ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας στον ΣΚΑΙ: Είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε πολύ μεγάλα και δύσκολα ζητήματα. Πέτυχε στον βασικό του στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Ωστόσο, προσδοκία μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού ήταν αυτό να γίνει πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα» ανέφερε για το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός, μιλώντας ζωντανά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
«Η χώρα δεν ξεκίνησε να υπάρχει το 2015. Στη χώρα, το 2015, έγιναν εκλογές, για πρώτη φορά με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Αυτό δεν έγινε το 2009, ούτε μετά, που ο κ. Σαμαράς μας άφησε το 2015 με 28% ανεργία και με άδεια ταμεία. Εγώ είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό ότι θα συγκρουστώ. Μπορεί το παιχνίδι να ήταν στημένο. Πράγματι, πήγα σε συμβιβασμό, αλλά είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, που προσήλθε στις κάλπες με πλήρη επίγνωση της κατάστασης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι οι επιλογές που έκανε ήταν πολύ δύσκολες, αλλά η χώρα σήμερα είναι εκτός προγράμματος.

Η 5η αξιολόγηση
Ειδικά για την 5η αξιολόγηση, είπε ότι ο κ. Σαμαράς δεν την ολοκλήρωσε, επέσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, διότι στο μυαλό του είχε το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», η οποία θα προκαλείτο και λόγω των άδειων ταμείων που παρέδωσε. Θύμισε, εξάλλου, ότι ο κ. Σαμαράς δεν παρέδωσε καν στο Μέγαρο Μαξίμου όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος, ο Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός.
«Μπορείτε να καταλογίσετε άγνοια κινδύνου, αλλά δεν κρύψαμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και διαπραγματευτήκαμε σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή» είπε σχετικά με τις δραματικές διαπραγματεύσεις το 2015, σημειώνοντας ότι τελικά αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απείχε από αυτό το πρόγραμμα που ήθελε να επιβάλει ο Β. Σόιμπλε.
Για το πόσο στοίχισε το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισ. και το 2014 ήταν στα 178 δισ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισ.» ανέφερε, επισημαίνοντας πως εκείνες τις ημέρες των σκληρών διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις με κόστος πολιτικό, για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Η φορολογία και οι εκλογές

Ερωτηθείς για τη φορολογία, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «το 83% των φόρων επιβλήθηκε με το 1ο και το 2ο Μνημόνιο. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η μεσαία τάξη έχασε ετησίως 5.300 ευρώ από το εισόδημά της από το 2010 έως το 2015. Από το 2015 έως το τέλος του 2017 υπάρχει επιστροφή 680 ευρώ ετησίως στο μεσαίο εισόδημα» είπε. Αναφέρθηκε και στα 300.000 λουκέτα, και στη μείωση 40% μισθών και συντάξεων έως το 2015. «Η Ελλάδα το 2015 ήταν μια χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Ήταν ηθική μας υποχρέωση να βρούμε τον τρόπο να μην αφήσουμε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού να περιθωριοποιηθεί. Το ΔΝΤ ήθελε το μοντέλο της εξαθλίωσης και το αποτρέψαμε» απάντησε σχετικά με την αποτελεσματικότητα της επιδοματικής πολιτικής.
«Σήμερα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα, έχουμε 6,3 δισ. από ξένες άμεσες επενδύσεις. Σήμερα ανοίγουν ξανά επιχειρήσεις, στον τουρισμό ανοίγουν παντού ξενοδοχεία» ανέφερε, μιλώντας για την εμβληματική επένδυση στην Παπαστράτος.
«Είναι άχαρο και άδικο να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε πολιτική δογματική απέναντι στην επιχειρηματικότητα» είπε, ενώ για το Ελληνικό παρέπεμψε στη λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι». «Παραλάβαμε ένα οικόπεδο, και σήμερα έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες με διαρκή αγώνα και έγνοια» είπε για το Ελληνικό ο πρωθυπουργός.
Μιλώντας για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «έχω προετοιμαστεί να δώσω τη μάχη για να κερδίσω. Μην βιάζονται όσοι ράβουν κοστούμια. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει ακόμα την οριστική του απόφαση» είπε, απορρίπτοντας κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση χτύπησε τη μεσαία τάξη. «Εγώ δεν ζω στην κορυφή του Ολύμπου, μένω στους πρόποδες. Ξέρω τι γίνεται στον κόσμο» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Τρία τα μεγάλα σκάνδαλα»
«Πιστεύω ότι τρία ήταν τα μεγάλα σκάνδαλα στη χώρα, οι εξοπλιστικές δαπάνες, το σκάνδαλο στο χώρο του φαρμάκου και το πάρτι στο χώρο της υγείας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι στο σκάνδαλο της NOVARTIS υπάρχει δρόμος μπροστά».
Για τη φαρμακευτική δαπάνη, είπε ότι δεν είναι μόνο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, αλλά και ηθικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέτυχε τις τιμολογήσεις που ήθελε μεσούσης της κρίσης.
«Προφανώς η δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις που ευλόγως μας οδηγούν στο ότι υπάρχει σκάνδαλο» είπε και τόνισε πως όταν διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη. «Πάει πολύ να βρισκόμαστε απολογούμενοι γι’ αυτό το σκάνδαλο εμείς και να μην απαντούν εκείνοι που είχαν την ευθύνη για την προνομιακή τιμολόγηση» είπε, σημειώνοντας πως αν υπήρξε παρέμβαση από κάποιον, αυτή έγινε από τους κυρίους Σαμαρά και Λοβέρδο, που στράφηκαν κατά της δικαιοσύνης. «Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου και άλλοι από την κυβέρνησή του είχαν κατηγορηθεί το 1988 και το 1989 για σοβαρά αδικήματα. Είδατε κανέναν τους να στραφεί κατά της δικαιοσύνης;» διερωτήθηκε κι επέμεινε ότι η υπόθεση NOVARTIS είναι καραμπινάτο σκάνδαλο γιατί επωφελήθηκε μια εταιρεία με τρόπο που επηρέασε τις τιμές στην Ευρώπη.
«Υπήρξε την επίμαχη περίοδο σκάνδαλο, υπάρξουν καταθέσεις, mail και ενδείξεις. Έπρεπε ή δεν έπρεπε η Δικαιοσύνη να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή; Εμείς θα κάναμε τους φυσικούς δικαστές;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
«Να μη μείνει ακέφαλη η ηγεσία της Δικαιοσύνης»
Αναφέρθηκε και στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και τόνισε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση το Σύνταγμα και τον νόμο. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι, με βάση το Σύνταγμα, ξεκίνησε η προεπιλογή των δικαστών από τη Βουλή, λίγο προτού λήξει η θητεία τους, και στη διαδικασία συμμετείχαν τα κόμματα. Ακολούθησε προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα αυτό. «Είχαμε υποχρέωση να μη μείνει ακέφαλη η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την 1η Ιουλίου» είπε, συμπληρώνοντας πως η Ν.Δ. αρνήθηκε να συνδράμει σε μια συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης όταν εκλήθη, λόγω της προκήρυξης των εκλογών.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τηρήσει στο ακέραιο τη συνταγματική νομιμότητα. Κουβεντιάσαμε, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση τη συνταγματική νομιμότητα. Μου είπε ότι ως εγγυητής του δημοκρατικού πολιτεύματος και της νομιμότητας θεωρεί πως δεν πρέπει να ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης μια βδομάδα πριν από τις εκλογές, για να μη γίνει η δικαιοσύνη αντικείμενο αντιπαράθεσης. Σέβομαι την άποψή του, αν και διαφώνησα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε αποφυλακίσεις τρομοκρατών. «Αναπαράγεται μια ψευδής εντύπωση ότι εμείς θέλουμε να βγάλουμε έξω τον Γιωτόπουλο ή τον Κουφοντίνα. Ο Ποινικός Κώδικας δεν έγινε στο Μαξίμου ή στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, φτιάχτηκε από νομοπαρασκευαστική επιτροπή έγκριτων νομικών» είπε ο πρωθυπουργός, που, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ, είπε: «Αναδεικνύετε το θέμα λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές και επιβεβαιώνεται η άποψή μου ότι η κριτική σας είναι και άδικη και σκόπιμη».
«Γιατι ήρθα στον ΣΚΑΪ»
«Όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν, είναι περασμένα, δεν είναι όμως ξεχασμένα. Μένει να δούμε αν με την παρουσία μου στον ΣΚΑΪ αποκαθίσταται η κανονικότητα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας την παρουσία του στο κανάλι του Φαλήρου, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιβάλει «εμπάργκο».
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι με την αποψινή εμφάνισή του διεκδικεί την προγραμματική αντιπαράθεση. «Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι θα προσέλθει σε αντιπαράθεση προγραμματική, αλλά δεν τήρησε τον λόγο του» ανέφερε.
«Ορισμένες φορές με πλήγμα στην αξιοπιστία, στο κύρος και στην αντικειμενικότητα, υπερβήκατε τα όρια» επέμεινε ο πρωθυπουργός για την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από τη διοίκηση του ΣΚΑΪ μετά την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του σταθμού με την οποία στοχοποιούσε την κυβέρνηση για το γεγονός.
«Εν πάση περιπτώσει, είμαι εδώ, διότι θέλω να εξαντλήσω κάθε δημόσια συχνότητα και γιατί πιστεύω ότι η παρουσία μου εδώ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή στην πραγματικότητα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως υπογράμμισε, ο ΣΥΡΙΖΑ απετέλεσε μια πολιτική δύναμη που δημιουργούσε ανασφάλεια, όχι σε δημοσιογράφους, αλλά σε ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών που σήμερα πληρώνουν για την κατοχή δημόσιας συχνότητας, σε αντίθεση με το παρελθόν που «δεν πλήρωναν μία».
«Υπέκλεψαν την ιδιωτική μου ζωή»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «ο κάθε πολιτικός έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, έχει δικαίωμα να βρεθεί με την οικογένεια και τα παιδιά του, το Σαββατοκύριακο. Βρέθηκα στο σκάφος μιας συνεργάτιδός μου. Σχολιάζετε με πολιτική σκοπιμότητα αυτό, αλλά δεν σχολιάζετε ότι κάποιοι υπέκλεψαν την ιδιωτική μου ζωή για να δημιουργήσουν θέμα προεκλογικά. Δεν ήμουν στο σκάφος του κ. Αλαφούζου ή του κ. Μαρινάκη» είπε ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για την φιλοξενία του σε σκάφος της Κατερίνας Παναγοπούλου.
«Θα ήταν δικαιολογημένη η κριτική αν βρισκόμουν στο σκάφος κάποιου επιχειρηματία της διαπλοκής ή στο σκάφος κάποιου επιχειρηματία με τον οποία θα είχα fake αντιπαράθεση. Βρέθηκα στο σκάφος της κ. Παναγοπούλου που ήταν συνεργάτης μου και το σκάφος ο άνδρας της δεν το απέκτησε από τη διαπλοκή» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία, στη διακυβέρνηση του τόπου, το μόνο που έχουν να μας κατηγορήσουν αυτοί που έχουν ψάξει τους φακέλους μας από την κανονική και από την ανάποδη, αυτοί που έχουν γυρίσει ανάποδα για να πέσουν από τις τσέπες μας και τα κέρματα, το μόνο θέμα είναι ο Πετσίτης, εγώ είμαι ευτυχής γι’ αυτό» είπε κατά τα λοιπά στη μεγάλης διάρκειας συνέντευξή του ο πρωθυπουργός.
«Ο Πολάκης και ο Ξανθός έστησαν στα πόδια του το δημόσιο σύστημα υγείας, ανέσυραν στην επιφάνεια δύσοσμες υποθέσεις. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο του (Πολάκη). Του έχω πει ότι ο τρόπος που επικοινωνιακά χειρίστηκε διάφορα θέματα είναι κάποιες φορές λάθος» ανέφερε ο κ. Τσίπρας όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις κατά καιρούς δηλώσεις του Παύλου Πολάκη.
Μιλώντας για τα εθνικά θέματα, υποστήριξε πως «αναδεικνύεται σήμερα μια απίστευτη υποκρισία και απίστευτη πατριδοκαπηλεία. Ο κ. Μητσοτάκης, και εσείς στον ΣΚΑΪ, οργανώσατε μια προπαγάνδα ότι ο Τσίπρας έδωσε το όνομα Μακεδονία όταν το όνομα το έδινε η κυβέρνηση της Ν.Δ. από το 2005» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν μέμφομαι τον Καραμανλή, μέμφομαι τη Ν.Δ., που σύρθηκε στη γραμμή Σαμαρά, ενώ από το 2005 είχε αποδεχθεί το όνομα» συμπλήρωσε, εξαίροντας τη συμβολή του Προκόπη Παυλόπουλου για να αλλάξει το Σύνταγμα της η Βόρεια Μακεδονία.
Για το Μάτι
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την τραγωδία σστο Μάτι, λέγοντας: «Όχι μόνο θύμωσα εκείνες τις ώρες, αλλά νομίζω ότι για όποιους στην πολιτική δεν κοιτάνε μονάχα το πολιτικό κόστος, πρέπει να παραδεχθώ ότι ήταν από τις στιγμές που το συναίσθημα ήταν συντριπτικό» ανέφερε.
Όπως σημείωσε, ενώ βρισκόταν στη σύσκεψη στο Συντονιστικό, δεν ήξερε πως αυτή μεταδιδόταν δημόσια και δεν ήξερε για τους νεκρούς. «Από το αεροπλάνο, βρέθηκα στο κέντρο επιχειρήσεων. Δεν είχαν εικόνα καν εκείνη την ώρα αν βγαίνει αυτό δημόσια, σε απευθείας σύνδεση» υποστήριξε, συμπληρώνοντας: «Το τελευταίο πράγμα που εκείνη την ώρα με ένοιαζε ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος αυτού. Βρέθηκα λοιπόν εκεί μέσα και είδα παγωμένα πρόσωπα. Ρωτούσα πράγματα που είχαν να κάνουν με τον τρόπο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Εκείνη την ώρα το μόνο που είχα ως φήμη είναι ότι υπήρχε πιθανότητα για έναν ή δύο ανθρώπους που από αναθυμιάσεις είχαν χάσει τη ζωή τους. Σήμερα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αυτοί που βρίσκονταν στο τραπέζι, ακριβώς επειδή αιφνιδιάστηκαν με την ύπαρξη της κάμερας και της ζωντανής σύνδεσης, πάγωσαν και δεν μου είπαν τίποτα εκείνη την ώρα. Μόλις έφυγαν οι κάμερες, μου είπαν ότι υπάρχει πιθανότητα να είναι περισσότεροι οι νεκροί. Εκείνη την ώρα, μόλις το συνειδητοποίησα αυτό, ζήτησα να κάνω μια δήλωση και να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους στο πεδίο της μάχης. Μία ώρα μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε τον ελληνικό λαό για την εικόνα της καταστροφής» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Αυτό που βαραίνει στη δική μου σκέψη δεν είναι η προφανώς κακή επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά ότι χάθηκαν τόσες ζωές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

To Top