ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλτσχάιμερ: Νέο φάρμακο επιβραδύνει κατά 35% την εξέλιξη της νόσου

Το φάρμακο, με την ονομασία Donanemab, διαπιστώθηκε ότι επιβραδύνει έως και κατά 35% την εξέλιξη της νόσου

Ένα νέο φάρμακο, αμερικανικής προέλευσης, επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Σύμφωνα με βρετανικό δημοσίευμα, το σκεύασμα, με την ονομασία Donanemab, διαπιστώθηκε ότι επιβραδύνει έως και κατά 35% την εξέλιξη της νόσου, επιτρέποντας στους ασθενείς να συνεχίσουν να εκτελούν τις καθημερινές εργασίες τους, όπως τα ψώνια, η καθαριότητα, η διαχείριση των οικονομικών τους, η λήψη της φαρμακευτικής αγωγής τους κ.α.

Βρετανικές πηγές (Alzheimer’s Research UK) υποστηρίζουν ότι, με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών, «μπαίνουμε σε μια νέα εποχή», κατά την οποία το Αλτσχάιμερ «θα μπορούσε να καταστεί θεραπεύσιμη» ασθένεια, καθώς και «συγκρίσιμη με άλλες ασθένειες όπως είναι το άσθμα και ο διαβήτης». Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association και παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ (Alzheimer’s Association International Conference) στο Άμστερνταμ. Στο πλαίσιο των εν λόγω δοκιμών (TRAILBLAZER ALZ-2), οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 1.800 άτομα τα οποία ήταν σε πρώιμο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ, χορηγώντας στα μισά από αυτά Donanemab και στα υπόλοιπα ένα εικονικό φάρμακο τύπου placebo για ένα χρονικό διάστημα 18 μηνών.

Μικρός αριθμός σοβαρών παρενεργειών
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα, μετά από 76 εβδομάδες θεραπείας, ότι το φάρμακο Donanemab, το οποίο παρασκευάζεται από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly, επιβράδυνε την εξέλιξη της νόσου κατά 22,3% με 35,1%, αν και υπήρξε μικρός αριθμός ατόμων τα οποία εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες όπως εγκεφαλικό οίδημα. Όπως και το φάρμακο Leqembi το οποίο έλαβε πρόσφατα έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έτσι και το Donanemab παρουσιάζεται να συμβάλλει στον «καθαρισμό» των αμυλοειδών πλακών που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ατόμων με Αλτσχάιμερ.

 

 

Πηγή

Αλτσχάιμερ: Νέο φάρμακο επιβραδύνει κατά 35% την εξέλιξη της νόσου

Δημοφιλέστερα

To Top