Επί Σκηνής

Aφιέρωμα στον Κάφκα με τη “Δίκη”-Και παγκόσμια πρώτη μετάδοση στην Καλαμάτα της σύνθεσης Kafka’s Dream της Μαρίας Κοτρότσου

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Θ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα, η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων και η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας τιμούν σε μια μοναδική αφιερωματική εκδήλωση έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα.

«Είμαι το τέλος ή η αρχή», έγραψε ο Κάφκα το 1918. Αν αυτό το αντιμετωπίσουμε ως ερώτημα, η απάντηση είναι αμφίσημη. Ο Κάφκα ήταν τόσο ένα τέλος στον βαθμό που ανήκε σε έναν κόσμο, ο οποίος χάθηκε στη δίνη του ολοκληρωτισμού και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά είναι επίσης και μια αρχή: μια εξέχουσα και ιδιαιτέρως επιδραστική μορφή του μοντερνισμού. Είναι άλλωστε ο μόνος συγγραφέας που το όνομά του εισήγαγε έναν νέο όρο σε πάρα πολλές γλώσσες του κόσμου και βέβαια και στα ελληνικά. Πρόκειται για τον όρο με τον οποίο περιγράφουμε το εφιαλτικά αλλόκοτο, το ζοφερά παράλογο. Δεν είναι τυχαίο ότι το έργο του, που το μεγαλύτερο μέρος του έμεινε ημιτελές και χαρακτηρίζεται από μια ειρωνική, σχεδόν χιουμοριστική ματιά πάνω στον σύγχρονο κόσμο, παραμένει εντυπωσιακά επίκαιρο.

Το 2024, έτος συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον θάνατο του Κάφκα, οι δράσεις, που σχεδιάζονται για να τιμηθεί αυτός ο κορυφαίος συγγραφέας, έχουν ως στόχο όχι μόνο να αποτυπώσουν όψεις του έργου του αλλά και να αποτελέσουν εφαλτήριο καλλιτεχνικής ενασχόλησης με το αινιγματικό και τόσο συναρπαστικό καφκικό σύμπαν.

Αρχικά, στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί αδρομερώς το συγγραφικό έργο του Φ. Κάφκα από τη φιλόλογο Ζωή Παπαδημητρίου και θα ακολουθήσει συζήτηση. Στη συνέχεια, σε πρώτη παγκόσμια μετάδοση, θα ακουστεί η μουσική σύνθεση με τίτλο Kafka’s dream της διεθνούς φήμης μουσικού και συνθέτριας Μαρίας Κοτρότσου.

Η Μαρία Κοτρότσου ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Γράφει ορχηστρική, νεοκλασική, ηλεκτρονική, New Age μουσική και έχει συνεργαστεί με γνωστούς τραγουδιστές, συνθέτοντας τραγούδια γι’ αυτούς. Έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο στην Γαλλία, στην Κίνα, καθώς και για παραστάσεις στην Αμερική.

Τέλος, και ώρα 20.30 θα αρχίσει η προβολή της αριστουργηματικής ταινίας Η Δίκη, σε σκηνοθεσία Όρσον Γουέλς, η οποία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Κάφκα.

Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις για το Έτος Κάφκα, που συνδιοργανώνουν τα Τμήματα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Μουσικών Σπουδών, Θεατρικών Σπουδών, Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας, και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου και ώρα 20.00, στο Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας με ελεύθερη είσοδο.

Βιογραφικό της Μαρίας Κοτρότσου

Η Μαρία Κοτρότσου ζει κι εργάζεται στο Παρίσι. Γράφει ορχηστρική, νεοκλασική, ηλεκτρονική, New Age μουσική, μουσική κινηματογράφου καθώς κι έχει συνεργαστεί με γνωστούς τραγουδιστές γράφοντάς τους τραγούδια.

Γοητευμένη με την μουσική, από πολύ μικρή, αποφασίζει να πάρει μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 ετών. Τέσσερα χρόνια μετά, συμμετέχει στον διαγωνισμό πιάνου της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου, όπου και κερδίζει το πρώτο βραβείο με διάκριση. Το 2005 παίρνει το πτυχίο του πιάνου με άριστα παμψηφεί από το Εθνικό Ωδείο της Αθήνας και στην συνέχεια ολοκληρώνει τις σπουδές της στο νομικό τμήμα της Νομικής, όπου και παίρνει το πτυχίο της.
Φεύγει για το Παρίσι και συνεχίζει ανώτατες σπουδές στην κλασική μουσική στην École Normale de Musique του Παρισιού, ενώ παράλληλα σπουδάζει ηλεκτρονική μουσική και μουσική σύνθεση. Παρακολούθησε Masterclass των Hans Zimmer, Danny Elfman, Ibrahim Maalouf (σύνθεση μουσικής κινηματογράφου), του Timbaland (production and beatmaking), του Usher (the art of performance), του Armin Van Buuren (dance music) και του Deadmau5 (electronic music production).

Στις συναυλίες της παρουσιάζει τις συνθέσεις της είτε ερμηνεύοντάς τες στα πλήκτρα χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές μελωδίες και ρυθμούς, από downtempo έως dancefloor μουσική είτε ερμηνεύοντάς τες στο πιάνο σε νεοκλάσική εκδοχή. Σε όλες τις μέχρι τώρα συναυλίες της, οι αίθουσες είναι sold out με κοινό κάθε ηλικίας, λόγω της πολύπλευρης μουσικής της, κοινό που μένει γοητευμένο από την καταπληκτική δεξιοτεχνία και την συγκίνηση που προκαλεί η μουσικότητα των έργων της.

Έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο στην Γαλλία, την Κίνα, καθώς και για παραστάσεις στην Αμερική.

Τρία από τα μουσικά της κομμάτια : "Pensées", "Nostalgia" και "Don't Stop Dreaming" μπήκαν στην Neoclassical Collection 2018, 2020 και 2021, ανάμεσα στους Philipp Glass, Ludovico Einaudi, Phil Collins, κά. καθώς και το "Nous Deux" μπήκε στο Instrumental Classic Collection 2018.

Το 2020, ήταν υποψήφια για την καλύτερη μουσική επένδυση και sound design της σειράς "Seltsam" (κύκλος 2) στο φεστιβάλ Die Seriale στην Γερμανία.

To 2017, υπήρξε μέλος της πενταμελούς κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ κινηματογράφου στο Παρίσι.

Έχει δώσει συνεντεύξεις σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες και περιοδικά σε Γαλλία, Αμερική κι Ελλάδα καθώς και στο CNN, το οποίο της έκανε αποκλειστικό αφιέρωμα.

Δημοφιλέστερα

To Top