Τουρισμός

Οι αφίξεις εκτόξευσαν τις τουριστικές εισπράξεις στα €16,1 δισ. το 2018

«Στόχος είναι η επόμενη μέρα»

Τα υψηλά νούμερα των αφίξεων, που σημείωσαν διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς εκτόξευσαν και τις εισπράξεις, οι οποίες για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ.

«Στόχος είναι η επόμενη μέρα», ανέφερε από την πλευρά της χθές, με αφορμή την παρουσίαση της νέας καμπάνιας της Μarketing Greece στο Μέγαρο Μουσικής η υπουργός Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά, προσθέτοντας ότι «Το 2019 είναι μία πολύ απαιτητική χρονιά για όλη την ευρωπαϊκή αγορά και γι’ αυτό και εργαζόμαστε ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη δυναμική της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα παραμένει η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».

Πάντως, από τα μεγάλα ζητούμενα πλέον, πέραν της διαχρονικής συζήτησης για την επιμήκυνση της σεζόν, είναι και η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι για τη χώρα, η οποία, παρά τα ρεκόρ στα νούμερα των τελευταίων ετών παραμένει «κολλημένη» τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κοντά στα 524 ευρώ (στοιχεία ενδεκαμήνου του 2018) από 526 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 και 519 ευρώ το 2016.

Οσον αφορά τώρα τις αφίξεις και τα έσοδα, τόσο το σύνολο της περασμένης χρονιάς όσο και ο μήνας Δεκέμβριος σημείωσαν υψηλά ποσοστά ανόδου, με αυξημένη τη ροή των τουριστών κατά τον τελευταίο μήνα του έτους αλλά και των εισπράξεων (όπως συνέβη και το Νοέμβριο) γεγονός το οποίο η αγορά το εκλαμβάνει θετικά. Μόνο για το μήνα Δεκέμβριο, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών, τον τελευταίο μήνα του έτους, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 16,8% και 40% αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2018 οι τουριστικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 266 εκατ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί σημαντικά, σε σχέση με τα 190 εκατ. ευρώ του Δεκεμβρίου του 2017, ενώ μία διετία πιο πριν το αντίστοιχο νούμερο είχε φθάσει τα 181 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο έτους, η μεγάλη αύξηση των εσόδων, σε ποσοστό 10,1%, οφείλεται όπως προαναφέρθηκε κυρίως στην αύξηση των αφίξεων, οι οποίες εμφανίζονται για την περασμένη χρονιά αυξημένες σε ποσοστό 10,8%. Επισημαίνεται εδώ ότι το σύνολο των εισπράξεων του 2017 είχε διαμορφωθεί στα 14,63 δισ. ευρώ ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος, το 2016 το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 13,2 δισ. ευρώ.

Πηγή newmoney.gr

Οι αφίξεις εκτόξευσαν τις τουριστικές εισπράξεις στα €16,1 δισ. το 2018
To Top