ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβάθμιση των F-16: Αυτά προβλέπει η συμφωνία-Ποιές είναι οι αντιδράσεις

Τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας αναβάθμισης των ελληνικών F-16 έκανε γνωστές η αρμόδια υπηρεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας με έγγραφό της προς το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Την αναβάθμιση περισσότερων από 120 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που επισφραγίστηκε με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον και έγινε γνωστή δια στόματος Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας (Defence Security Cooperation Agency) ,που ενημερώνει σχετικά το Κογκρέσο, η χώρα μας ζήτησε επισήμως την αναβάθμιση του στόλου των F-16 στο επίπεδο Block V.

Ειδικότερα η χώρα μας ζητά την προμήθεια νέων ηλεκτρονικών, ραντάρ, συστημάτων επικοινωνίας, αυτοπροστασίας και συνδεσιμότητας, εξομοιοτητές πτήσης, καθώς και υποστήριξη των συστημάτων εδάφους.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζήτησε: 125 APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) Radars (περιλαμβάνει και δυο (2) επιπλέον, 123 Modular Mission Computers (MMCs), 123 LINK-16 Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio Systems (MIDS-JTRS) με TACAN και EHSI, 123 LN260 Embedded Global Navigation Systems (EGI)/Inertial Navigation Systems (INS), 123 Improved Programmable Display Generators (iPDGs), 123 APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (AIFF) Combined Interrogator Transponders (CIT), 1 Joint Mission Planning System (JMPS), 1 Εξομοιωτή πτήσης F-16V, αναβάθμιση δυο υπάρχοντων εξομοιωτών σε F-16V, 1 Avionics Level Test Station, εξοπλισμό Ασφαλών Επικοινωνιών, εξοπλισμό κρυπτογράφησης, εξοπλισμο ναυτιλίας. Στην αίτηση περιλαμβάνεται η αναβάθμιση 26 συστημάτων Advanced Self-Protection Integrated Suite (ASPIS) I σε ASPIS II.

“Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που αποτελεί σημαντικό εταίρο για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη.
Η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε F-16 Block V θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμείνει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία. Θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να διατηρήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητές της στο μέλλον, μειώνοντας έτσι την απειλή που δημιουργούν οι εχθροί της συμμαχίας στις ΗΠΑ και στο NATO” αναφέρει το έγγραφο.

“Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές ασφαλείας. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα ως αποτρεπτικό παράγοντα για τις περιφερειακές απειλές, θα ενισχύσει την εθνική της άμυνα και θα εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις” συμπληρώνουν οι Αμερικανοί.

Ακόμη, αναφέρεται πως από τη στιγμή που η Ελλάδα διαθέτει πολλούς τύπους F-16 (Block 30, Block 50, Block 52+, Block 52+ Advanced) δε θα υπάρξει κανένα τεχνικό πρόβλημα από άποψη λειτουργίας και υποστήριξης του προγράμματος, ενώ σημειώνεται με νόημα πως η κίνηση αυτή δε ανατρέπει τις στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχή.

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο των Αμερικανών, το συνολικό κόστος του προγράμματος θα αγγίξει τα 2,404 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος διευκρίνισε πως η οροφή για την αναβάθμιση των συγκεκριμένων αεροσκαφών από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δις ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡEΙEΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Τέσσερις φορές αναφέρθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ στη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 και έκανε φανερό απο τα πρώτα λεπτά στο τετ α τερ πόσο σημασία αποδίδει στην ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία.

Ανακοίνωσε δηλαδή οτι οι Αμερικανοί κάνουν αποδεκτή την επιστολή που το υπουργείο εθνικής Άμυνας είχε στείλει ( Letter of request) ζητώντας να υπάρξει αναβάθμιση. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα συζητηθούν κατά την επίσημη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλος ο εκσυγχρονισμός θα γίνει στην Ελλάδα στην ΕΑΒ σε συνεργασία με δυο ελληνικές αμυντικές εταιρείες.

Όπως είπε και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος που ήταν κοντά στο πρωθυπουργό σε όλες τις επαφές του στην Αμερική, η οροφή για την αναβάθμιση των συγκεκριμένων αεροσκαφών από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δις ευρώ, τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά. Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι άδικα κατηγορεί την κυβέρνηση αφού επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου η αρχική τιμή που είχε δώσει το Κογκρέσο για την προμήθεια 30 αεροσκαφών F16 Block 52+ advanced ήταν 3,2 δις δολάρια και η τελική τιμή που είχε προεγκριθεί 1,9 δις δολάρια.

Συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος απάντησε σε ανακοίνωση της Ν.Δ. ως εξής: «Παρακαλείται ο κ. Μητσοτάκης να μην παρασύρεται από τους τέως κνίτες συμβούλους του. Θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσει με τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο να του εξηγήσει ότι επί ΝΔ η αρχική τιμή που έδωσε το Κογκρέσο για την προμήθεια 30 αεροσκαφών F-16 Block 52 + Advanced ήταν 3,2 δις δολάρια και η τελική τιμή που είχε προεγκριθεί 1,9 δις δολάρια».

Στην ανακοίνωση της Ν.Δ. αναφερόταν μεταξύ άλλων: “«Δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16. Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο εκσυγχρονισμός, σε κάθε περίπτωση κρίθηκε απαραίτητος σήμερα από τους επιτελείς του Πενταγώνου ώστε να μην απαξιωθούν τεχνολογικά τα συγκεκριμένα αεροσκάφη την ώρα που η γειτονική Τουρκία σπεύδει να αγοράσει τα F- 35.

Τζανακόπουλος: 1,1 δισ. το κόστος για τα F-16 σε βάθος 15ετίας, υπερβολική η φασαρία

Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον Real, χαρακτήρισε υπερβολική τη φασαρία για το θέμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, στην οποία χαίρομαι που επιμένουν όλοι τόσο πολύ, αποτελεί καταρχήν μία αναγκαία συμφωνία για να μην απαξιωθεί ένας πολύ μεγάλος στόλος αεροπλάνων για τον οποίο Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ με τις συμφωνίες που έκλειναν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν δαπανήσει δεκάδες δισ. Σε ότι αφορά το κόστος αυτής της αναβάθμισης, σε ότι αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό θα είναι ύψους 1,1 δισ., το σύνολο βεβαίως της συμφωνίας είναι 2,4 δισ. αλλά αυτά δεν επιβαρύνουν τον ελληνικό προϋπολογισμό, είναι το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου.
Το 1,1 δισ. θα επιβαρύνει τον ελληνικό προϋπολογισμό σε ένα βάθος 10ετίας, 15ετίας» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι πρόκειται για μία συμφωνία η οποία είναι επωφελής, «στον βαθμό βεβαίως που την εντάσσουμε στο συγκεκριμένο πλαίσιο, δηλαδή στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας», ενώ εκτίμησε ότι «όλη η φασαρία που έχει γίνει είναι ολίγον υπερβολική».

Με πληροφορίες από: Νews247

Αναβάθμιση των F-16: Αυτά προβλέπει η συμφωνία-Ποιές είναι οι αντιδράσεις

Δημοφιλέστερα

To Top