ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζητούν την ανάδειξη του Δημοτικού Σχολείου που ανήγειρε ο Παπαφλέσσας στην Πολιανή

Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκαν και συναντήθηκαν με το Δήμαρχο, Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019, ο Εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Πολιανής του Δήμου Καλαμάτας μαζί με τον Εφημέριο του χωριού, άλλοι κληρικοί, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι Συλλόγων, προκειμένου να θέσουν στον Δήμαρχο το θέμα της ανάδειξης του Δημοτικού Σχολείου, που ανήγειρε στην Πολιανή ο Παπαφλέσσας.

Μάλιστα, επέδωσαν στο Δήμαρχο, σε κορνίζα, αντίγραφο γράμματος του Παπαφλέσσα, με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 1819, στο οποίο ο Αρχιμανδρίτης και μετέπειτα Ήρωας της Επανάστασης, από την Κωνσταντινούπολη όπου δραστηριοποιούνταν, παρακινούσε τους συγχωριανούς του στην Πολιανή «να φροντίσετε και σεις να ανακτήσωμεν εις την πολιτείαν μας ένα εργαστήριον παιδείας, δηλ. ένα σχολείον Ελληνικόν, εις το οποίον να διδάσκονται τα τέκνα της πατρίδος και των πέριξ τα θεία και ιερά ταύτα μαθήματα και Θεοπαράδοτα λόγια».

Ο ίδιος υποσχόταν να συμβάλει οικονομικά με σημαντικό ποσό από προσωπικούς του πόρους, καθώς και να πείσει τους φίλους του να ενισχύσουν οικονομικά την ανέγερση του σχολείου.

Το Δημοτικό Σχολείο της Πολιανής σήμερα-Το μόνο που έχει απομείνει είναι ερείπια...

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Δήμος Καλαμάτας, στην Πολιανή υφίστανται σήμερα, σε δημοτικό χώρο, τα ερείπια του κτηρίου του Σχολείου και στο παρελθόν είχε συνταχθεί μελέτη για την ανάδειξή τους, με ανέγερση ενός νέου κτηρίου, το οποίο θα τα περιβάλλει και θα τα προστατεύει, θα είναι δε αφιερωμένο στον Ήρωα της Εθνεγερσίας Παπαφλέσσα.

Ο Δήμαρχος παρέλαβε με συγκίνηση το αντίγραφο της επιστολής του Ήρωα, ευχαρίστησε και επαίνεσε όσους ανέλαβαν τη σχετική πρωτοβουλία και ανέφερε πως το σχετικό έργο είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου Καλαμάτας.

Ο Παναγιώτης Νίκας ανέθεσε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών την ανασύσταση του φακέλου, ώστε το θέμα να έλθει σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη παρέμβαση μέχρι την επέτειο 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, το 2021.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ


Ζητούν την ανάδειξη του Δημοτικού Σχολείου που ανήγειρε ο Παπαφλέσσας στην Πολιανή
To Top