ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ-Αναλυτικός οδηγός για τα μέτρα: Πού επιβάλλεται και που είναι προαιρετική η μάσκα

Στα σούπερ μάρκετ η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζομένους όχι για τους πελάτες, ωστόσο υπάρχει αυστηρή σύσταση για τη χρήση της

Αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει τα τηρούνται από τους πολίτες στα πλαίσια της αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού αποφασίστηκαν από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή και βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας. Μεταξύ άλλων, δίδονται οδηγίες για την τις κατάλληλες αποστάσεις, τη σωστή χρήση μάσκας αλλά και μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Στους πίνακες του ΕΟΔΥ που δημοσιεύονται αναλύονται τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στους εξής χώρους: κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, καταστήματα (λιανικής κ.α.), σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια, ανελκυστήρες, χώρους εστίασης (εξωτερικός χώρος), καταστήματα (σούπερ μάρκετ/καταστήματα τροφίμων), Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, αλλά και γραφεία.

Παράλληλα, δίδεται και ένας αναλυτικός οδηγός για τις μάσκες, στον οποίο παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το γιατί είναι αναγκαία η χρήση της, το πώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να μην καταστεί επικίνδυνη για την υγεία, αλλά και οδηγίες για την κατασκευή μασκών στο σπίτι.

«Η μη ιατρική μάσκα (μάσκα κοινότητας, κάλυμμα προσώπου, υφασμάτινη μάσκα, χειροποίητη μάσκα) δεν προορίζεται για χρήση σε δομές υγείας ή από επαγγελματίες υγείας. Χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό με στόχο την κάλυψη του προσώπου του ατόμου, που τη φορά. Διατίθεται έτοιμη στο εμπόριο, μπορεί όμως με απλό τρόπο να κατασκευαστεί και στο σπίτι, από ποικίλα υλικά, (συνήθως βαμβακερό ύφασμα ή χαρτί)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τι ισχύει σε κάθε περίπτωση δραστηριότητας

ΓΡΑΦΕΙΑ: Απόσταση μεταξύ ατόμων 1,5 μ. Μη υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους και κοινό αλλά με σύσταση χρήσης. Αναλογία τετραγωνικών μέτρων: 1 άτομο ανά 10 τμ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ- ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ: Απόσταση μεταξύ ατόμων 1,5 μ. Μη υποχρεωτική η μάσκα για προσωπικό και κοινό αλλά με σύσταση χρήσης. Αναλογία τετραγωνικών μέτρων: 1 άτομο ανά 7 τμ.

ΧΩΡΟΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ: Απόσταση μεταξύ ατόμων 1,5 μ. Μη υποχρεωτική η μάσκα για εφημέριους, ψάλτες κλπ και ποίμνιο αλλά,με σύσταση χρήσης. Αναλογία τετραγωνικών μέτρων: 1 άτομο ανά 10 τμ.

ΕΣΤΙΑΣΗ (Εξωτερικός χώρος): 2 μέτρα μεταξύ τραπεζιών. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για το προσωπικό, μη υποχρεωτική για το κοινό. Αναλογία τετραγωνικών μέτρων: 1 άτομο ανά 3 τμ εξωτερικού χώρου, έως 4 άτομα ανά τραπέζι.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Απόσταση μεταξύ ατόμων 1,5 μ. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για το προσωπικό, μη υποχρεωτική για τους πελάτες. Αναλογία τετραγωνικών μέτρων: 1 άτομο ανά 15 τμ.

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ – ΤΑΞΙ: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για προσωπικό και κοινό.

ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ: 40% πληρότητα, χρήση μόνο για ΑΜΕΑ, ευάλωτες ομάδες και μεταφορά εμπορευμάτων όπου υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες.Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους.

ΛΟΙΠΟΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΧΩΡΟΙ: Μη υποχρεωτική η χρήση μάσκας αλλά με σύσταση χρήσης προς όλους. Απόσταση μεταξύ ατόμων 1,5 μ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – ΙΑΤΡΕΙΑ – ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ: Απόσταση μεταξύ ατόμων 1,5 μ. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για προσωπικό και κοινό.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (ΛΙΑΝΙΚΗΣ κ.ά): Απόσταση μεταξύ ατόμων 1,5 μ. Μη υποχρεωτική η μάσκα για προσωπικό και κοινό αλλά με σύσταση χρήσης. Αναλογία τετραγωνικών μέτρων: 4 άτομα ανά 20 τμ. 4 άτομα +1 για την επιφάνεια από 20 τμ έως 100 τμ, 12 άτομα +1 για την επιφάνεια άνω των 100 τμ.

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ – ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ: Απόσταση μεταξύ ατόμων 1,5 μ. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για το προσωπικό, σύσταση χρήσης για το κοινό. Αναλογία τετραγωνικών μέτρων: 4 άτομα ανά 20 τμ. 4 άτομα +1 για την επιφάνεια από 20 τμ έως 100 τμ, 12 άτομα +1 για την επιφάνεια άνω των 100 τμ.

Νέα καθημερινότητα με μάσκα: Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται και πού επιβάλλεται


ΕΟΔΥ-Αναλυτικός οδηγός για τα μέτρα: Πού επιβάλλεται και που είναι προαιρετική η μάσκα
To Top