοτικό τους επίπεδο, αφού είναι αυτοί που έχουν ανάγκη μεγαλύτερη για φάρμακα. Με την κυβερνητική απόφαση υποχρεώνονται να πληρώνουν ακόμα περισσότερα για την υγεία τους από τις τσακισμένες συντάξεις τους. Τα παχιά λόγια της κυβέρνησης για τις δήθεν αυξήσεις στις συντάξεις για άλλη μια φορά αποδείχνονται απάτη.

Οι συνταξιούχοι πληρώσαμε και πληρώνουμε εισφορές μια ζωή γι’ αυτά, τα δικαιούμαστε δωρεάν. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποκαταστήσει την αδικία. Διεκδικούμε δωρεάν φαρμακευτική αγωγή, να καταργηθεί η συμμετοχή σ’ αυτήν. Να καταργηθεί η λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, να καλύπτονται όλα τα φάρμακα και σκευάσματα που συνταγογραφούν οι γιατροί με την δική τους επιστημονική ευθύνη.

Κόντρα υπουργείου Υγείας – φαρμακοποιών για τη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα

Συγκεκριμένα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμένει ότι για γενόσημο φάρμακο που πριν το Δελτίο Τιμών ο ασφαλισμένος πλήρωνε 1 ευρώ, τώρα πληρώνει 50,18 ευρώ. Ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος ζητά από τον υπουργό να εξηγήσει πού οφείλεται η αύξηση σε συνταγή ασφαλισμένου για το ίδιο γενόσημο με ίδια διάγνωση.

Από την άλλη, ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή επεσήμανε ότι έχουν αλλάξει οι όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα, αλλά δεν υπάρχει καμιά μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων. Όπως είπε, η επιβάρυνση υπάρχει για όσους δεν δέχονται να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο. Ο ΕΟΠΥΥ, όπως εξήγησε, αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο 100%. Ο φαρμακοποιός πρέπει να ενημερώνει τον ασθενή ότι έχει 10 επιλογές με βάση τη δραστική ουσία. Αν ο ασθενής επιλέξει να πάρει πιο ακριβό φάρμακο θα επιβαρυνθεί τη διαφορά.

Φάρμακα: Αυξάνουν τις τιμές σε 1.700 μετά από συνολική αύξηση 12,7% μέσα σε έναν χρόνο

Αύξηση σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα περιέχει το καινούργιο δελτίο τιμών φαρμάκων, με συνέπεια την επιβάρυνση των ασφαλισμένων, αναφέρει Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής για τις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής τονίζει πως οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων και εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε «αυτή την κυβερνητική επιλογή».

Αύξηση πάνω στην αύξηση – Νέες ανατιμήσεις με υπουργική απόφαση

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που, όπως δείχνουν νέα στοιχεία* που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, καταγράφεται αύξηση κατά 12,7%, συνολικά των φαρμακευτικών προϊόντων, μέσα σε μόλις έναν χρόνο.

Δηλαδή, οι τιμές του Ιανουαρίου 2024 είναι κατά 12,7% υψηλότερες από εκείνες του Ιανουαρίου 2023.

Οι «τραγικές διαφορές τιμής»

Το πόσο επιβαρυντική για τους ασθενείς είναι αυτή η παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Υγεία, καταδεικνύεται από τα στοιχεία που έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, παραθέτοντας «τραγικές διαφορές τιμής».

Παράλληλα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ανακοινώνει για αυτά τα νέα μέτρα ότι «από την Δευτέρα 12/2 που άρχισε να ισχύει το καινούριο δελτίο τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμμεριζόμενος την δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών θέλει να διευκρινίσει ότι:

-Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.
-Οι αυξήσεις στις συμμέτοχες συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.
-Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1.700 γενόσημα φάρμακα
-Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η επιβάρυνση των ασφαλισμένων θα είναι της τάξης των 30 εκ. ευρώ. Αυτό θα είναι και το ποσό που θα ωφεληθούν οι φαρμακευτικές εταιρίες καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο claw back στον ΕΟΠΥΥ. Προφανώς και αυτό είναι κυβερνητική επιλογή, στην οποία και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι».

Μύδροι για την αύξηση ως 80% της συμμετοχής στα φάρμακα

«Καλώς ήρθατε στο ΄΄σωτήριο΄΄ μνημονιακό έτος 2013» σχολιάζει το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφορικά με τις σοφιστείες του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τις αυξήσεις στα φάρμακα.

Δεν αυξήθηκε η τιμή των φαρμάκων, αλλά άλλαξε η «κάλυψη» (σ.σ. η συμμετοχή του ασφαλισμένου) στα γενόσημα, δήλωσε ανερυθρίαστα ο υπουργός Υγείας Άδ. Γεωργιάδης ο οποίος κατά την εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή στον Ant1 προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Όπως σημειώνει τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρακτικά η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ σημαίνει ότι «ο ασθενής επιβαρύνεται με αύξηση περίπου 80% στη συμμετοχή του στα φάρμακα από τις 12/2/2024, κάτι που ο υπουργός στην δήλωση του ξεχνάει να αναφέρει. Η επιβάρυνση στους ασφαλισμένους υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 30 – 40 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι θα είναι μόνο οι φαρμακευτικές εταιρίες που θα καταβάλλουν πλέον λιγότερο claw back (σ.σ. αυτόματη επιστροφή φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρίες στο δημόσιο) στον ΕΟΠΠΥ».

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δικαιούται κρατικής στήριξης γιατί είναι σημαντικό να αναπτυχθεί ο τομέας παραγωγής στην χώρα μας, αλλά όχι επιβαρύνοντας τον ασφαλισμένο», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Παράλληλα, το τμήμα Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «ούτε θέλει να στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ούτε να προφυλάξει τους ασφαλισμένους». Αυτό, καθώς επιβάλλεται χαράτσι στα φάρμακα με τριπλασιασμό της τιμής τους «με τις ευλογίες του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης».

«Ακόμα μία κυβερνητική απόφαση αποδεικνύει αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περί αναλγησίας της κυβέρνησης για Κοινωνικό Κράτος» τονίζει το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθυμίζοντας ότι έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις για την φαρμακευτική πολιτική στην χώρα, στηρίζοντας την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και τους ασθενείς.

*Πίνακας ΕΛΣΤΑΤ:

Φαρμακευτικά προϊόντα: Αύξηση 12,7% μέσα σε μόλις έναν χρόνο

«Η πρόσβαση στην υγεία είναι δικαίωμα όχι προνόμιο», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της Νέας Αριστεράς, την εκτόξευση στα ύψη της συμμετοχής των ασφαλισμένων. «Μετά τα απογευματινά επί πληρωμής χειρουργεία η κυβέρνηση συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στον χώρο της υγείας. Υπουργική απόφαση φέρνει νέες επιβαρύνσεις μέχρι και 80% σε 1700 γενόσημα φάρμακα.

Για την κυβέρνηση της Ν.Δ., η πρόσβαση στην υγεία αντιμετωπίζεται ως προνόμιο και όχι ως δικαίωμα. Το μόνο που μπορεί να σταματήσει την κυβερνητική πολιτική είναι ένα μαζικό και μαχητικό κίνημα για το δικαίωμα στην υγεία. Ως Νέα Αριστερά ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή την ανάγκη θα υπηρετήσουμε. Η πρόσβαση στην υγεία είναι δικαίωμα όχι προνόμιο».

«Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του υπουργού Υγείας να παρουσιάσει το “μαύρο-άσπρο”, το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων επιβαρύνει με νέες αυξήσεις τους ασθενείς οι οποίοι ήδη πληρώνουν πανάκριβα την φαρμακευτική τους περίθαλψη. Πρόκειται για καραμπινάτο αντιλαϊκό μέτρο αφού προβλέπει μείωση της “ασφαλιστικής τιμής” που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και αύξηση της διαφοράς της από τη “λιανική τιμή” των φαρμάκων την οποία πληρώνουν πάλι οι ασθενείς» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Είναι το γνωστό “κόλπο” που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και ενώ οι τιμές των φαρμάκων μειώνονταν, οι ασθενείς αντί να πληρώνουν λιγότερα, πλήρωναν και συνεχίζουν να πληρώνουν περισσότερα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί αντίστοιχα η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των φαρμάκων και να ευνοηθούν ξανά οι φαρμακοβιομήχανοι με την απαλλαγή τους από τη θεσμοθετημένη υποχρεωτική επιστροφή μέρους των κερδών τους (Clawback) προς τον ΕΟΠΥΥ.

Η επίκληση δε, του Αδ. Γεωργιάδη της ευθύνης των ασθενών για να μην επιβαρύνονται να επιλέγουν το φθηνότερο φάρμακο για μια νόσο, διότι όλες οι δραστικές ουσίες έχουν την ίδια δράση, είναι επικίνδυνη. Το φάρμακο δεν μπορεί να το επιλέξει ο ασθενής, αλλά ο γιατρός που έχει την επιστημονική γνώση και ευθύνη ποιο φάρμακο και ποια δραστική ουσία αντιστοιχεί στις ανάγκες του ασθενή».

«Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι όσο η έρευνα και η παραγωγή των φαρμάκων αποτελούν ιδιοκτησία των επιχειρηματικών ομίλων, η φαρμακευτική περίθαλψη του λαού θα αποτελεί ένα πανάκριβο εμπόρευμα, απρόσιτο για πολλούς» επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του τονίζοντας:

«Γι’ αυτό τώρα απαιτείται από το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα η διεκδίκηση της πλήρους και απολύτως δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης με κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής των ασθενών στις πληρωμές των φαρμάκων. Να χρηματοδοτηθεί η φαρμακευτική περίθαλψη του λαού από τον κρατικό προϋπολογισμό με φορολογία του κεφαλαίου μεταξύ του οποίου και των φαρμακοβιομηχάνων».

Διαμαρτυρία των συνταξιούχων Μεσσηνίας την Τρίτη έξω από το κτήριο της ΠΕ Μεσσηνίας

"Η καρδιά των συνταξιούχων χτυπάει αγωνιστικά σε όλη την χώρα με περιφερειακές κινητοποιήσεις ανά νομό, για τα ζητήματα υγείας", επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Μεσσηνίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, το Παράρτημα Καλαμάτας του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΚΟ Τραπεζών και ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων, καλώντας σε κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας, στην οδό Κρήτης, στην Καλαμάτα.

 

πληροφορίες από: in.gr

Αντιδρούν οι συνταξιούχοι στην αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα

Δημοφιλέστερα

To Top