ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτό είναι το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης

Αυτά είναι τα βιογραφικά του νέου υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των υφυπουργοί Οικονομικών που θα τον πλαισιώνουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Πλούσια βιογραφικά διαθέτουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι υφυπουργοί Οικονομικών που θα τον πλαισιώνουν στο υπουργείο Οικονομικών.

  • Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας

Ο κ. Σταϊκούρας είναι αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει διδακτορικό Δίπλωμα στην τραπεζική (PhD in Banking) από το Cass Business School του City University και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Master in Business Administration – Μ.Β.Α.), από το Imperial College. Κατέχει δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.).

Εξελέγη βουλευτής Φθιώτιδας με τη ΝΔ στις εκλογές του 2007, του 2009, του 2012 (Μάιος και Ιούνιος), του Ιανουαρίου 2015, του Σεπτεμβρίου 2015, αλλά και στις χθεσινές εκλογές. Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής των Ελλήνων.

Διετέλεσε μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2004-2007), λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002-2006) και επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας (2004), Αθηνών (2002) και City (1999).

Επί δεκαετία έχει στελεχώσει θέσεις ευθύνης σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως η Eurobank (2000-2004) και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (2000). Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό επιστημονικών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, μελέτες σε συλλογικούς τόμους και συμμετείχε σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Είναι μέλος επιστημονικών και ερευνητικών φορέων και οργανώσεων.

Από το 2007 είναι μέλος της Κεντρικής και της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 ήταν αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ. Τον Ιούνιο του 2012 ανέλαβε τα καθήκοντα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, θέση την οποία υπηρέτησε μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Από το Φεβρουάριο του 2015 έως σήμερα ήταν Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας.  Ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι παντρεμένος με την Άρτεμις Πάνου και έχουν μία κόρη.

  • Γιώργος Ζαββός

Ζαββός

Ο Γιώργος Ζαββός που αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχει μακρά θητεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Ο κ. Ζαββός γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στον Ευρωπαϊκό Νόμο από το Πανεπιστήμιο της Μπριζ Η ακαδημαϊκή του καριέρα περιλαμβάνει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και έδρα επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι  του Λονδίνου. Σήμερα είναι Επίτιμος Διδάκτωρ Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο τις Μπρατισλάβα.

Το 1990 εξελέγη Ευρωβουλευτής με m Νέα Δημοκρατία. Από το 1991-1993 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και του Χρηματιστηρίου. Την ίδια περίοδο, υπήρξε και μέλος της Νομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εισηγητής της Επιτροπής Προϋπολογισμών για τα Κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Υπήρξε ο πρώτος Πρεσβευτής και Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Δημοκρατία της Σλοβακίας, ενώ αργότερα κατείχε m Θέση του Συμβούλου στη Γεν. Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Θέματα τις Διεύρυνσης και του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Τα τελευταία 15 χρόνια είναι Νομικός Σύμβουλος στα Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και έχει αντιπροσωπεύσει την ΕΕ σε εκατοντάδες υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Γιώργος Ζαββός έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει εκδώσει 3 βιβλία σε συνεργασία με διεθνείς οίκους. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

  • Απόστολος Βεσυρόπουλος

Βεσυρόπουλος

Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της φορολογικής πολιτικής και της δημόσιας περιουσίας. Ο κ. Βεσυρόπουλος γεννήθηκε στη Βέροια. Σπούδασε στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του A.Τ.Ε.Ι Λάρισας στο τμήμα λογιστικής, και έκανε το μεταπτυχιακό του στον τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης, της Νομικής σχολής, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στις εκλογές της 17ης Ιούνιου του 2012, εξελέγη δεύτερος σε σταυρούς βουλευτής Ημαθίας, με τη Νέα Δημοκρατία.

Την περίοδο 1995 – 1998 διετέλεσε Κοινοτικός Σύμβουλος Κυψέλης Ημαθίας.

Από το 2004 έως και το 2008 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Α.Κ.Ε. εφοριακών Ημαθίας – Πέλλας – Πιερίας.

Την περίοδο 2007 – 2010 διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας και Α΄ Αντινομάρχης την περίοδο 2007 – 2008, με αρμοδιότητες στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή.

Τον Νοέμβριο του 2010 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Βέροιας ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα είναι εκλεγμένος Αντιπρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Νέας Δημοκρατίας Ημαθίας.

Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Κατσαβού, με την οποία έχουν δύο παιδιά.

  • Θόδωρος Σκυλακάκης

Σκυλακάκης

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική και αναμένεται να εδρεύει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο κ. Σκυλακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1981 αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (MBA) από το Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου και μεταπτυχιακό δίπλωμα από την Βρετανική Εταιρεία Ερευνών Αγοράς (British Market Research Society) στην Έρευνα Αγοράς. Το 2010 πήρε διδακτορικό με άριστα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα την «κοινωνική ανοχή στη διαφθορά».

Έχει εργαστεί στο χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας από το 1985 και ιδρύσει 3 εταιρείες στο χώρο της επικοινωνίας (1994), της διαχείρισης κρίσεων (2000) και το 2014 στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης. Έχει συγγράψει το βιβλίο «Στο Όνομα της Μακεδονίας» (1995) και έχει πλούσια αρθρογραφία στον ελληνικό και ξένο τύπο.

Το 1989 υπηρέτησε ως Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Τζανή Τζαννετάκη και από το 1989 ως το 1990 ως Σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Αμύνης. Από το 1990 ως το 1993 διετέλεσε Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, λογογράφος του πρωθυπουργού και Προϊστάμενος του Γραφείου Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού. Το 1997 ως το 1998 υπήρξε μέλος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας.

Εξελέγη δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, με τον συνδυασμό «Αθήνα Αύριο» με επικεφαλής τη Ντόρα Μπακογιάννη και Υπεύθυνος Συντονισμού της Προετοιμασίας του Προγράμματος του συνδυασμού. Από το 2003 ως το 2006 διετέλεσε Αναπληρωτής Δήμαρχος Αθηναίων, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής και Υπεύθυνος Αντιδήμαρχος του Προγράμματος «Πρόσοψη» του Δήμου Αθηναίων.

Την περίοδο 2003-2004, ήταν Υπεύθυνος για την Προετοιμασία του Δήμου Αθηναίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη διάρκεια των οποίων είχε ορισθεί Αναπληρωτής Διοικητής Πόλεως (City Manager).

Υπήρξε Γενικός Γραμματέας του κόμματος «Οι Φιλελεύθεροι» (1999), Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του «Κέντρου Ερευνών και Προβληματισμού Ε21» (1994-2001) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ (1992-1993) και της Ασφαλιστικής Εταιρίας ΑΣΤΗΡ (1989-1993).

Από την 1η Ιουνίου 2013 είναι πρόεδρος της Δράσης. Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Ελένη Παπαπάνου, με την οποία έχουν δύο κόρες.

 

www.insider.gr

 

Αυτό είναι το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης
To Top