ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανδριανόπουλος: Όχι στη στείρωση της συντροφικότητας των δεσποζόμενων ζώων

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την διάταξη της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων“, λέει ο Πρόεδρος του Κυνοφιλικού Ομίλου Μεσσηνίας στο Messinialive

Τον πρόεδρο του Kυνοφιλικού Ομίλου Μεσσηνίας Βασίλη Ανδριανόπουλο φιλοξένησε σήμερα το Μessinialive για να σχολιάσει τις αντιδράσεις και να διατυπώσει τις ενστάσεις του για στο νομοσχέδιο “για την ευζωία των ζώων”, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση από την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο “έχει σκοτεινά σημεία”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ο κ. Ανδριανόπουλος εστίασε την κριτική του στο άρθρο 5 στο οποίο είναι κάθετα αντίθετοι λόγω της οριζόντιας υποχρεώσεις για στειρώσεις. Επίσης ένσταση έχει και στο άρθρο 6 για την ερασιτεχνική εκτροφή η οποία πρέπει να θεσμοθετηθεί, ενώ σχολίασε πως το νομοσχέδιο συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αφού έχει ήδη 8.500 σχόλια με τον ίδιο να καταλήγει πως “η οριζόντια στείρωση δε λύνει το πρόβλημα”.

Το νομοσχέδιο για την ευζωία των ζώων, είναι μια προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να περιοριστεί η αέναη δημιουργία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, είτε λόγω εγκατάλειψης είτε λόγω ανεξέλεγκτων γεννήσεων, με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.
Παράλληλα, επιχειρείται να καθοριστούν σαφώς οι υποχρεώσεις που έχει ο ιδιοκτήτης προς το ζώο το οποίο αποφασίζει να υιοθετήσει, καθώς και το τι συνιστά παραμέληση ή κακοποίηση ζώου, ενώ τα πρόστιμα που προβλέπονται για τη μη τήρηση της νομοθεσίας είναι εξαιρετικά υψηλά.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι η υποχρέωση στείρωσης για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς –για την οποία υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση– προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1/9/2023, ενώ τα αναλογούντα διοικητικά πρόστιμα θα τεθούν σε ισχύ ένα χρόνο αργότερα, την 1/9/24.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νομοσχέδιο, αρμόδιες αρχές για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι εντός των ορίων των οποίων βρίσκονται τα ζώα. Οι δήμοι, για τους οποίους προβλέπεται σχετική χρηματοδότηση, θα πρέπει να λειτουργούν καταφύγια για αδέσποτους σκύλους και γάτες, οι προδιαγραφές των οποίων ορίζονται επίσης σαφώς.

Το νομοσχέδιο ορίζει επίσης ότι κάθε ζώο που υιοθετείται υποχρεωτικά θα καταγράφεται στο μητρώο ζώων και ιδιοκτητών. Παράλληλα, δημιουργείται γραμμή καταγγελιών, όπως και μητρώο παραβατών, στο οποίο θα καταγράφονται όσοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για παράβαση των διατάξεων του νόμου και θα αποκλείονται από τη δυνατότητα να υιοθετήσουν ζώο για τουλάχιστον δέκα έτη.

Η συνολική ευθύνη για την άσκηση της πολιτικής για τα ζώα συντροφιάς, τον συντονισμό και την εποπτεία του συστήματος περνά πλέον από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει πολύ υψηλά διοικητικά πρόστιμα για τα περιστατικά κακοποίησης ζώου, από 30.000 έως 50.000 ευρώ, αδίκημα που μετατρέπεται πλέον σε κακούργημα, ενώ αντίστοιχα είναι και τα προβλεπόμενα πρόστιμα για εγκατάλειψη νεογέννητων σκυλιών και γατιών.
Τα πρόστιμα αποτελούν έσοδο των δήμων και διατίθενται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των δαπανών των καταφυγίων και των δημοτικών κτηνιατρείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων δεν μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς, ωστόσο φιλοζωικές οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία και τη στείρωση αδέσποτων τονίζουν ότι πάνω από 1 εκατομμύριο σκυλιά βρίσκονται στους δρόμους. Σχετική τοποθέτηση έκανε ο κ.Ανδριανόπουλος που δεν συμφωνεί με την καταγραφή αυτή…

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των γατιών στους δρόμους έχει αυξηθεί σε υπερβολικό βαθμό, καθώς δεν είναι εύκολη η σύλληψή τους ώστε να στειρωθούν. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ένα μεγαλόσωμο σκυλί μπορεί να γεννήσει 8-12 κουτάβια δύο φορές τον χρόνο και ένα μικρόσωμο 4-6 κουτάβια επίσης δύο φορές τον χρόνο.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αναπτύσσεται σε 10 άξονες:

1. Οι «Πέντε Ελευθερίες των Ζώων»: Περιλαμβάνονται πλέον ρητά στον νόμο οι 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων (Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια. Ελευθερία από φόβο και αγωνία. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης).

2. Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση, για πρώτη φορά, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας.

3. Ηλεκτρονικό βιβλιάριο & ψηφιακό ιατρικό ιστορικό του ζώου: Τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας μέσω του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς.

4. Αναπαραγωγή με κανόνες: Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τον ανώτατο αριθμό γεννών ανά ζώο, την άδεια για αναπαραγωγή, κ.α.

5. Διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις και αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις.

6. Πρόγραμμα «Άργος»-πόροι και υποχρεώσεις Δήμων: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων από κάθε Δήμο. Παράλληλα, εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι και οι διαδικασίες για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.

7. Στήριξη και κίνητρα στους πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς: Θέσπιση κινήτρων από τους Δήμους, ώστε οι πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων να φροντίζουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους, όπως μείωση δημοτικών τελών έως και 10% για επιμελείς ιδιοκτήτες.

8. Πλαίσιο Εποπτείας: Θεσπίζεται ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων.

9. Βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την προστασία των ζώων συντροφιάς: Εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις σε τοπικές και εκπαιδευτικές κοινότητες.

10. Εθνική Γραμμή Καταγγελιών: Ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και κάθε παράβαση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Δημοφιλέστερα

To Top