Υγεία

Ανένδοτο στο “φακελάκι” από τον διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Ανένδοτο αγώνα ενάντια στο "φακελάκι" έχει κηρύξει ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος, δηλώνοντας πως "γιατρός που μπαίνει σε αυτή τη λογική δεν έχει θέση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ο επίορκος γιατρός περί χρηματισμού πηγαίνει κατευθείαν σπίτι του".

Μάλιστα ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας καλεί όλους τους πολίτες που υποπίπτει στην αντίληψή τους περιστατικό με φακελάκι ή γίνονται οι ίδιοι μάρτυρες ενός τέτοιου "κοινωνικού εγκλήματος", όπως λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μπέζος να καταγγέλλουν τα περιστατικά, ώστε να οδηγούνται στη δικαιοσύνη οι επίορκοι γιατροί και σε διαθεσιμότητα. Για να εκλείψει αυτό το νοσηρό φαινόμενο που έρχεται από παλιά, και έχει γίνει τρόπος ζωής για ορισμένους.

Όπως πριν από μια εβδομάδα στο "Έλενα Βενιζέλου" με περιστατικό 65χρονου γιατρού γυναικολόγου που πιάστηκε επ'αυτοφώρω με το φακελάκι με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, μετά από καταγγελία ασθενούς του, ότι ζήτησε χρήματα για να τη χειρουργήσει, και αμέσως τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Ενώ πάνω του εντοπίστηκαν και άλλοι τρεις φάκελοι από ασθενείς, συνολικού ποσού 1.750 ευρώ!

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας καθιέρωσε με Νόμο την λεγόμενη «Λίστα Χειρουργείου» (Ν. 4368/2016 ΦΕΚ Α 21/21-2-2016) και την «Επιτροπή Χειρουργείου» (Υπουργική Απόφαση Α3α/οικ.97136/2016 – ΦΕΚ 4316/Β/30-12-2016 Τρόπος κατάρτισης, οργάνωσης και λειτουργίας της Λίστας Χειρουργείου), με σκοπό να μην γίνονται «αθέμιτες» παρεμβάσεις από τους εμπλεκόμενους γιατρούς και άλλους εργαζόμενους του Νοσοκομείου ως προς την αναμονή για χειρουργική επέμβαση.

Ήδη εδώ και καιρό είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο- και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου Καλαμάτας- η Λίστα Χειρουργείων και η Λίστα Εκτάκτων Χειρουργείων.

Στη λίστα δεν αναφέρονται ονόματα ασθενών -προφανώς για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων και ιατρικού απορρήτου-, αλλά οι ασθενείς κατηγοριοποιούνται με βάση αριθμούς πρωτοκόλλου.
Υπάρχουν ειδικά πεδία για κάθε Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας (Γυναικολογική, Αγγειοχειρουργική, Χειρουργική, Οφθαλμολογική, ΩΡΛ, Ορθοπεδική κ.α.) ενώ από τις ημερομηνίες που καταγράφονται μπορεί κανείς να συμπεράνει και πόσο χρόνο χρειάστηκε ο ασθενής από την στιγμή που διαγνώστηκε, μέχρι τη στιγμή που υποβλήθηκε στην απαραίτητη επέμβαση.
Κι αυτό γιατί στις λίστες των χειρουργείων αναφέρεται η ημερομηνία της γνωμάτευσης που έγινε στον ασθενή, αλλά και η ημερομηνία διεξαγωγής του χειρουργείου. Επίσης προσδιορίζεται με σχετική ακρίβεια και το είδος του χειρουργείου στο οποίο υποβάλλεται κάθε ασθενής.

Μέσα από τη δημόσια ανάρτηση των χειρουργείων πετυχαίνεται τόσο η καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμός της λειτουργίας τους, όσο και καταπολεμείται το «φακελάκι», δηλαδή ο αδιαφανής τρόπος για να πάρει κάποιος σειρά και να υποβληθεί στην επέμβαση που πρέπει, γρηγορότερα.

Ο Γιώργος Μπέζος στο ευχετήριο μήνυμά του για το νέο έτος αναφέρεται στον ανένδοτο αγώνα για να περιοριστεί και να εξαλειφθεί το "φακελάκι" και προαναγγέλλει πρωτοβουλίες από τη νέα χρονιά που θα θωρακίσουν περαιτέρω τη διαφάνεια και θα εξαλείψουν τα νοσηρά αυτά φαινόμενα. Σε ανάρτησή του αναφέρει:
"Το φακελάκι των/στους γιατρών/τρούς θεωρείται "κοινωνικό έγκλημα". Γιατρός που μπαίνει σε αυτή τη λογική δεν έχει θέση στο ΕΣΥ, δεν έχει θέση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, δεν τον θέλουμε ανάμεσά μας. Τελεία και παύλα. Επίορκος ιατρός περί χρηματισμού πηγαίνει κατευθείαν σπίτι του. Δεν θέλει το ΕΣΥ τέτοιους, δεν τους χρειαζόμαστε.
Σε αυτό τον αγώνα επιθυμούμε και παρακαλούμε τον Ασθενή, τον Συνοδό, τον Πολίτη, την Τοπική Κοινωνία, να είναι σύμμαχος και συνεργάτης. Το λέμε συνέχεια. Το να το ξέρεις και να σιωπάς, το να συμμετέχεις στη διαδικασία χρηματισμού και μετά να κριτικάρεις δεν βοηθά, δεν λύνει το πρόβλημα.....Σε θέλουμε δίπλα μας, σε θέλουμε μαζί μας. Είναι υπόθεση κοινή, είναι υπόθεση συλλογική, είναι υπόθεση ΌΛΩΝ ΜΑΣ...
Νεότερα προσεχώς με την ανάληψη κοινών και διαφόρων πρωτοβουλιών......
ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!!!

Ανένδοτο στο “φακελάκι” από τον διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας
To Top