ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ανάγκη να εξασφαλιστούν ζωοτροφές για 4.050 αιγοπρόβατα στις πυρόπληκτες περιοχές της Μεσσηνίας

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα, Τρίτη 10 Αυγούστου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, αναφερόμενος στις πρόσφατες πυρκαγιές και στους καθαρισμούς στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Αρχικά αναφέρθηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Μεσσηνία και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οδεύουμε προς το τέλος, παρόλο που κάποιες εστίες παραμένουν ενεργές, παρατήρησε δε ότι αυτό δεν εγκυμονεί ιδιαίτερο κίνδυνο, καθώς στα σημεία βρίσκονται δυνάμεις της πυροσβεστικής, ιδιαίτερα πεζοπόρα τμήματα τα οποία επιχειρούν.

ΤΡΙΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΖΗΜΙΩΝ

Ενημέρωσε επίσης ότι σήμερα, μετά από τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη, οριστικοποιήθηκαν οι απαιτούμενες τριμελείς επιτροπές για την εκτίμηση των ζημιών που έχουν προκληθεί στους Δήμους Οιχαλίας, Πύλου – Νέστορος, Μεσσήνης, Τριφυλίας και Καλαμάτας.

Πρόκειται για επιτροπές που έχουν έργο, για τα αγροτικά θέματα, τον εντοπισμό, καταγραφή και αποτίμηση ζημιών στην αγροτική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή καθώς και στις εγκαταστάσεις αυτών, ενώ όσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα, το έργο της επιτροπής αφορά την καταγραφή και αποτίμηση ζημιών των επιχειρήσεων (εμπορικών, βιοτεχνικών, βιομηχανικών, κλπ) στις πληγείσες περιοχές.

Ακόμα συστήθηκε και επιτροπή υποδομών, η οποία έχει ως κύριο έργο τον έλεγχο των οδικών, τεχνικών έργων, λοιπών δικτύων και δημοσίων κτιρίων καθώς και την εκτίμηση των μέσων που θα απαιτηθούν αλλά και του κόστους για την αποκατάστασή τους.

ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στην ανάγκη για εξασφάλιση ζωοτροφών προς ενίσχυση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, ενημερώνοντας ότι ήδη από χθες, 9 Αυγούστου, έχει υπολογιστεί από την ΔΑΟΚ Μεσσηνίας ο αριθμός των ζώων που εκτρέφονται στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές των Δήμων Οιχαλίας, Πύλου-Νέστορος και Καλαμάτας, ο οποίος και ανέρχεται σε 4.050 αιγοπρόβατα.

Επίσης τόνισε πως ο Περιφερειάρχης προώθησε ήδη στο αρμόδιο Υπουργείο όλα τα δεδομένα και τις ανάγκες σε ζωοτροφές που προκύπτουν για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ υπήρξε δέσμευση του Υπουργού για άμεση στήριξη των κτηνοτρόφων.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΜΑ ΓΙΑ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Παπαδόπουλο Γεώργιο, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι θα αποσταλούν μέχρι την προσεχή Παρασκευή στη Μεσσηνία ζωοτροφές για την εξυπηρέτηση των αναγκών του νομού.

To Top