Yποδομές

Αλαγονία: Ξεκίνησε η αποκατάσταση της προσβασιμότητας του δρόμου

Με ίδιους πόρους του Δήμου Καλαμάτας αποκαταστάθηκε ο δρόμος Άριος – Ασπροπουλιάς, όπου παρουσιάσθηκαν προ ημερών προβλήματα μετά από έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις. Η ασφαλτόστρωση θα γίνει όταν βελτιωθεί ο καιρός, όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Δήμαρχος, σήμερα Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019. Ο Παναγιώτης Νίκας επεσήμανε πως ήδη εργάζεται στα χωριά της Αλαγονίας ο εργολάβος, στον οποίο ανέθεσε ο Δήμος Καλαμάτας την αποκατάσταση της προσβασιμότητας σε Κοινότητες του Ταϋγέτου, ύστερα από κατολισθήσεις – καθιζήσεις οδών κατόπιν βροχοπτώσεων την προηγούμενη εβδομάδα.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΤΑ ΣΥΡΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ

Τα συρματοκιβώτια (ζαρζανέτ), που είναι αναγκαία, έχουν παραγγελθεί και θα τοποθετηθούν μετά από περίπου 15 ημέρες, με τη βελτίωση του καιρού. Αντίστοιχα θα ισχύσουν και για τα αναγκαία τοιχία αντιστήριξης. Πρόκειται για εργολαβία προϋπολογισμού 60.000 ευρώ με το ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από Δημοτικούς Πόρους.

ΟΤΑΝ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΤΩΝ 3 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ

Όπως επισημάνθηκε η ασφαλτόστρωση θα γίνει με την μεγάλη εργολαβία προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, αργότερα και με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών. Χρήματα τα οποία έχουν εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει συνταχθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, θα γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις, όπως ασφαλτοστρώσεις, τοιχία αντιστήριξης, μπάρες, διευθέτηση ομβρίων, πλέγματα για τη συγκράτηση βράχων κ.λπ. σε όλη την έκταση του οδικού δικτύου και συγκεκριμένα στους δρόμους:

Α) Γιαννιτσάνικα – Ελαιοχώρι – Περιβολάκια – Εθνική Οδός
Β) Εθνική Οδός – Καρβέλι – Λαδά – Εθνική Οδός
Γ) Εθνική Οδός – Νέδουσα – Μαχαλάς – Αλαγονία – Πηγές – Αρτεμισία κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικό αίτημα και μελέτη είχε υποβάλει ο Δήμος Καλαμάτας και το ποσόν διατέθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με απόφαση του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, νυν Υπουργού Εσωτερικών.

6.000.000 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΑΫΓΕΤΟΥ

Να υπενθυμίσουμε ότι, συνολικά φέτος έχουν διατεθεί 6.000.000 ευρώ στον ορεινό όγκο Ταϋγέτου, αφενός για να βελτιωθεί το εσωτερικό δίκτυο των χωριών του Δήμου Καλαμάτας[3.000.000], αφετέρου για τα 41χλμ της Ε.Ο. Καλαμάτας-Σπάρτης, προκειμένου να εξαλειφθούν τα επικίνδυνα σημεία της Εθνικής Οδού και να αναβαθμιστεί η πρόσβαση μέσω Ταϋγέτου στη Σπάρτη [3.000.000 ενισχύθηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με απόφαση Αλέξη Χαρίτση].

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ

Ερωτηθείς σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Καλαμάτας είπε ότι όντως παρατηρούνται στα χωριά της περιοχής Αλαγονίας φαινόμενα ερπυσμού, τα οποία πλήττουν και ιδιωτικές ιδιοκτησίες. Ο Παναγιώτης Νίκας προσέθεσε τα εξής: «Στείλαμε έγγραφο στο ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) και επικοινωνούμε. Θα κατέβει στο συντομότερο δυνατό χρόνο – να ηρεμήσουν λίγο τα φαινόμενα, γιατί τώρα δεν είναι ο καταλληλότερος καιρός – ώστε να έχουμε το επιστημονικό αποτέλεσμα, το οποίο πρέπει να έχουμε. Αν υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από το Κράτος, δηλαδή από το ΤΑΣ. Πρέπει να υπάρξουν αποζημιώσεις ή πρέπει να γίνουν οι τεχνικές εκείνες μελέτες, ώστε να έχουμε και ειδικές κατασκευές, σε μία περιοχή όπου έχουμε φαινόμενα ερπυσμού».

To Top