Τροφή για σκέψη

«Η αλήθεια για το Ταμείο Μολυβιάτη»

Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Κύριε διευθυντά

Επειδή τις τελευταίες ημέρες (σ.σ Αύγουστος 2018), είδαν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή την τραγωδία των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική, διάφορες ανακρίβειες για το λεγόμενο «Ταμείο Μολυβιάτη», θα ήθελα να υπενθυμίσω τα εξής: Αμέσως μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007, που και τότε θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, συνεστήθη διά νόμου, με απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών με άμεσο σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν αυτές οι πυρκαγιές αλλά και τη δημιουργία ενός αποθεματικού για την αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών καταστροφών.

Στο Ταμείο αυτό –του οποίου η κυβέρνηση μου εζήτησε να αναλάβω την προεδρία– εισέρρευσαν και κατετέθησαν σε ειδικό τοκοφόρο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος 198.018.545,99 ευρώ από δωρεές οργανισμών, τραπεζών, εταιρειών και χιλιάδων πολιτών, καθώς και 10.295.882,08 ευρώ από τόκους, σύνολο 208.314.428,07 ευρώ.

Για την εκπλήρωση των σκοπών του, το Ταμείο εδαπάνησε μέχρι την 8η Οκτωβρίου του 2009, οπότε και το Δ.Σ. υπέβαλε την παραίτησή του στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, 76.622.018,04 ευρώ, κυρίως στην Ηλεία αλλά και σε άλλες πληγείσες περιοχές. Το υπόλοιπο στην Τράπεζα της Ελλάδος την ημέρα εκείνη ήταν 131.692.410,03 ευρώ.

Το Ταμείο είχε επίσης αποφασίσει να διαθέσει 80.000.000 ευρώ για έργα υποδομής στις πληγείσες περιοχές –κυρίως έργα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, πυροπροστασίας κ.λπ.– και είχε ήδη εγκρίνει τη διάθεση 17.011.340,00 ευρώ για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων, βάσει προτάσεων των περιφερειαρχών.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, το Ταμείο, χάρη στη γενναιοδωρία των 93.000 δωρητών, τους οποίους ευχαριστώ για ακόμα μία φορά, χρηματοδότησε, μέσω του υπουργείου Δημοσίων Εργων, την ανοικοδόμηση ή επισκευή, εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, 1.158 σπιτιών και 802 άλλων κτισμάτων, κυρίως αγροτικών.

Τα χρήματα εδίδοντο απευθείας στους πυρόπληκτους ιδιοκτήτες μέσω των κατά τόπους υπηρεσιών του υπουργείου Δημοσίων Εργων και υπό την επίβλεψή τους, σε τρεις δόσεις, αναλόγως με την πρόοδο των εργασιών. Το Ταμείο χρηματοδότησε, επίσης, Περιφέρειες και Δήμους στην Πελοπόννησο και αλλού για την κατασκευή αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών κ.λπ. έργων, μικρών μεν, αλλά πολύ χρήσιμων για τις τοπικές κοινωνίες. Για τον σκοπό αυτό δαπάνησε –μόνο το 2008– 8.162.883 ευρώ.

Για την εξέλιξη των εργασιών του Ταμείου και την κίνηση του λογαριασμού του στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπήρχε πλήρης διαφάνεια, με ενημέρωση του κοινού με αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, συχνές συνεντεύξεις μου στα ΜΜΕ αλλά και με προσωπικές επιστολές μου στους μεγαλύτερους δωρητές.

Φαίνεται ότι έχει μείνει στο ταμείο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ένα ποσό κοντά στα 45 εκατ. ευρώ.

Για τη λειτουργία του Ταμείου δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των δωρητών. Η γραμματειακή υποστήριξη παρείχετο από το υπουργείο Οικονομικών, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά χωρίς καμία αμοιβή ή αποζημίωση, και από τους μόνο τρεις υπαλλήλους που έβγαζαν όλη τη δουλειά του Ταμείου, οι δύο είχαν αποσπαστεί από το υπουργείο των Οικονομικών, του οποίου ήταν λαμπρά στελέχη, και η τρίτη ήταν εθελόντρια. Της τελευταίας επλήρωνε τα έξοδα κινήσεώς της από την τσέπη του ένα μέλος του Δ.Σ.

Η διαχείριση του Ταμείου έχει ελεγχθεί τόσο από το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους, κατόπιν δικού μου αιτήματος, όσο και από επιτροπή της Βουλής.

Τελικά, το Ταμείο καταργήθηκε το 2011 με απόφαση της κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, και το υπόλοιπο του λογαριασμού του στην Τράπεζα της Ελλάδος μετεφέρθη στον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιτρέψτε μου, τέλος, να αναφέρω τη σύνθεση του Δ.Σ. του Ταμείου.

Αντιπρόεδρος ο κ. Θ. Παπαλεξόπουλος, τ. πρόεδρος του ΣΕΒ. Μέλη ο αείμνηστος Χ. Μπούρας, διαπρεπής καθηγητής του Πολυτεχνείου, ο κ. Π. Θωμόπουλος, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, και ο κ. Ι. Σιδηρόπουλος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.

Πέτρος Γ. Μολυβιάτης*

Το πόρισμα της Επιτροπής

Μετά το πόρισμα της συγκεκριμένης επιτροπής για το ζήτημα αυτό, τοποθετήθηκε στη Βουλή τον Αύγουστο του 2013 ο τότε ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας (μετά από ερώτηση των τότε βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Θανάση Πετράκου, Μαρίας Κανελλοπούλου και Βασίλη Χατζηλάμπρου), ότι το υπόλοιπο του Λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων (πρώην Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών) ανερχόταν στις 10 Απριλίου του 2013, στο ποσό των 92.717.809 ευρώ.

Ακόμη συμπλήρωνε πως το συνολικό ποσό των χρηματοδοτήσεων ανερχόταν σε 27.686.811,45 ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσό κατευθύνθηκε για αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ σε μόλις 2,69 εκατ. ευρώ είχε ανέλθει η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Με βάση το προαναφερθέν έγγραφο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου χρηματοδοτήθηκε με 5.135.040,89 ευρώ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 2.690.109 ευρώ, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων με 15.557.889,48 ευρώ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 113.600,49 ευρώ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 1.279.565 ευρώ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 2.910.605 ευρώ.

Η αλλαγή της κυβέρνησης Παπανδρέου

Και αυτό καθώς το αρχικό ΕΤΕΑ (Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών) περιήλθε το 2011 στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών και μεταφέρθηκε από τους λογαριασμούς που τηρούσε το ΕΤΕΑ στον «Λογαριασμό Αρωγής Πυρόπληκτων» (είχε συσταθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος) ειδικά για τη συγκέντρωση δωρεών υπέρ πυροπλήκτων. Επί της ουσίας, η κριτική που ασκήθηκε και από την προαναφερθείσα επιτροπή του 2013 είναι πως η κυβέρνηση Παπανδρέου δυσχέρανε τη χρηματοδότηση των έργων για τους πυρόπληκτους κατά το 2011, λόγω τού ότι μεταφέρθηκαν τα χρήματα του λογαριασμού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και υπάχθηκαν στους περιορισμούς που έθεσε η τρόικα το καλοκαίρι του 2011.

Άλλωστε διευκρινιζόταν από τον κ. Στουρνάρα ότι τα κονδύλια αυτά ήταν δεσμευμένα μέχρι του ύψους του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους, δεδομένου ότι η εκταμίευσή τους γινόταν σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, ύστερα από σχετικό αίτημα του φορέα υλοποίησής τους.

Επίσης, υπήρχε Κοινή Υπουργική Απόφαση του Δεκεμβρίου του 2012, σύμφωνα με την οποία η επιλογή των νέων έργων που θα χρηματοδοτούνταν θα γινόταν από την Περιφέρεια, μετά από έλεγχο και αξιολόγηση από τους αρμόδιους ΟΤΑ α’ βαθμού. Στη συνέχεια, η Περιφέρεια θα υπέβαλλε τις προτάσεις για ένταξη των έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η… τύχη του σήμερα

Αργότερα, και συγκεκριμένα στις 25 Σεπτεμβρίου του 2013, ο κ. Στουρνάρας απαντά σε άλλη ερώτηση του τότε βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κοντογιάννη, για τα κονδύλια που διατέθηκαν κατά τη χρονική περίοδο από την παραίτηση του Μολυβιάτη το 2009 ώς την εκκαθάριση του ταμείου το 2011 (επί κυβέρνησης Παπανδρέου).

Με βάση το έγγραφο της απάντησης, τα συνολικά έσοδα του “Ταμείου Μολυβιάτη” έφτασαν στα 215 εκατ. ευρώ – από δωρεές και τόκους, όπως αναφέρθηκε. Από τον Οκτώβριο του 2009 έως το τέλος του 2010 το ταμείο χρηματοδότησε με 20,6 εκατ. ευρώ τις πληγείσες περιοχές, μεταξύ των οποίων αναφέρονται ως τέτοιες η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Γόρτυνος στην Αρκαδία, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Επομένως, σύμφωνα με την απάντηση Στουρνάρα, από τα 215 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν τα 97, 29 εκατ. ευρώ (76 εκατ. επί προεδρίας Μολυβιάτη και άλλα 20,1 μέχρι την κατάργηση του Ταμείου οπότε προέκυψαν τα 118 εκατ. ευρώ το 2011.

Στις αρχές του φθινοπώρου του 2016, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε άλλα 39 έργα (36 στην Ηλεία, 2 στην Αιτωλοακαρνανία και 1 στην Αχαΐα), συνολικού ύψους 15.829.657,02 ευρώ, τα οποία πληρώθηκαν με χρήματα από το «Ταμείο Μολυβιάτη». Ακόμη, με προηγούμενες αποφάσεις είχαν εγκριθεί 24,7 εκατ. ευρώ για τη Δυτική Ελλάδα και 7 εκατ. για τη Στερεά Ελλάδα. Με βάση όλα τα παραπάνω το ποσό που υπάρχει σήμερα στο συγκεκριμένο ταμείο είναι κοντά στα 45 εκατ. και επί της ουσίας μπορεί να κατευθυνθεί σε έργα Περιφερειών.

«Η αλήθεια για το Ταμείο Μολυβιάτη»
To Top