ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγοραστός: Όχι σε κλειστές δομές – στρατόπεδα, κονδύλια από ΕΕ για Έλληνες

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ τάχθηκε κατά τη δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου για μετανάστες και εκτίμησε ότι το προσφυγικό είναι ευκαιρία για να διεκδικήσουμε από την Ευρώπη χρηματοδότηση και για την κοινωνική πρόνοια των Ελλήνων, με το επιχείρημα ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν πάθει overdose.

Κατά της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου για μετανάστες ανά την επικράτεια και υπέρ της διεκδίκησης χρηματοδότησης από την ΕΕ για “κοινωνική πρόνοια για Έλληνες”, ώστε να αποφευχθούν -όπως τόνισε- φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού τάχθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός.

Ο κ. Αγοραστός έριξε σειρά από “βόμβες” στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένα “βιώσιμο, αξιόπιστο και άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, χωρίς όμως να παραβλέπονται και οι ανάγκες των Ελλήνων πολιτών”.

Ειδικότερα ο κ. Αγοραστός διαφώνησε με το κυβερνητικό σχέδιο για μεταφορά σε δεύτερη φάση και μεταναστών προς απέλαση σε δομές κλειστού τύπου ανά την επικράτεια, εκτιμώντας ότι η δημιουργία επί της ουσίας “στρατοπέδων” θα προκαλέσει αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Υποστήριξε επίσης ότι πρέπει η χώρα να διεκδικήσει χρηματοδότηση από την Ε.Ε. μέσω του Προγράμματος Κοινωνικής Συνοχής για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες της Ελλάδας.

Το σκεπτικό του προέδρου της ΕΝΠΕ είναι ότι ναι μεν η ΧΑ δεν βρίσκεται στη Βουλή, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος ακραίες φωνές να εκμεταλλευθούν προβλήματα στη διαχείριση του μεταναστευτικού στρέφοντας τις τοπικές κοινωνίες κατά των προσφύγων και μεταναστών για τα δικά τους μικροκομματικά οφέλη. Και οι προτάσεις του έχουν ως στόχο να προλάβει οποιονδήποτε άλλον η πολιτεία απευθυνόμενη στη μερίδα εκείνη των τοπικών κοινωνιών που έχει εχθρικά αισθήματα απέναντι στους μετανάστες και η οποία για παράδειγμα υποστηρίζει ότι “ταΐζουμε τους μετανάστες”, αν και βέβαια από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ, αφού η διαχείριση του προσφυγικού χρηματοδοτείται απο κοινοτικά κονδύλια.

Μάλιστα η εισήγηση του κ. Αγοραστού που υιοθέτησαν οι περιφερειάρχες (οι 12 εκ των 13 σημειώνεται ότι προέρχονται από τη ΝΔ) ζητά και την απεμπλοκή των ΜΚΟ από τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού, με το σχόλιο: “Η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμικό κράτος”.

Ειδικότερα ο κ. Αγοραστός είπε μιλώντας στο ΔΣ της ΕΝΠΕ: “Η Ελλάδα σηκώνει στις πλάτες της όλο το βάρος της Ευρώπης και πρέπει να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε σοβαρό κράτος, που διαθέτει δομές, στρατηγική και σχέδιο. Στην ελληνική πίστη και στο ελληνικό DNA υπάρχει ισχυρό το αίσθημα της φιλοξενίας, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. Παράλληλα όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη και το καταγεγραμμένο σε πρόσφατες έρευνες αίσθημα overdose της ελληνικής κοινωνίας. Δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι με διαδρομή ζωής που πλήρωσαν φόρους και εισφορές και που η κρίση τους οδήγησε σε σημείο να μην μπορούν σήμερα να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Είναι ανθρωπιστικό μας καθήκον να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, είναι όμως εθνική υποχρέωση να κρατήσουμε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στην ελληνική κοινωνία, γιατί διαφορετικά θα βρεθούμε μπροστά σε επικίνδυνα φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού”.

Το φλέγον θέμα των αυξημένων προσφυγικών ροών συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης στο ΔΣ της ΕΝΠΕ και οι περιφερειάρχες κατέληξαν και ζητούν σχέδιο με βάση τους παρακάτω άξονες δράσης:

-”Αυστηρή φύλαξη των συνόρων

-Άμεσες διαδικασίες ταυτοποίησης με στελέχωση των γραφείων ασύλου

Γρήγορη επαναπροώθηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους

-Ξεκαθάρισμα και απεμπλοκή των ΜΚΟ.

Όχι νέες δομές-στρατόπεδα, γιατί σε βάθος τριετίας αποδεικνύονται τοξικά για την κοινωνία στην λειτουργία της

Ειδική πρόνοια για τα ασυνόδευτα παιδιά

Αξιοποίηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στα ορεινά κυρίως της χώρας, που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες

-Συνεργασία και συνέργεια με τις τοπικές κοινωνίες και του Δήμους

Παράλληλη χρηματοδοτική στήριξη από την Ε.Ε. μέσω του Προγράμματος Κοινωνικής Συνοχής για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες της Ελλάδας.”

Ο κ. Αγοραστός υποστήριξε επίσης ότι “επιπλέον χρειάζεται ξεκαθάρισμα των ρόλων και των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα, ώστε να ξέρουμε ποιος, πού, πώς και με ποιους πόρους, ανθρώπινους ή χρηματικούς καλείται να κάνει τί. Αλλιώς εγκυμονεί ο κίνδυνος κοινωνικού αυτοματισμού. Πρώτα ο Έλληνας.” Και δήλωσε ότι θα θέσει όλα τα παραπάνω θέματα σε συναντήσεις που θα έχει με Ευρωπαίους αξιωματούχους, την ερχόμενη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες.

πηγή:News247.gr

Αγοραστός: Όχι σε κλειστές δομές – στρατόπεδα, κονδύλια από ΕΕ για Έλληνες
To Top