Μουσική

“Αναζητώντας τις ρίζες”: Συναυλία εμπνευσμένη από την παράδοση τη Δευτέρα 27 Μαρτίου στο Μέγαρο Χορού

Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας αποχαιρετά τις χειμωνιάτικες δράσεις του, με μια σημαντική συναυλία, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, στις 20:00, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Ο Νίκος Μάνδυλας και η Πόπη Μαλαπάνη συμπράττουν σε μια βραδιά με έργα Bach/Μητρόπουλου, Σκαλκώτα, Κωνσταντινίδη και Fasil Say που εμπνέονται από την παράδοση.

Μουσική δωματίου για βιολί και πιάνο, δύο όργανα που έχουν αποδειχθεί ιδανικοί συνοδοιπόροι έχοντας καταθέσει συναρπαστικούς μουσικούς διαλόγους.

Ο εξάρχων βιολιστής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών συμπράττει με μια αριστούχο απόφοιτο του Δ.Ω.Κ. με εξέχουσα καλλιτεχνική πορεία σε ένα πρόγραμμα που παντρεύει την παράδοση με την λόγια δημιουργία.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

27 03 2023 Final 1

Πόπη Μαλαπάνη

Η Πόπη Μαλαπάνη παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας με τους Στάθη Γυφτάκη, Μαρία Παπαπετροπούλου και Νέλη Σεμιτέκολο. Πήρε Πτυχίο και Δίπλωμα πιάνου το 1998 και 2000 αντίστοιχα. Συνέχισε τις μουσικές της σπουδές στην Ακαδημία του ‘Εσσεν, στη Γερμανία, με τους Prof.Michael Roll και Prof.Til Engel, από όπου αποφοίτησε το 2005. Για τα επόμενα δύο χρόνια παρακολούθησε σεμινάρια συνοδείας τραγουδιού με τους Prof.Xavier Poncette (καθηγητή συνοδείας τραγουδιού στην Ακαδημία του Essen)και Alexander Schmalcz (συνοδό τραγουδιού στην Ακαδημία του Dusseldorf), ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου με τους Duo Ganev, Lilia Bojiadjieva, Δόμνα Ευνουχίδου κ.α. Έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Έχει συνεργαστεί με την ΚΟΑ στον κύκλο “Μουσικοί Περίπατοι στα Μουσεία” καθώς και στον κύκλο ηχογραφήσεων, που πραγματοποίησε η ΚΟΑ τον Ιούλιο 2020. Από το καλοκαίρι του 2021 έχει αναλάβει την παραγωγή του Διεθνούς Μουσικού φεστιβάλ Αίγινας και από τον Οκτώβριο του 2022 συνεργάζεται με το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Κορίνθου στη διοργάνωση δράσεων εξωστρέφειας. Aπό το Σεπτέμβρη του 2014 εργάζεται ως συνοδός μουσικών οργάνων και καθηγήτρια πιάνου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1995-2000).

Νίκος Μάνδυλας

Το 1990 πήρε δίπλωμα βιολιού με άριστα παμψηφεί, α΄ βραβείο και μετάλλιο διάκρισης του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών από την τάξη του διακεκριμένου καθηγητή Στέλιου Καφαντάρη, με τον οποίο συνέχισε μαθήματα μέχρι το 2000. Το 1991 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος «Μουσηγέτης». Το 1993 συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του ΙΚΥ στην Κρατική Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Στουτγάρδης από την οποία πήρε το 1995 το μεταπτυχιακό δίπλωμα μουσικής δωματίου από την τάξη του κουαρτέτου εγχόρδων Melos, το 1997 το μεταπτυχιακό δίπλωμα βιολιού με διάκριση και το 1999 το ανώτατο δίπλωμα σολίστ (Solisten Klasse) από την τάξη του Wilhelm Melcher. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και έκανε μαθήματα βιολιού στη Φιλαρμονική Εταιρία και στο Ωδείο Κέρκυρας.Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, τηνΑγγλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και έχει συμπράξει ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες, όπως οι Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής Λονδίνου, Συμφωνική Ορχήστρα Ακαδημίας Στουτγάρδης, Ορχήστρα του Φεστιβάλ Ναυπλίου, Ορχήστρα Πανεπιστημίου Γιορκ, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Κερκυραίων, Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου, Ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κέρκυρας, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Ορχήστρα Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας-Θράκης κ.ά. Πήρε το 3ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό κουαρτέτου εγχόρδων στο Μπούμπενροϋτ της Γερμανίας (1993) και το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό μουσικής δωματίου της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη (1994). Από το 2003 είναι Κορυφαίος A΄ και αναπληρωτής Εξάρχων στα πρώτα βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Από το 2002 διδάσκει στο Ιόνιο Ωδείο Κέρκυρας. Από το 2015 διδάσκει βιολίκαι βιόλα στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και από το 2018 στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος-Deree. Επανειλημμένα μαθητές του έχουν βραβευτεί σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς.

“Αναζητώντας τις ρίζες”: Συναυλία εμπνευσμένη από την παράδοση τη Δευτέρα 27 Μαρτίου στο Μέγαρο Χορού
To Top