Υγεία

Ανοίγουν την Πέμπτη τα Διαγνωστικά Κέντρα αλλά με πληρωμή 85% για τους ασφαλισμένους

Σε νέα μορφή κινητοποιήσεων προχωρούν οι φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα) έπειτα από την μαραθώνια συνεδρίαση που είχαν στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Σύμφωνα με την απόφαση του συντονιστικού τους οργάνου, τα διαγνωστικά κέντρα ανοίγουν από αύριο όμως οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα παίρνουν απόδειξη για τα χρήματα που καταβάλλουν, για την ασφαλιστική τιμή δηλαδή, και στη συνέχεια θα παίρνουν πίσω τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο δεν θα πληρώνουν όπως αποφασίστηκε το 15% της συμμετοχής στις εξετάσεις.

Σημειώνεται ότι εξαιρούνται από τη νέα αυτή μορφή κινητοποιήσεων οι ευπαθείς ομάδες, περιστατικά που αφορούν ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο ή αντιμετωπίζουν κάποιο οξύ πρόβλημα υγείας όπως καρκινοπαθείς καλ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με τον υπουργό Υγείας υπήρξαν έντονες διαφωνίες από την πλευρά των εκπροσώπων των διαγνωστικών εργαστηρίων καθώς όπως είπαν, υπήρχαν νομικά ζητήματα που θα έπρεπε να εξεταστούν σε βάθος. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε πει ότι παρουσιάστηκε μια βελτιωμένη δέσμη προτάσεων με βάση την οποία εκτός από τα 9 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί ως προσαύξηση για το 2019 ενισχύεται με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ ο κλειστός προϋπολογισμός των εργαστηρίων για το τρέχον έτος.

Όπως είχε εξηγηθεί για το 2018 δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο καθώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και η βουλή έχει κλείσει.

ΞΑΝΘΟΣ: “ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ”

Μιλώντας στο News247 ο Υπουργός Yγείας Ανδρέας Ξανθός τόνισε: “Δεν το λύνει το πρόβλημα η αναστολή της απεργίας. Η κινητοποίηση ουσιαστικά συνεχίζεται με την μετακύλιση του κόστους των εξετάσεων στον ασθενή. Δεν δέχονται τα παραπεμπτικά τα διαγνωστικά κέντρα. Ζητούν από τον πολίτη να καταβάλλει την ασφαλιστική τιμή, κάτι που δεν προβλέπεται από τη σύμβαση που έχει υπογραφεί.

Υπήρξε πίεση από την πλευρά πολλών μικρών εργαστηρίων αλλά και των πολιτών και πλέον το συντονιστικό των εργαστηριών προσπαθεί να δείξει μία διάθεση δήθεν εξυπηρέτησης. Εμείς κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια να παρουσιάσουμε μία βελτιωμένη πρόταση με ενίσχυση του προϋπολογισμού του 2019 κατά 30.000.000 ευρώ. Νομίζω ότι σε περίοδο περιορισμών δημοσιονομικών δεν είναι κακό ποσό.

Βλέπουμε μία εμμονή να ικανοποιηθεί ένα παράλογο αίτημα. Είτε παίζετε ένα σκληρό πολιτικό παιχνίδι για να βλάψει την κυβέρνηση είτε παίζεται ένα πολύ σκληρό επιχειρηματικό παιχνίδι που θέλει να ενισχύσει τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα.

Απευθύνουμε ύστατη έκκληση συνεννόησης για να βρεθεί συμβιβασμός. Η δική τους γραμμή είναι αδιέξοδη και οδηγεί στην ακύρωση των συμβάσεων που υπάρχουν με τον ΕΟΠΥΥ. Θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε την είσοδο των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία για εξετάσεις χωρίς ραντεβού“.

Με πληροφορίες από:news247.gr

Ανοίγουν την Πέμπτη τα Διαγνωστικά Κέντρα αλλά με πληρωμή 85% για τους ασφαλισμένους
To Top