ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες κατά 40% οι συντάξεις χηρείας

Θετικές διατάξεις για συνταξιούχους και εργαζόμενους – Αιτιολογημένες απολύσεις, αυξημένα πρόστιμα και έλεγχοι για υποδηλωμένη εργασίας

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται κατάργηση του ηλικιακού ορίου των 55 ετών και έτσι οι συντάξεις χηρείας θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Επίσης προωθείται διπλή αύξηση για τις 45.000 ήδη εκδοθείσες συντάξεις χηρείας που έχουν υπολογιστεί με τον νόμο Κατρούγκαλου όπως και για όλες τις μελλοντικές, με αποτέλεσμα ο δικαιούχος (χήρα/χήρος) να δικαιούται πλέον το 70% της σύνταξης του θανόντος αντί για το 50% (αύξηση 40% του δικαιούμενου ποσού).

Επίσης στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται σειρά θετικών εργασιακών ρυθμίσεων, με την πλέον επίμαχη να αφορά την καθιέρωση αιτιολογημένων απολύσεων που θεωρείται σοβαρό ανάχωμα στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει ότι ο εργοδότης, προκειμένου να προχωρήσει στην καταγγελία της σύμβασης, οφείλει να έχει τεκμηριωμένο λόγο ο οποίος θα συνδέεται με τη συμπεριφορά, τις ικανότητες του εργαζομένου ή με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης. Με την πρόβλεψη αυτή οι απολύσεις θα είναι στο εξής αιτιολογημένες καθώς μετατοπίζεται η λύση της εργασιακής σχέσης από την απόλυτη πρωτοβουλία του εργοδότη («αναιτιώδης» καταγγελία) στην ανάγκη αιτιολόγησής της.

Επίσης άλλη ρύθμιση θέτει αυστηρότερα πρόστιμα και όρους περιορισμού στα φαινόμενα υποδηλωμένης εργασίας (ψευδώς δηλωμένη μερική απασχόληση), ενώ θεσπίζονται μέτρα για τη θωράκιση της υγείας και της ασφάλειας των μεταφορέων και διανομέων όπως η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει 15% επί του κατώτατου μισθού στον εργαζόμενο, προκειμένου να συντηρεί το μηχανάκι του κάθε μήνα.

 

Αυξημένες κατά 40% οι συντάξεις χηρείας
To Top