Αθλητισμός

Άμεση αντικατάσταση ισοθερμικού καλύμματος χρειάζεται το κολυμβητήριο

ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΕΙΧΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΤΟ 2012 ΚΑΙ ΚΟΣΤΙΣΕ 60.000 ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΣΑΦΩΣ ΑΠΟΣΒΕΣΤΗΚΕ

Ζωτικής σημασίας για την απρόσκοπτη λειτουργία του Δημοτικού κολυμβητηρίου Καλαμάτας είναι το θέμα της αλλαγής του ισοθερμικού καλύμματος γιατί σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος του “λουκέτου”.

Οι καλές καιρικές συνθήκες στάθηκαν έως τώρα σύμμαχος για την διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του νερού, αλλά πλέον ο χειμώνας μπαίνει για τα καλά με συνέπεια τις μεγάλες ενεργειακές απώλειες καθώς τις βραδυνές ώρες κατά τις οποίες η θερμοκρασία πέφτει αρκετούς βαθμούς και η πισίνα παραμένει ακάλυπτη.

Το υπάρχον ισοθερμικό κάλυμμα, η λεγόμενη “κουβέρτα” στην κολυμβητική διάλεκτο, επιφάνειας 1.000 m2, τοποθετήθηκε το 2012, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο “ζωής” του και χρήζει άμεσης αντικατάστασης.

Όπως φαίνεται και στις φωτ. του που δημοσιεύει το messinialive, τα καλύμματα έχουν φθαρεί και δεν προσφέρουν πλέον τον σκοπό για τον οποίο είχαν αποκτηθεί.

Το κόστος αντικατάστασης είναι αρκετά υψηλό καθώς υπολογίζεται πως το σχετικό κονδύλι θα ανέλθει στα 50.000 ευρώ και ίσως παραπάνω, αλλά το κάλυμμα είναι ουσιαστικά μια επένδυση, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα αποσβεστεί σε δυο-τρία χρόνια χρήσης.

Και αυτό λόγω της μέγιστης εξοικονόμησης πετρελαίου που θα προσφέρει αφού θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες θερμοκρασίας ιδιαίτερα κατά τις βραδυνές ώρες.

Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση πως το νέο κάλυμμα θα φέρει τις ανάλογες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις, όπως και το υπό αντικατάσταση, το οποίο έχει φάσα με συρματόσχοινο στις πλευρές με αποτέλεσμα την άριστη εφαρμογή του στην επιφάνεια του νερού.

Το θέμα επεσήμανε και η επικεφαλής του συνδυασμού “Καλαμάτα – Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή, η οποία ζήτησε με τοποθέτησή της την πιστή τήρηση των όρων του διαγωνισμού για το ισοθερμικό κάλυμμα.

Όπως επισημαίνει:

Γύρω από το ζήτημα υπάρχει μια σαφέστατη σύγχυση και για αυτό ζητάμε σήμερα διευκρινήσεις από όσους χειρίζονται το εν λόγω θέμα.

Τα δεδομένα με χρονική σειρά είναι:

Αρχικά δίδεται ως επιπλέον επιχορήγηση στον Αθλητικό Φορέα Δήμου Καλαμάτας το ποσό των 70.000€ και εγκρίνεται από το ΔΣ. Από το επιπλέον ποσό που έχει εγκριθεί από το ΔΣ ο ΑΦΔΚ αποφασίζει να διαθέσει 49.500€ για το περιβόητο ισοθερμικό κάλυμμα της δεξαμενής του κολυμβητηρίου. Το ποσό αυτό, εξ όσων μπορούμε να γνωρίζουμε, στηρίζεται σε δυο ανταγωνιστικές οικονομικές προσφορές της οικείας αγοράς.

Ωστόσο, ψηφίζεται τελικά στην τελευταία συνεδρίαση του ΦΟΡΕΑ το ποσό των 20.000€ πλέον ΦΠΑ – ΣΧΕΔΟΝ 50% έκπτωση – διότι εμφανίστηκε μια νέα προσφορά αυτής της τάξεως.

Σε προσπάθεια να κατανοήσουμε πως αιτιολογείται η απευθείας (με αυτό το ποσό πλέον) ανάθεση διαβάζουμε στην 118/2019 ΜΕΛΕΤΗ της τεχνικής υπηρεσίας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Συγκεκριμένα, ο μελετητής καταγράφει τεχνικές προδιαγραφές από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού – που αφορούν σε τεχνικά χαρακτηριστικά καλυμμάτων δεξαμενών κολύμβησης – στις οποίες εμπεριέχεται το ελάχιστο πάχος 6μμ, καθώς και σειρά άλλων πολύ αναλυτικών προδιαγραφών, όπως π.χ. ανοξείδωτα συρματόσκοινα στις άκρες, που καθιστά εξαιρετικά εύκολη την παραλαβή του τελικού προϊόντος και από μη τεχνικούς.

Μια και η τελευταία προσφορά ως τρίτη κατά σειρά, και με τεράστια απόκλιση από τις άλλες, γεννά ερωτήματα, θα θέλαμε τις σχετικές διαβεβαιώσεις από τον προμηθευτή, όπως έχουμε το δικαίωμα ως αγοραστής:

ΘΑ τηρηθεί με αυστηρότητα η παράγραφος 8 ΠΕΡΙ ΚΑΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ στην οποία προαπαιτούμενο είναι η εγγύηση του 5%;

Θα ζητηθεί κατά την παράγραφο 10 κάθε στοιχείο που θα αποδεικνύει ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΙΡΩΝ τη συμφωνία των τεχνικών στοιχείων με τις προδιαγραφές της συνημμένης μελέτης;

Θα ζητηθεί το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ αναγνωρισμένου ΟΙΚΟΥ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ & το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΓΓΥΗΣΗΣ 2 ΕΤΩΝ που αναφέρεται προκαταβολικά;

Ποια είναι η εταιρεία ανάθεσης τελικά και έχει αντίστοιχα έργα προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου καλύμματος, ώστε η επιλογή της απευθείας ανάθεσης μας να είναι στεφθεί με επιτυχία;

Επειδή η τελευταία προσφορά ως τρίτη κατά σειρά, και με τεράστια απόκλιση από τις άλλες, γεννά ερωτήματα, θα θέλαμε τις σχετικές διαβεβαιώσεις από τον προμηθευτή, όπως έχουμε το δικαίωμα ως αγοραστής:

Θα τηρηθεί με αυστηρότητα η παράγραφος 8 Περί καλής εκτέλεσης, στην οποία προαπαιτούμενο είναι η εγγύηση του 5%;

Θα ζητηθεί κατά την παράγραφο 10 κάθε στοιχείο που θα αποδεικνύει εκ των προτέρων τη συμφωνία των τεχνικών στοιχείων με τις προδιαγραφές της συνημμένης μελέτης;

Θα ζητηθεί το πιστοποιητικό αναγνωρισμένου οίκου Ποιοτικού Ελέγχου και το Πιστοποιητικό Εγγύησης 2 ετών που αναφέρεται προκαταβολικά;

Ποια είναι η εταιρεία ανάθεσης τελικά και έχει αντίστοιχα έργα προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου καλύμματος, ώστε η επιλογή της απευθείας ανάθεσής μας να είναι στεφθεί με επιτυχία;”.

 

Άμεση αντικατάσταση ισοθερμικού καλύμματος χρειάζεται το κολυμβητήριο
To Top