ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο – Τι θα γίνει με τα Περιφερειακά κανάλια

Ν. Παππάς: Μετά την ΕΡΤ και τις άδειες έγινε το τρίτο βήμα – Την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την είσπραξη του φόρου διαφήμισης κατά το παρελθόν δεν παρέλειψε να θυμίσει ο υπουργός Ψηφιακής ΠολιτικήςΤΣΙΠΡΑΣ: ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

Κλείσιμο «μνημονιακής πληγής» και «τρίτο βήμα στην ομαλοποίηση του τηλεοπτικού τοπίου» μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα των 400.000 κατοίκων περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. και ΔΗ.ΣΥ., καταψηφίστηκε από την Χρυσή Αυγή, ενώ τα άλλα κόμματα ψήφισαν παρών. Ο Ν. Παππάς επισήμανε ότι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη ΔΗ.ΣΥ είναι «θετική» προσθέτοντας ότι «το επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για τη ΔΗΣΥ να δείξει ποιες πολιτικές και με ποιο πρόσημο υποστηρίζει».

«Θα πρέπει να κάνει άπαντες να ξανασκεφτούν και ενδεχομένως και να αναθεωρήσουν κάποιους από τους ακραίους χαρακτηρισμούς τους οποίους επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον μας» σχολίασε ο Ν. Παππάς σχετικά με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών.
Ο Ν. Παππάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για την είσπραξη του φόρου διαφήμισης. «Τι έγινε το 2010-2014; Γιατί δεν εισπράχθηκαν 250-300 εκατ. ευρώ;
Ποια χεράκια είδαν ή βρήκαν το στυλό και την πένα πολύ βαριά για να βάλουν την υπογραφή του καταλογισμού; Ποια τηλέφωνα σηκώθηκαν;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

«Κάποιοι δεν θα ήθελαν η ΕΡΤ να έχει δικαιώματα στους αγώνες της Super League»

Σχετικά με την ΕΡΤ, ο Ν. Παππάς υπογράμμισε ότι «προφανέστατα, κάποιοι δεν θα ήθελαν η ΕΡΤ να έχει πάρει τα δικαιώματα των μισών ποδοσφαιρικών ομάδων της Super League, της A’ Εθνικής, και να έχει τη δυνατότητα για σοβαρές θεαματικότητες», ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που «πρώτος ενημέρωνε τον ελληνικό λαό όταν είχαμε παγκόσμιας κλίμακας γεγονότα».

Η Ελλάδα ισχυρός παίκτης στην οπτικοακουστική παραγωγή

«Το άνοιγμα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα είναι κάτι το οποίο έχει πολλαπλά οφέλη και για την εθνική οικονομία και για την τοπική και την περιφερειακή ανάπτυξη» σημείωσε ο υφ. Ψηφιακής Πολιτικής Λ. Κρέτσος υπερασπιζόμενος τροπολογία για την αλλαγή των προϋποθέσεων ενίσχυσης της οπτικοακουστικής παραγωγής. Ο Λ. Κρέτσος εκτίμησε ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα «θα γίνει ένας ισχυρός περιφερειακός παίκτης στον χώρο της οπτικοακουστικής παραγωγής, αντί ένας καταναλωτής τουρκικών σαπουνοπερών, διότι αυτό ουσιαστικά έχουμε καταντήσει».

Νέες παροχές στην Digea πρότεινε η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

Προκειμένου να υπερασπιστεί την ψήφο «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου, η εισηγήτρια της Ν.Δ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου υποστήριξε ότι η κάλυψη των κατοίκων των «λευκών» περιοχών θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από τα κοινοτικά κονδύλια κι όχι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Μάλιστα, πρότεινε εναλλακτικά το Δημόσιο να διαθέσει στην Digea δορυφορική χωρητικότητα από τον δωρεάν χώρο της Hellas Sat προκειμένου αυτή να δώσει δωρεάν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα στους πολίτες που δεν έχουν. Παράλληλα, υιοθέτησε την κινδυνολογία για απόσυρση λόγω κόστους των παρόχων πριν το τέλος του προγράμματος.

Σταθμοί 3 αδειών και 3 φορολογικών ταχυτήτων

Τηλεοπτικοί σταθμοί 3 ταχυτήτων θα διαμορφωθούν στην τηλεόραση στην περίπτωση του το ΕΣΡ δεν προχωρήσει άμεσα στο δεύτερο και το τρίτο κύμα αδειοδότησης τους. Θα υπάρχουν σταθμοί με άδεια και ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς και σταθμοί χωρίς άδεια πληρώνοντας φόρο διαφήμισης ύψους 20%.

Η διαδικασία της αδειοδότησης των σταθμών εθνικής εμβέλειας ολοκληρώνεται εντός του 15νθημέρου. Η μόνη νέα είσοδος είναι αυτή του Ιβάν Σαββίδη, με το Epsilon TV, ενώ τις άλλες 4 άδειες θα λάβουν οι συνεργαζόμενοι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha (Δ. Κοντομηνάς) και Star (όμιλος Βαρδινογιάννη) , ΑΝΤ1 (Θ. Κυριακού) και ΣΚΑΪ (Γ. Αλαφούζος).
Η συνεργασία των δύο πρώτων έχει περάσει κυριολεκτικά στα ψιλά. Δεν υπήρξε κανένα δελτίο Τύπου για την αλλαγή έδρας του Alpha από την Κάντζα στην Κάτω Κηφισιά και τη συστέγαση των ενημερωτικών τμημάτων των δύο καναλιών, ούτε για τη απορρόφηση της Plus Productions από την Green Pixel.

Το ΕΣΡ έχει προφανώς υπόψη του τη συνεργασία αλλά δεν τοποθετείται επίσημα, ούτε έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία ελέγχου. Κατά το ΣτΕ είναι η αρμόδια Αρχή ελέγχου, σύμφωνα με το Σύνταγμα που έχει τη δυνατότητα να ζητήσει στοιχεία. Όσοι λάβουν άδεια θα έχουν χαμηλότερο ειδικό φόρο τηλεόρασης από 20% στο 5%, όπως ήδη συμβαίνει με την ΕΡΤ, τη Nova και την Cosmote TV.

Η πρόθεση του ΕΣΡ και της κυβέρνησης είναι να αδειοδοτηθούν οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, προφανώς της Αττικής. Ο αριθμός των αδειών δεν έχει προσδιοριστεί. Ήδη υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για να καταληφθούν οι θέσεις, από τον όμιλο ΣΚΑΪ, όπου ενδιαφέρεται για την απόκτηση σταθμού για να εκπέμπει 24ωρο πρόγραμμα στην πορεία προς τις εκλογές. Στην ίδια κατηγορία είναι το Action 24 του Διονύση Παναγιώτακη που στηρίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και το ΑΡΤ TV (πρώην Telecity, πρώην ΤΗΛΕΑΣΤΥ) του Γιώργου Καρατζαφέρη προέδρου του ΛΑΟΣ.

Οι περιφερειακοί σταθμοί πληρώνουν ειδικό φόρο τηλεόρασης 20%.
Τέλος υπάρχει και το ζήτημα των σταθμών εθνικής εμβέλειας θεματικού περιεχομένου που περιέρχονται σε δεύτερη μοίρα, διατηρώντας έτσι κλειστή την αγορά, υπέρ των 5 μεγάλων. Εκεί θα προκηρυχθούν τουλάχιστον 3 άδειες και όσες (2 προς το παρόν) παραμένουν «ορφανές» από την αδειοδότηση των σταθμών εθνικής εμβέλειας. Οι σταθμοί αυτής της κατηγορίας, όπως το Μακεδονία TV πληρώνουν ειδικό φόρο τηλεόρασης 20%, μέχρι την οριστική αδειοδότησή τους.

Μέσα στο 2018 το ξεκαθάρισμα και στα Περιφερειακά κανάλια

Για πρώτη φορά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας, η Κυβέρνηση δίνει διευκρινίσεις για την αντίστοιχη διαδικασία που θα αφορά τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Οι διευκρινίσεις ήρθαν μάλιστα από τον Παναγιώτη Σκούτα, τον Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.
Ο κ. Σκούτας έδωσε στη δημοσιότητα όσες πληροφορίες υπάρχουν σχετικά με τις άδειες των περιφερειακών καναλιών, λέγοντας κατ’ αρχήν ότι η διαδικασία θα ξεκινίσει μόλις ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του τηλεοπτικού φάσματος από τον κ. Σπίρτζη.

Εν συνεχεία, θα θεσπιστεί το πλαίσιο του διαγωνισμού, ενώ ο κ. Σκούτας έσπευσε να διαψεύσει τη φήμη ότι η τιμή εκκίνησης των αδειών θα είναι οι 200.000€.
Αναφερόμενος στην ισχύουσα κατάσταση, ο κος Σκούτας είπε:
“Πρέπει να αντιληφθούμε ότι με το παλιό καθεστώς, που είχανε δοθεί άδειες τόσο σε νομαρχιακό επίπεδο, όσο και σε περιφερειακό, με την πλατφόρμα της digea αυτή τη στιγμή έχουμε ένα καθεστώς όπου όλα τα κανάλια εκπέμπουν σε περιφερειακό επίπεδο και όχι μόνο. Τα κανάλια τα οποία βρίσκονται σε κάθε περιφέρεια ξεπερνάνε τα 10-15… Και είναι πολλά!

Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και από άποψη ποιότητας και από άποψη ουσίας να μπορούν να λειτουργήσουν τόσα κανάλια σε κάθε περιφέρεια.

Ο Δντης του Γραφείου του Υπουργού Επικρατείας κάλεσε τους καναλάρχες και τους υποψήφιους επενδυτές να δημιουργήσουν συνεργατικά σχήματα «ώστε να αποτυπωθούν υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να διεκδικήσουν νόμιμη άδεια και να εκπέμπουν σε περιφέρειες».

Ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν ανά Περιφέρεια δεν είναι ακόμη γνωστός, είπε ο κ. Σκούτας και εξήγησε πως αυτός θα προκύψει ανάλογα «με το εύρος της Περιφέρειας στην οποία θα εκπέμπουν τα κανάλια και τη συμβολή της Περιφέρειας στο ΑΕΠ (δηλαδή πόσο οικονομικά εύρωστη είναι και τι μπορεί αυτή να καλύψει σε τηλεοπτικά κανάλια)» και κατόπιν διαλόγου με τους υπάρχοντες καναλάρχες ή/και τους υποψήφιους επενδυτές.

Σημαντική ήταν η διευκρίνισή του ότι δεν πρόκειται να δοθούν άδειες θεματικών καναλιών στην Περιφέρεια, ενώ για τις θέσεις εργασίας που ενδεχομένως χαθούν, ο κος Σκούτας υποστήριξε ότι θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο με τα πανελλαδικά κανάλια στις νέες άδειες των οποίων υπάρχει πλαφόν απασχολούμενων, αλλά και επιδότηση θέσεων εργασίας.

Όσο για τα ραδιόφωνα και τα διαδικτυακά μέσα δεν προβλέπονται αλλαγές προς το παρόν, σύμφωνα με τον κ. Σκούτα, πλην του γεγονότος ότι τα sites για να μπορούν να διεκδικούν διαφήμιση από το Δημόσιο θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο της Γενικης Γραμματείας Ενημέρωσης.

Και Δήμαρχοι καναλάρχες!

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η δήλωση του κ. Σκούτα ότι στο διαγωνισμό για τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου «και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίξει ρόλο στον περιφερειακό σχεδιασμό των τηλεοπτικών καναλιών» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αυτά τα 15 κανάλια λειτουργούν σήμερα στην Πελοπόννησο. Θα μείνουν 3 ή 4.

Τι θα γίνει στην Πελοπόννησο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Messinialive το “ξεκαθάρισμα” στα Περιφερειακά κανάλια θα ξεκινήσει στο τέλος Οκτωβρίου. Για την Πελοπόννησο στη ΠΖ6 οι άδειες δεν θα ξεπεράσουν τις 4 συνολικά (άρα 11-12 τηλεοπτικοί σταθμοί θα κλείσουν), και η τιμή εκκίνησης θα είναι στις 300.000 ευρώ, με τους υποψήφιους να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, φορολογική και καθαρό ποινικό μητρώο.
Αν υπάρξει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον η τιμή απόκτησης ίσως ξεπεράσει κατά πολύ και το 1 εκατομμύριο!

Θα λειτουργούν με τουλάχιστον 30 άτομα προσωπικό και θα υποχρεωθούν να παράγουν πολύωρο πρωτογενές πρόγραμμα.

Αυτή την στιγμή τα Περιφερειακά κανάλια πληρώνουν κάθε μήνα 4.500 ευρώ στην Digea για την μεταφορά του ψηφιακού σήματος και το 80% των καναλιών χρωστάνε στην εταιρία από 10.000 μέχρι και 40.000 και πληρώνουν με διακανονισμό και μετά από πίεση υποβάθμισης του σήματος!
Η υποβάθμιση των καναλιών είναι εμφανέστατη αφού όταν δεν προβάλουν telemarketing δείχνουν επαναλήψεις, εκτός από ελάχιστα κανάλια που προσπαθούν να προσφέρουν ενημέρωση και ψυχαγωγία με δικό τους πρόγραμμα.
Τα τοπικά κανάλια δίνουν έμφαση μόνο στα δελτία ειδήσεων – γιατί έχουν την μεγαλύτερη τηλεθέαση – αλλά οι καναλάρχες τα χρησιμοποιούν ενίοτε και για άλλους σκοπούς – ενώ ο μέσος όρος εργαζομένων στα τοπικά κανάλια είναι τα 6 – 7 άτομα
Η παρακμή σε όλο της το μεγαλείο!

Αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο – Τι θα γίνει με τα Περιφερειακά κανάλια
To Top