ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αίσιο τέλος για οικογένεια Γερμανών τουριστών που χάθηκε στην Τραχήλα

Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για οικογένεια Γερμανών που χάθηκε στο μονοπάτι Τραχήλας-Λαγκάδας

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια μιας οικογένειας Γερμανών πεζοπόρων που χάθηκε χθες το απόγευμα σε μονοπάτι μεταξύ Λαγκάδας και Τραχήλας. Το ζευγάρι, ηλικίας 50 με 55 ετών, και τα δυό τους παιδιά, ηλικίας 20 και 22 ετών που έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή, αποφάσισαν να περιηγηθούν στα μονοπάτια και να απολαύσουν την άγρια φύση της Μεσσηνιακής Μάνης.

Όταν ξεκίνησαν από την Τραχήλα νωρίς το απόγευμα, τίποτα δεν προμήνυε την περιπέτεια που θα ακολουθούσε. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας τους φαίνεται πως έχασαν τον προσανατολισμό τους, ακολούθησαν λάθος μονοπάτι και τελικά κατέληξαν σε δύβατη περιοχή, κοντά στη Λαγκάδα.
Αμέσως κάλεσαν τον ευρωπαϊκό αριθμό για βοήθεια, το 112, από τα κινητά τους, και αμέσως ενεργοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός διάσωσης. Ειδοποιήθηκε πρώτα το Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλης, αμέσως κλήθηκε η εθελοντική ομάδα διασωστών “Γαία”, που έχει την βάση της στην Περιοχή του Αγίου Νικολάου[Σελίνιτσα] και έσπευσε αμέσως, αλλά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας και Αρεόπολης που συνέδραμαν και αυτοί.

Από τους πρώτους που έσπευσαν στην περιοχή και ξεκίνησαν τις προσπάθειες ανεύρεσης της τετραμελούς οικογένειας ήταν η “Γαία” με επικεφαλής τον Κώστα Ξυδέα, που μίλησε στο MessiniaLive, περιγράφοντας όλα τα στάδια που ακολούθησε η ομάδα του σε συνεργασία με Πυροσβεστική και Αστυνομία προκειμένου να εντοπιστεί η οικογένεια.

Το στίγμα που έδιναν τα κινητά τους τηλέφωνα εντοπίστηκε από την αρχή, και στη συνέχεια οι διασώστες κινήθηκαν κατά μήκος του μονοπατιού Τραχήλα-Θαλάμες, προκειμένου να τους εντοπίσουν. Όπως μας εξήγησε ο Κώστας Ξυδέας, από την Τραχήλα στο τέλος του χωριού ξεκινάει και ένα δεύτερο μονοπάτι που οδηγεί στη Λαγκάδα, το οποίο όμως σε κάποιο σημείο του συγκλίνει με ένα δεύτερο μονοπάτι που κατευθύνεται πως Λαγκάδα. Τα μονοπάτια αυτά είναι σηματοδοτημένα σε κάποια σημεία, όχι όμως σε όλα και έτσι κάποιος που δεν γνωρίζει την περιοχή μπορεί να χαθεί ακολουθώντας για παράδειγμα δρομάκια που έχουν ανοίξει τα ζώα. Αυτό ακριβώς συνέβη και με την οικογένεια των Γερμανών τουριστών, που ακολούθησαν το δεύτερο μονοπάτι που οδηγεί στη Λαγκάδα, αλλά στην πορεία χάθηκαν.

Στιγμιότυπο από την επιχείρηση εντοπισμού και ανεύρεσης της τετραμελούς οικογένειας

Η οικογένεια τελικά εντοπίστηκε, με τους διασώστες να τους προσφέρουν νερό και τα απαραίτητα, καθώς είχαν εξαντληθεί και αφυδατωθεί από την ταλαιπωρία και την αγωνία. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του και ο Κώστας Ξυδέας, λίγη ώρα μετά τη διάσωση:
“Με επιτυχία στέφθηκε, πριν λίγο, η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης τεσσάρων τουριστών σε δύσβατη περιοχή ενδιάμεσα Λαγκάδα-Τραχήλα. Επίσης, για πρώτη φορά σήμερα η Γαία επικοινωνούσε απευθείας με το νέο Ευρωπαϊκό αριθμό για βοήθεια, το 112, μετά την αρχική κλήση τον εγκλωβισμένων. Κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός με 2 αστυνομικούς από το Α.Τ. Καρδαμύλης και με 8 πυροσβέστες από το Π.Υ. Καλαμάτας και Αρεόπολης και η “Γαία” συμμετείχε με 4 εθελοντές, τον γενικό συντονισμό είχε η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Πελοποννήσου και η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας”.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

Αίσιο τέλος για οικογένεια Γερμανών τουριστών που χάθηκε στην Τραχήλα
To Top