ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα αιτήματα των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία συζήτησαν με τον Αντιπεριφερειάρχη

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

“Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων και συναφών επαγγελμάτων Νομού Μεσσηνίας συναντήθηκε σήμερα με τον Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Μεσσηνίας κ. Αναστασόπουλο.

Καταθέσαμε τα αιτήματα μας για την στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους. Η αντιπροσωπεία τόνισε ότι είναι άγνωστο πόσοι εργαζόμενοι θα δουλέψουν σε ξενοδοχεία και στον επισιτισμό, αν θα επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους, με τι συνθήκες και πως θα επιβιώσουν.

Δηλώσαμε ότι όλα αυτά τα χρόνια η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στο κλάδο βάρεσε κόκκινο. Χαρακτηριστικά μόνο την τελευταία 6ετία έβγαλαν πάνω από 120 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι του κλάδου γνωρίσαμε απίστευτη εκμετάλλευση. Χαρακτηριστικά είναι η μαύρη εργασία, οι 16 διαφορετικές μορφές απασχόλησης (άλλοι με 2ωρα ή 3ωρα, άλλοι με 16ωρα κτλ), η απληρωσιές, δουλειά 7ημερη κτλ.

Τώρα στην κρίση σχεδιάζουν να πληρώσουμε πάλη τα σπασμένα. Είναι προκλητικό ότι κυβέρνηση – μεγαλοξενοδόχοι διαμορφώνουν μια καινούρια κανονικότητα, πολύ χειρότερη από αυτά που έχουμε ζήσει μέχρι στιγμής. Είναι προκλητικά τα προνόμια με δις ευρώ επιχορηγήσεις, δάνεια κτλ. Επίσης αποφάσισαν οι εργαζόμενοι να πληρώνουμε από την τσέπη μας το μισθό, μέσω της επιδότησης εργασίας.

Απαιτούμε να μην μείνει κανείς συνάδελφος χωρίς εισόδημα, να πληρώσουν κράτος και η εργοδοσία.

Η μόνη απάντηση είναι πως θα οργανώσουμε την αντεπίθεση μας, απέναντι στα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι του κλάδου να διεκδικήσουμε:

· Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.

· Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχιακοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο την 10η Ιουνίου.

· Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.

· Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Άμεση καταβολή 3μήνης επιδότησης ανεργίας (1.800 ευρώ) σε όλους όσους εργάστηκαν στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία το 2019 ως εποχιακοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.

· Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.

· Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τέστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους”.

Τα αιτήματα των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία συζήτησαν με τον Αντιπεριφερειάρχη
To Top