Yποδομές

Αλλαγή της απόφασης του ΚΑΣ και τροποποίηση της μελέτης ζητά ο Κοσμόπουλος για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής

Την αλλαγή της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ώστε να είναι εφικτή η ανασκαφή μέρους της πλατείας Υπαπαντής, την επαναφορά της προμελέτης του 2010 που προέβλεπε δάπεδο από γυαλί στο σημείο με τα αρχαία, είτε μέσα από την τρέχουσα εργολαβία με συμπληρωματική σύμβαση, είτε με νέα εργολαβία,  αλλά και ενημέρωση της Υπουργού Πολιτισμού που θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες στη Μεσσηνία, ζητά ο επικεφαλής της παράταξης "Καλαμάτα Μπροστά", και πολιτικός μηχανικός Βασίλης Κοσμόπουλος.

Kαι τα ερωτήματα εύλογα: Ποιος και γιατί τροποποίησε την αρχική μελέτη της πλατείας το 2010, που προέβλεπε γυάλινο δάπεδο στα αρχαία; Γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης δημοτικής αρχής (το 2018) μετέθεσε στο μέλλον την ανασκαφή τους;

"Η ανάδειξη των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής"

"Μετά την προκήρυξη του μειοδοτικού διαγωνισμού για το έργο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Γ’ ΦΑΣΗ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ)» προϋπολογισμού 1.680.200,00 Ευρώ με Φ.Π.Α (1.355.000,00 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.) υπήρξαν στα ΜΜΕ δύο σημαντικές τοποθετήσεις . Η πρώτη χρονολογικά, από τον δημοσιογράφο-ιστορικό κο Ηλία Μπιτσάνη, στις 29/07/2020, με τίτλο ‘‘Ο κύβος ερρίφθη’’, όπου παρουσιάζεται το ιστορικό της ύπαρξης των αρχαίων στην ευρύτερη περιοχή της Υπαπαντής.

Ακολούθησε στις 6/08/2020 δημόσια παρέμβαση από τον πρώην δήμαρχο κο Γεώργιο Κουτσούλη , με τίτλο ‘‘Ποίοι και γιατί θάβουν οριστικά την ιστορία της πόλης των Φαρών ?’’, όπου γίνεται λόγος τόσο στην ύπαρξη της πόλεως πριν από την εποχή του Tρωϊκού πολέμου με παράθεση ιστορικών στοιχείων και παραπομπές στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια, όσο και στα αρχαιολογικά ευρήματα της ανασκαφής του 1960 που ταυτίζουν, όπως έγραφε και η εφημερίδα ‘Καθημερινή’ στις 14/8/1960, τη σημερινή πόλη με τις Ομηρικές Φαρές.

Στη συνέχεια στις 9/08/2020 ξεκίνησε μια διαδικτυακή καμπάνια για την ανάδειξη των αρχαίων και η ομάδα με τίτλο ‘Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής’ ,που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του κου Ηλία Μπιτσάνη, ξεπέρασε γρήγορα τα 1.700 μέλη, καταδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των συνδημοτών μας, για την ιστορία της πόλης μας .
Κατά τη λήψη της απόφασης για την Κατάρτιση των Όρων και Σύνταξη της Διακήρυξης για τη διενέργεια του διαγωνισμού για την Ανάθεση του έργου, ενώ έθεσα το θέμα της ανάδειξης των αρχαίων δεν επέμενα ιδιαίτερα, διότι η μελέτη του έργου είχε ήδη εγκριθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για μετάθεση των ανασκαφών στο μέλλον και από το Δημοτικό μας Συμβούλιο με τη με αρ. 789/2018 απόφασή του.

"Θα ήταν προφανώς ευτύχημα η μεγάλη αυτή κινητοποίηση να είχε γίνει πριν από τις πιο πάνω αναφερθείσες αποφάσεις, αλλά ποτέ δεν είναι αργά"

Με δεδομένα το σεβασμό στην Ιστορία της πόλης μας, την ύπαρξη αντίστοιχης Πανεπιστημιακής Έδρας στο εδώ τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την καταλυτική παρέμβαση του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, την σύσταση-παραίνεση του έγκριτου αρχαιολόγου κου Πέτρου Θέμελη και το μεγάλο ενδιαφέρον των συνδημοτών μας για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής, η Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής λύσης που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του έργου, οφείλει σε συνεργασία με την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων να επιδιώξει :

1. Την αλλαγή της απόφασης του ΚΑΣ, ώστε να γίνει εφικτή η ανασκαφή σε ένα τουλάχιστον τμήμα της Πλατείας, στο νοτιοανατολικό τμήμα αυτής.

2. Την τροποποίηση της υπάρχουσας μελέτης σύμφωνα με την προμελέτη του 2010 της εταιρείας «Σύνθεση και Έρευνα ΕΠΕ – Γ. Αλμπάνης – Ν. Φιντικάκης », η οποία προβλέπει δάπεδο από γυαλί στο σημείο της ανάδειξης των αρχαίων.

3. Την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της ανασκαφής.

4. Την έγκριση της τροποποίησης της μελέτης και τη χρηματοδότηση της υλοποίησής της, είτε μέσα από την τρέχουσα εργολαβία με συμπληρωματική σύμβαση, είτε με νέα εργολαβία με τα χρήματα που θα προκύψουν από την έκπτωση που θα δοθεί στον τρέχοντα διαγωνισμό.

Δηλώνουμε ότι θα είμαστε συμπαραστάτες και αρωγοί σε μία τέτοια προσπάθεια.

Η ευτυχής συγκυρία της έλευσης της αρμοδίας Υπουργού, κας Λίνας Μενδώνη, τις επόμενες ημέρες στην πόλη μας, δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη. Η Δημοτική Αρχή οφείλει, συνεπικουρούμενη από το Μητροπολίτη και το Πανεπιστήμιο, να ενημερώσει την κα υπουργό για το πάνδημο αυτό αίτημα, ώστε να γίνει κατανοητή η ανάγκη για την υλοποίησή του και να δοθούν από την πλευρά της οι κατάλληλες οδηγίες για τις περαιτέρω ενέργειες που απαιτούνται".

Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2018

Η επίμαχη συνεδρίαση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Νοέμβριο του 2018, που επικαλείται ο Βασίλης Κοσμόπουλος εδώ:ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018

 Το θέμα της ανάδειξης των αρχαίων είχαν  αναφερθεί και υποστηρίξει τότε οι δημοτικοί σύμβουλοι Μανώλης Μάκαρης,  Μιχάλης Αντωνόπουλος( ο οποίος μάλιστα είχε χαρακτηρίσει την προτεινόμενη ανάπλαση "από τις χειρότερες ή μη αναγκαίες" που έχει προτείνει η Δημοτική αρχή Νίκα) και Χάρης Βγενής. Eπίσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρώην δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας έκανε λόγο για εγκρίσεις τόσο από το ΚΑΣ όσο και από τη Μητρόπολη. Από τις πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Μεσσηνίας προκύπτει ότι όχι μόνο δεν εγκρίνει αλλά είναι και υπέρμαχος της ανάδειξης των αρχαιοτήτων της πλατείας.

Επίσης αναφέρεται από τον πρώην Δήμαρχο ότι οι εργασίες κατά τη διάρκεια της ανάπλασης θα γίνουν παρουσία  αρχαιολόγου και ότι οι τομές-εκσκαφές που θα γίνουν θα είναι επιφανειακές και θα φτάνουν μέχρι ένα μέτρο, ενώ αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη ανασκαφή."Σας είπα ότι η μελέτη συζητήθηκε με όλους τους φορείς, ότι τελικά για τα αρχαία δεν αποφασίζουν τα Δημοτικά Συμβούλια, αποφασίζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Αρχαιολογική Υπηρεσία αποφασίζουν πότε θα κάνουν ανασκαφές και πού θα κάνουν ανασκαφές. Και, εν πάση περιπτώσει, η πατρίδα μας είναι ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος και το θέμα είναι να ξέρουμε τι βρίσκεται.

Ο καιρός δεν έχει έρθει ακόμα για την πλατεία Υπαπαντής, αλλά δεν καταστρέφουμε τίποτα,
οτιδήποτε γίνει εκεί, οι τομές που θα φτάσουν περίπου στο ένα μέτρο, θα γίνουν με την παρουσία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τα έξοδα τα πληρώνει το συγκεκριμένο Πρόγραμμα", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Νίκας..."Επειδή, λοιπόν, το θέμα αυτό το κουβεντιάζουμε καμιά 15αριά χρόνια και έχει περάσει από το
ΚΑΣ, απ’ τη Μητρόπολη και από παντού, παρακαλώ να προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία
και να μην επιμένουμε". Ταδε έφη Παναγιώτης Νίκας στις 27 Νοεμβρίου 2018.

Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση οι ενστάσεις αφορούσαν κυρίως την κατάργηση των θέσεων στάθμευσης επί της πλατείας που αναγκαστικά φέρνει η ανάπλαση, θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον, και δευτερευόντως την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της πλατείας. Ενδεχομένως η αναφορά από την τότε Δημοτική Αρχή ότι είχε ήδη εγκρίνει το ΚΑΣ την ανάπλαση, να αποτέλεσε και την τροχοπέδη για την οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση, καθώς το θέμα παρουσιάστηκε ως τετελεσμένο. Έτσι οι όποιες τότε αντιδράσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως χλιαρές, ενώ το θέμα δεν πήρε την ανάλογη δημοσιότητα ώστε να αναδειχθεί η έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς και πρόβλεψης για την ανάδειξη των θαμμένων αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με τον Βασίλη Κοσμόπουλο, η προμελέτη της ανάπλασης που έγινε το 2010 προέβλεπε ανάδειξη των αρχαίων με τοποθέτηση γυάλινου ειδικού δαπέδου. Γιατί τροποποιήθηκε η αρχική μελέτη και από ποιόν;

Μαίρη Περδικέα

Αλλαγή της απόφασης του ΚΑΣ και τροποποίηση της μελέτης ζητά ο Κοσμόπουλος για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής

Δημοφιλέστερα

To Top