ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλάζει θέση το Δημοτικό Φυτώριο λόγω Ανοιχτού Θεάτρου Νέδοντα

ΕΠΑΝΑΧΩΡΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ

Ενόψει της δημοπράτησης της κατασκευής του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας που θα γίνει στο χώρο του Δημοτικού Φυτωρίου(στην αρχή της εθνικής οδού προς Σπάρτη), αυτό επαναχωροθετείται βόρεια της οδού Αρτέμιδος, δίπλα στις εγκαταστάσεις του Δασαρχείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, οι σχετικές διαδικασίες δημιουργίας των νέων εγκαταστάσεων και σταδιακής μεταφοράς του Φυτωρίου θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μελέτη του Ανοιχτού Θεάτρου Νέδοντα, δίπλα στο Θέατρο θα βρίσκονται εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης (της Κεντρικής Αγοράς και πλησίον αυτής),  ενώ το κοινό θα έχει τη δυνατότητα προσπέλασης του Θεάτρου και περπατώντας.

Η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου έργου, χωρητικότητας 2.000 θέσεων και περιβάλλοντος χώρου θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή, δημιουργώντας έναν χώρο πολιτισμού που τόσο έχει ανάγκη η πόλη.
Το ανοιχτό θέατρο θα εξυπηρετεί τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης όπως συναυλίες μικρών μουσικών συνόλων, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις, ομιλίες, και εκθέσεις.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΔΟΝΤΑ- ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ

Το οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί το Ανοικτό Θέατρο έχει έκταση 3,5 στρέμματα, δηλαδή ο σημερινός χώρος του Δημοτικού Φυτωρίου, και αποτελεί ένα μικρό τμήμα της συνολικής επιφανείας των 34,4 στρεμμάτων. Όπως επισημαίνεται από τον Δήμο, οι προβλεπόμενες κατασκευές δεν καταστρέφουν την υφιστάμενη βλάστηση, ενώ προβλέπονται νέες δενδροφυτεύσεις.

Το έργο αποτελεί ήπια μορφή επέμβασης και τα υλικά που επιλέχθηκαν, δε θίγουν την αισθητική και το φυσικό κάλλος της περιοχής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ

Τα βασικά στοιχεία που προστίθενται είναι πλατώματα και διαδρομές με παλαιομένους κυβόλιθους,  περιοχές με νέα χαμηλή φύτευση-θάμνους, δεντροστοιχίες και φωτοφράχτες για ηχομόνωση καθώς και διαδρομές πρόσβασης.
 Μεταλλική περίφραξη του χώρου και λιθοδομή για προστασία των κατασκευών και για έλεγχο της προσβασιμότητας, φωτισμός με φωτιστικά σώματα κορυφής, και κατασκευές για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

ΘΕΑΤΡΟ

Το θέατρο, χωρητικότητας 2.000 ατόμων, θα έχει μεταλλικές κερκίδες (1600-1800 ατόμων) με πλαστικά, μόνιμα ή ανακλινόμενα καθίσματα και μια μικρή κερκίδα (150 ατόμων) από λιθοδομή και καθίσματα από πλάκες μαρμάρου Πάρνωνα, κατασκευασμένη πάνω σε βάση από σκυρόδεμα.

Προβλέπονται περιμετρικές διαδρομές περιπάτου και διαπλατύνσεις ανάπαυσης με καθιστικά, ώστε να μπορέσει η περιοχή να αποτελέσει ένα λειτουργικό χώρο υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στον χώρο του υπαίθριου Θεάτρου προβλέπονται οι απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις (ένα μονώροφο κτίριο 350 m2, πίσω από την σκηνή, για αποδυτήρια καλλιτεχνών, κυλικείο, χώρους υγιεινής και χώρο εγκαταστάσεων Η/Μ) και ο αναγκαίος εξοπλισμός για την ομαλή λειτουργία του, τόσο κατά την σύντομη περίοδο των παραστάσεων, όσο και κατά τη μεγαλύτερη χρονικά περίοδο χρησιμοποίησής του για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ο σχεδιασμός του χώρου ακολουθεί τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, καθότι:
• Διατηρείται η απρόσκοπτη κίνηση του αέρα κατά μήκος της κοίτης του ποταμού.
• Για δαπεδόστρωση επιλέγονται μη ανακλαστικά υλικά, αφήνοντας επιφάνειες ελεύθερες (χωρίς δαπεδόστρωση) που «απορροφούν» τα νερά της βροχής.
• Διατηρούνται τα υφιστάμενα δέντρα, ενώ η χωροθέτηση και η επιλογή των δέντρων φύτευσης σκιάζει τους χώρους κυκλοφορίας και ενισχύει το ευχάριστο μικροκλίμα της θέσης.
• Κατασκευάζονται χαμηλού ύψους κτήρια υποδομών, των οποίων τα δώματα φυτεύονται.
Οι κερκίδες κατασκευάζονται από μεταλλικά δικτυώματα για ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του χώρου με κατασκευές και την αποφυγή δημιουργίας φραγμάτων στην κίνηση του αέρα. Ο χώρος που καλύπτουν, φυτεύεται με αρωματικά φυτά ή καλύπτεται με βότσαλο, ώστε να υπάρχει συνέχεια της φύσης.

Αλλάζει θέση το Δημοτικό Φυτώριο λόγω Ανοιχτού Θεάτρου Νέδοντα
To Top