Επιχειρείν

Aνοίγει σήμερα το “Πανελλήνιο”

Ανοίγει σήμερα Σάββατο 11 Αυγούστου το ιστορικό κτήριο του “Πανελληνίου” στο Λιμάνι της Καλαμάτας, μετά από ένα διάστημα που παρέμεινε κλειστό και υπό νέα διεύθυνση και με μια εξαιρετική ανακαίνιση, θα λειτουργεί και ως ξενοδοχείο, αφού διαθέτει συνολικά στον πρώτο όροφο 19 δωμάτια αλλά και ως καφετέρια στο ισόγειο.

Μάλιστα, η επιχείρηση με τα σουβλάκια που στεγαζόταν σε τμήμα του κτηρίου αποχώρησε, και έτσι στο σημείο αυτό μεγάλωσε η κουζίνα και θα λειτουργεί προσφέροντας λουκουμάδες κι άλλα πολλά!

Οι εργασίες που ξεκίνησαν από τον Απρίλιο πλέον ολοκληρώθηκαν και απομένει η διαμόρφωση και ο φωτισμός του εξωτερικού χώρου, εκεί που ο Δήμος Καλαμάτας έχει αναλάβει την ανάπλαση και τη διαμόρφωση του Πάρκου του Πανελληνίου, που γίνεται με ιδιωτική χρηματοδότηση του μεσσήνιου επιχειρηματία, Γιώργου Μαντζή.
Στον εξωτερικό χώρο που διαθέτει το “Πανελλήνιο” δημιουργήθηκε ένα ξύλινο πάτωμα, με όμορφες φυτεύσεις και αναπαυτικά καθίσματα, για να απολαμβάνει κάποιος το καφεδάκι του κάτω από τα δέντρα.

Το σήμα κατατεθέν του λιμανιού της πόλης, σημείο συνάντησης για τους Καλαματιανούς για πάνω από έναν αιώνα, από σήμερα θα υποδέχεται πλήρως ανακαινισμένο τον κόσμο και τους πιστούς πελάτες του

Το ιστορικό κτήριο του “Πανελληνίου”, αποτέλεσε διαχρονικά σημείο συνάντησης για τους Καλαματιανούς για πάνω από έναν αιώνα, αφού κτίστηκε το 1904 από τον εμποροβιομήχανο Γεώργιο Ι. Στασινόπουλο, όπως διαβάζουμε, στο λεύκωμα “Η Καλαμάτα, μέσα από το φακό του Χρήστου Αλειφέρη 1937-1974”,των Αναστασία Μηλίτση-Νίκα & Σταυρούλα Βερράρου για τα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Μεσσηνίας.

Πρωτολειτούργησε ως ψυχαγωγικό κέντρο το 1909 από τους Νίκο Παπαδέα και Γιώργο Φραγκούλη, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε τη διεύθυνσή του ο Βασίλης Κουτσομανιώτης και μετά το 1952 η οικογένεια Μαυροειδή.

Ο χώρος λειτουργούσε άλλοτε ως καφενείο ή εστιατόριο και άλλοτε ως αίθουσα χορού και μπιλιάρδου, ενώ συχνά φιλοξενούσε μουσικά και θεατρικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες.Τους καλοκαιρινούς μήνες έσφυζε από ζωή, ήταν κυριολεκτικά το “στέκι” των Καλαματιανών.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που θα λειτουργήσει ο πρώτος όροφος ως ξενοδοχείο, ενώ ήδη έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες στους Καλαματιανούς και μη, που αδημονούν να ανοίξει τις πόρτες του ξανά, για να απολαμβάνουν τον καφέ τους αγναντεύοντας το λιμάνι.

Μαίρη Περδικέα

Aνοίγει σήμερα το “Πανελλήνιο”
To Top