Βιβλίο

Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου στις 15 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ “ΦΑΡΙΣ”

Ο Δήμος Καλαμάτας και το Τμήμα Λόγου και Γραμμάτων της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» παρουσιάζουν μια συζήτηση αφιερωμένη στον Φώτη Κόντογλου, έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους και πνευματικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα, την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, στις 21:00, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (Αριστομένους 33).
Εισηγείται ο συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, επιμελητής των φωτοαναστατικών εκδόσεων των βιβλίων του Φώτη Κόντογλου, Ο κουρσάρος Πέδρο Καζάς και Βασάντα, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, όπως και Το Αϊβαλί η πατρίδα μου.
Θα ακολουθήσει συζήτηση του Σταύρου Ζουμπουλάκη με τον Δημήτρη Κοσμόπουλο, ποιητή και δοκιμιογράφο, σύμβουλο του τμήματος λόγου και γραμμάτων, ο οποίος θα διαβάσει αποσπάσματα από τα έργα του Φώτη Κόντογλου.
Την εκδήλωση πλαισιώνει σχήμα παραδοσιακής μουσικής από την Καλαμάτα.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Π. Βασιλόπουλος.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα, και φιλοσοφία στο Παρίσι. Υπηρέτησε πολλά χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1998 ώς το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία. Είναι πρόεδρος, από το 2008, του ΔΣ του Άρτου Ζωής. Τον Φεβρουάριο 2013 ορίστηκε πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και το 2019 του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2017 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο δοκιμίου-κριτικής για το βιβλίο του Υπό το φως του μυθιστορήματος (2015) και με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών – Ίδρυμα Πέτρου Χάρη για το βιβλίο του Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη (2016). Τελευταία βιβλία του: Έντεκα συναντήσεις. Συζητώντας με τον Στρατή Μπουρνάζο (Πόλις, 2020), Ανθοδέσμη για τη Μεγάλη Εβδομάδα (Άρτος Ζωής, 2021), Μυθιστορηματικό αναγνωστήριο (Πόλις, 2021).

Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου στις 15 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
To Top