ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι αλλαγές φέρνει στα ΑΕΙ το νέο μηχανογραφικό 2019 – Το πρόγραμμα των Πανελληνίων

Τα νέα τμήματα πού είναι άγνωστα στους υποψηφίους – Μικρά «διαμάντια» που δίνουν επαγγελματικές λύσεις – Πιθανότητα εισαγωγής για όλους τους υποψηφίους του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου.

Με την ένταξη των πανεπιστηµιακών τµηµάτων στα αντίστοιχα Επιστηµονικά Πεδία, το υπουργείο Παιδείας ολοκλήρωσε χθες τις ενέργειες που αφορούν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η αντιστοίχιση αυτή ήταν απαραίτητη, δεδοµένου ότι φέτος δεν θα υπάρχουν τεχνολογικά, παρά µόνο πανεπιστηµιακά τµήµατα.

Ταυτόχρονα, στο µηχανογραφικό έχουν ενταχθεί νέα τµήµατα. Κατόπιν τούτου οι υποψήφιοι οι οποίοι θα λάβουν µέρος στις εξετάσεις που ξεκινούν την επόµενη Παρασκευή για τα ηµερήσια και τα εσπερινά λύκεια και µία µέρα πριν για τα επαγγελµατικά λύκεια έχουν στη διάθεσή τους τις αναγκαίες πληροφορίες για να πάνε ήσυχοι στα εξεταστικά κέντρα.

Οι φετινές εξετάσεις ξεκινούν για την πλειονότητα των υποψηφίων µε τους καλύτερους οιωνούς, αφού, λόγω της αύξησης του αριθµού των εισακτέων, σχεδόν όλοι θα καταλάβουν µια θέση στα πανεπιστήµια, µε εξαίρεση όσους διεκδικούν τις υψηλόβαθµες σχολές, για τους οποίους η εικόνα δεν αναµένεται να αλλάξει συγκριτικά µε τις προηγούµενες χρονιές.

Σχεδόν όλοι οι µαθητές οι οποίοι θα δηλώσουν τις σχολές του 2ου και 4ου Επιστηµονικού Πεδίου θα εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστήµιο, αφού οι θέσεις είναι περισσότερες από πέρυσι, κάτι που πιθανότατα δεν θα αλλάξει φέτος.

Την περασµένη χρονιά στο 4ο Επιστηµονικό Πεδίο οι υποψήφιοι ήταν 22.385 και οι θέσεις ήταν 21.138. Φέτος οι θέσεις στο ίδιο Επιστηµονικό Πεδίο είναι 28.683, οπότε δεν αναµένεται οι υποψήφιοι να διαφοροποιηθούν σηµαντικά από το 2018. Πρέπει να επισηµανθεί ότι τα περισσότερα νέα τµήµατα πήγαν στο 4ο πεδίο και παίρνουν µεγάλο αριθµό φοιτητών, κάτι που έγινε και στα ήδη υπάρχοντα τµήµατα του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου, του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας και του Πανεπιστηµίου Πειραιώς.

Ίδιες είναι οι προοπτικές και για τους υποψήφιους που έχουν επιλέξει το 2ο Επιστηµονικό Πεδίο, και οι οποίοι θα πάνε στις εξετάσεις µε εξαιρετικές προοπτικές. Οσον αφορά στις αστυνοµικές σχολές, για τις οποίες υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, σύµφωνα µε τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Αστυνοµίας, φέτος θα εισαχθούν 310 άτοµα στη Σχολή Αστυφυλάκων και 40 άτοµα στη Σχολή Αξιωµατικών.

Ο συνολικός αριθμός των τμημάτων 424, ενώ 38 τμήματα δεν θα λειτουργήσουν από φέτος αλλά από τον Σεπτέμβριο του 2020.
Σε όλα τα επιστημονικά πεδία υπάρχει αύξηση των τμημάτων, μάλιστα σε ορισμένα η αύξηση φτάνει ακόμα και τα 30 τμήματα (πχ 1ο και 3ο επιστημονικό πεδίο). Οι επιλογές για τους υποψηφίους διευρύνονται ενώ πλούσια είναι και η αύξηση αριθμού των κοινών τμημάτων, καθώς πλέον φτάνουν τα 173.

Σε κάποια από αυτά η εισαγωγή γίνεται και από τα 4 επιστημονικά πεδία, όπως τα παιδαγωγικά, ΤΕΦΑΑ, μουσικά, σε κάποια η εισαγωγή γίνεται από 3 επιστημονικά τμήματα, όπως οι αστυνομικές σχολές, το Λιμενικό και η Πυροσβεστική.

Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε συνδυασμό με το νέο χάρτη των πανεπιστημίων ρίχνουν τις φετινές βάσεις. Τη μείωση αναμένεται να πιστωθούν κυρίως τα πανεπιστημιακά τμήματα της περιφέρειας και όχι τόσο τα κεντρικά πανεπιστήμια.

Παράλληλα, στα κοινά τμήματα αναμένονται αρκετές καραμπόλες που θα ξεδιαλύνουν με την ανακοίνωση των επιδόσεων των υποψηφίων στις εξετάσεις. Ο ανταγωνισμός ανεβαίνει για 173 τμήματα, όμως οι υποψήφιοι δεν θα εξετάζονται στα ίδια μαθήματα.

Για παράδειγμα, στα γεωπονικά τμήματα εξετάζονται οι υποψήφιου του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου. Στην πρώτη περίπτωση οι υποψήφιοι στα Μαθηματικά, μάθημα στο οποίο σημειώνεται διαχρονικά «σφαγή» στις βαθμολογίες, ενώ στη δεύτερη, στη Βιολογία, οι επιδόσεις είναι καλύτερες.

1ο πεδίο: Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
Πρόκειται για το πιο πολυπληθές επιστημονικό πεδίο, καθώς οι υποψήφιοι τις διαθέσιμες θέσεις. Το πεδίο πλέον περιλαμβάνει 161 τμήματα, έναντι 135 πέρσι αν και μόλις τα 92 είναι αποκλειστικά για τους υποψηφίους του.

2ο πεδίο: Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Παραδοσιακά, τα τελευταία χρόνια οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου αντιστοιχούν στις προσφερόμενες θέσεις. Οι υποψήφιοι πλέον θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ 263 έναντι 247 πέρσι, ενώ πολλαπλασιάζονται τα πολυτεχνικά τμήματα.

3ο πεδίο: Επιστήμες Υγείας
Πάνω από 30 επιπλέον τμήματα θα έχουν στη διάθεση τους οι υποψήφιοι, κυρίως σε παραϊατρικές ειδικότητες, με τα τμήματα να φτάνουν τα 167.

4ο πεδίο: Πληροφορικής και Οικονομίας
Με 185 τμήματα έναντι 173 πέρσι οι υποψήφιοι έχουν πλέον επιλογές, με αρκετά κοινά τμήματα κυρίως σε παιδαγωγικά, σχολές ενστόλων και πληροφορικής, που είναι κοινές με το 2ο επιστημονικό πεδίο.

Τα τμήματα που δεν θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό του 2019

Στους πίνακες με την ένταξη όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων στα αντίστοιχα επιστημονικά πεδία περιέχονται και 38 τμήματα που όμως δεν θα λειτουργήσουν φέτος και δεν θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό του 2019.

Τα τμήματα αυτά είναι τα εξής:

Πανεπιστημίο Ιωαννίνων:

α) Μετάφρασης και Διερμηνείας,

β) Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής,

γ) Μηχανολόγων Μηχανικών

Ιόνιο Πανεπιστήμιο:

α) Εθνομουσικολογίας,

β) Περιφερειακής Ανάπτυξης

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών [ΕΚΠΑ]:

α) Διατροφής και Διαιτολογίας,

β) Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού,

γ) Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Γεωπονικό Αθηνών:

α) Υδροβιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών,

β) Πληροφορικής στη Γεωργία και στο Περιβάλλον,

γ) Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής,

δ) Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας:

α) Ψυχολογίας,

β) Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδ. Ηλικία,

γ) Λογοθεραπείας

Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος:

α) Δημόσιας Διοίκησης,

β) Ανατ. Γλωσσών και Πολιτισμών,

γ) Μουσειολογίας,

δ) Γεωλογίας

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας:

α) Μάρκετινγκ,

β) Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής,

γ) Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων,

δ) Κινηματογράφου

ε) Λογοθεραπείας,

στ) Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία

Πανεπιστήμιο Πατρών:

α) Νομικής,

β) Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού,

γ) Γεωργικής Βιοτεχνολογίας

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου:

α) Δημόσιας Υγείας,

β) Αγροτ. Οικονομίας,

γ) Στατιστικής και Αναλογιστιστικών.

Επιστήμης Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο:

α) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων,

β) Μηχανικών Βιοϊατρικής,

γ) Μουσικών Σπουδών,

δ) Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού,

ε) Φυσικοθεραπείας,

στ) Χημικών Μηχανικών

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής:

α) Πολιτικών Δημόσιας Υγείας

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των Πανελληνίων εξετάσεων 2019 των ημερήσιων και εσπερινών

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7-6-2019

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 10-6-2019

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 12-6-2019

ΙΣΤΟΡΙΑ – ΦΥΣΙΚΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-6-2019

ΛΑΤΙΝΙΚΑ – ΧΗΜΕΙΑ – ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣΤΡΙΤΗ 18-6-2019 – ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Το πρόγραμμα εξετάσεων των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ

ΠΕΜΠΤΗ 6-6-2019

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 8-6-2019

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Άλγεβρα)

ΤΡΙΤΗ 11-6-2019

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΟΔ) – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ – ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ – ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 13-6-2019

ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II / ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ (ν.4473) – ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 2 / ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ (ν.4473) – ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ-ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ (ν.4473) – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15-6-2019

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Α.Ο.Θ.) – ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ν.4473) – ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ – ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ – ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ (ΜΕΚ)/ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΙΙ (ΜΕΚ II) (ν.4473)

ΤΕΤΑΡΤΗ 19-6-2019

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ/ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΛΟΙΟΥ ΙI (ν.4473) – ΥΓΙΕΙΝΗ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ – ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΕΜΠΤΗ 20-6-2019

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ – ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ – ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ / ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ II (ν.4473)

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας εκτίναξε φέτος τον αριθμό των εισακτέων στους 78.335, αριθμός αυξημένος κατά 3.643 σε σχέση με πέρσι, με όλους τους επιτυχόντες των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων να εισάγονται από τον Σεπτέμβρη του 2019 για πρώτη φορά αποκλειστικά σε πανεπιστήμια, μιας και τα ΤΕΙ έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη.

Τι αλλαγές φέρνει στα ΑΕΙ το νέο μηχανογραφικό 2019 – Το πρόγραμμα των Πανελληνίων
To Top