ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτά τα μέτρα στήριξης ζητά από το Δήμο Τριφυλίας για τις επιχειρήσεις ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας

Τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των επιχειρήσεων της Κυπαρισσίας που ζητά από τη Δημοτική Αρχή ο Εμπορικός Σύλλογος. Ακολουθεί η επιστολή προς τον Δήμαρχο Tριφυλίας, Γιώργο Λεβεντάκη.

“Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Η παγκόσμια οικονομία δέχεται ισχυρό πλήγμα λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19, με αποτέλεσμα να υπάρχει αβεβαιότητα και αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών που πλήττονται από τον ιό, όπως είναι απολύτως αναμενόμενο. Η Ελληνική Οικονομία που μέχρι πρότινος έδειχνε σημεία ανάκαμψης, αυτή τη στιγμή πλήττεται ραγδαία, γεγονός που επιβάλει την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων.
Βέβαια όλοι συμφωνούμε ότι το δύσκολο διάστημα που έπεται θα πρέπει με ψυχραιμία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα να ακολουθήσουμε τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και των αρμόδιων υγειονομικών οργάνων της, έχοντας πάντα ως γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας.
Όμως, οι αρνητικές επιπτώσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις είναι προ των πυλών και θα εμφανιστούν σε όλη τους την έκταση, την επόμενη μέρα, δοκιμάζοντας ανθρώπινες αντοχές, κοινωνική συνοχή και επαγγελματική δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, και για την βοήθεια και στήριξη των πληγεισών ΜμΕ προτείνουμε ως μέτρα στήριξης, από την ημερομηνία της αναστολής των εργασιών των επιχειρήσεων έως 31/12/2020, τα κάτωθι:

Εμπορικά κατάστημα, Καταστήματα Λιανικής & Λοιπές Επιχειρήσεις:

Απαλλαγή των λογαριασμών της ΔΕΥΑΤ.
Απαλλαγή ανταποδοτικών δημοτικών τελών, που καταβάλλονται, με τους λογαριασμούς ρευματοδότησης, για όλες τις επιχειρήσεις.
Πάγωμα πληρωμής των προηγούμενων παγίων οφειλών έως το τέλος του έτους και αποπληρωμή σε δόσεις μετά το τέλος των ρυθμίσεων.
Απαλλαγή της καταβολής τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων.
Άμεση ανάκληση αν υπάρχουν, όλων των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για οφειλές των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, προς το Δήμο.
Απαλλαγή παρακρατήσεων από τον Δήμο, για τα έσοδα των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματικών για μη ληξιπρόθεσμες και ενήμερες οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 01.03.2020. Συμψηφισμός σε επόμενες οφειλές για όσες επιχειρήσεις έχουν ταχτοποιήσει τις οφειλές τους από την 01.03.2020.
Ενίσχυση με υγειονομικό υλικό (Μάσκες, Γάντια, κ.ο.κ.).

Καταστήματα εστίασης και αναψυχής:

• Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων .
• Απαλλαγή των λογαριασμών της ΔΕΥΑΤ.
• Απαλλαγή των ανταποδοτικών τελών (τέλη καθαριότητας & φωτισμού κ.ο.κ.).
• Απαλλαγή της καταβολής τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων.
• Πάγωμα πληρωμής των προηγούμενων παγίων οφειλών έως το τέλος του έτους και αποπληρωμή σε δόσεις μετά το τέλος των ρυθμίσεων.
Γενναία μείωση των μισθωμάτων από την μίσθωση δημοτικών ακινήτων, που πρόκειται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις προς το Δήμο, για τους προσεχείς μήνες, όσο διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης του COVID-19. (Με το άρθρο 2 της ΠΝΠ 68/20.03.20, απαλλάσσεται ο μισθωτής από την υποχρέωση καταβολής του 40% του μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο).
• Απαλλαγή παρακρατήσεων από τον Δήμο, για τα έσοδα των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματικών για μη ληξιπρόθεσμες και ενήμερες οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 01.03.2020. Συμψηφισμός σε επόμενες οφειλές για όσες επιχειρήσεις έχουν ταχτοποιήσει τις οφειλές τους από την 01.03.2020.

Προσωρινή αύξηση των παρεχόμενων τετραγωνικών, σε όσες επιχειρήσεις βέβαια το επιθυμούν, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους πεζόδρομους και τις πλατείες της πόλης, όπου αυτό είναι εφικτό και δεν εμποδίζει την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, χωρίς επιπλέον χρέωση και όλα αυτά με σεβασμό στον δημόσιο χώρο και την χρήση του.
Ενίσχυση με υγειονομικό υλικό (Μάσκες, Γάντια, κ.ο.κ.).

Καταστήματα εστίασης και αναψυχής που κάνουν χρήση Αιγιαλού:

• Απαλλαγή πληρωμής των τελών κάλυψης αιγιαλού.
• Μείωση της ελαχίστης απόστασης από το κύμα, με σεβασμό στον δημόσιο χώρο και την χρήση του.
• Δικαίωμα διεύρυνσης του ενοικιαζόμενου εμβαδού επί του Αιγιαλού για την τοποθέτηση ξαπλώστρων όπου αυτό είναι εφικτό, με σεβασμό στον δημόσιο χώρο και την χρήση του.

Πρόσθετη μέριμνα θα πρέπει να παρθεί για της επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, όπου ως ημερομηνία έναρξης της όποιας στήριξης θα πρέπει να λογίζεται η ημερομηνία έναρξης των εργασιών ανάπλασης.

Ευελπιστούμε να σας έχουμε δίπλα μας σε αυτήν την δυσκολία και να πράξετε τα δέοντα”, καταλήγει η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας.

Αυτά τα μέτρα στήριξης ζητά από το Δήμο Τριφυλίας για τις επιχειρήσεις ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας
To Top