ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στην ελληνική παραδοσιακή φορεσιά στην «Costa Navarino»

Gaultier, Κατράντζου, Κοκοσαλάκη και άλλοι δημιουργοί εμπνέονται από την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά

Το πολυτελές ξενοδοχείο της Μεσσηνίας, θέλοντας να υμνήσει την ελληνική παραδοσιακή φορεσιά, οργανώνει ένα πολιτιστικό τριήμερο, στις 20 με 22 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τον Εθνικό Αερολιμένα Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη.

Δεκαπέντε διάσημοι σχεδιαστές και εικαστικοί καλλιτέχνες, ανάμεσα τους ο παγκοσμίου φήμης Jean Paul Gaultier και ο Οίκος Zeus&Dione,(Μαρέβα Μητσοτάκη και Μιμίκα Χανδακά) ορμώμενοι από την αγάπη τους για το ελληνικό στοιχείο, δημιούργησαν έργα, αφιερωμένα στην ελληνική παραδοσιακή φορεσιά, για την έκθεση «Ταξίδι στην μαγεία της ελληνικής φορεσιάς: Σύγχρονες δημιουργίες ζωντανεύουν τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη».

Στα πλαίσια αυτής της έκθεσης, η οποία θα φιλοξενείται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους της «Costa Navarino» μέχρι τις 18 Νοέμβρη, το πολυτελές ξενοδοχείο σε συνεργασία με τον Εθνικό Αερολιμένα Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη, για δεύτερη συνεχή χρονιά, διοργανώνει μια τριήμερη εκδήλωση, αφιερωμένη στη ελληνική παραδοσιακή ραπτική, στις 20,21 και 22 Οκτώβρη.

Αποκλειστικές προβολές, παρουσιάσεις, και ενδιαφέρουσες ομιλίες, αποτελούν τους κύριους άξονες του πολιτιστικού τριημέρου, με τίτλο «Ταξίδι στην μαγεία της ελληνικής φορεσιάς». Ανάμεσα στους επίτιμους καλεσμένους θα βρίσκονται η Σοφία Κοκοσαλάκη και ο Οίκος Zeus & Dione, ο οποίοι θα συμμετέχουν σε μια διαδραστική κουβέντα, που θα συντονίζει η Βρετανή δημοσιογράφος μόδας, Tasmin Blanchard.
Κύριο θέμα συζήτησης η ελληνική παράδοση και πως αυτή αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους δημιουργούς.

Λίγα λόγια για την συλλογή

Αξιοποιώντας τη συλλογή έντυπων πηγών της ελληνικής ενδυμασίας από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα, δωρεά του Ι.Δ. Κοιλαλού στο Μουσείο Μπενάκη, οι καταξιωμένοι δημιουργοί, παρουσιάζουν έργα που εμπνέονται από την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά και προβάλουν την ελληνική διαχρονικότητα στη μόδα και στην αισθητική. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες δημιουργούς είναι: ο παγκοσμίου φήμης σχεδιαστής Jean Paul Gaultier, ο οίκος Zeus+Dione, οι σχεδιάστριες Μαίρη Κατράντζου και Σοφία Κοκοσαλάκη, ο σχεδιαστής Δημήτρης Ντάσιος, αλλά και οι εικαστικοί καλλιτέχνες Κωνσταντίνος Κακανιάς, οι Blind Adam και Σοφία Στέβη από την The Breeder Gallery, οι Αντωνάκης, Χρύσα Βουδούρογλου, Βασίλης Ζωγράφος, Απόστολος Καραστεργίου και Μαργαρίτα Μυρογιάννη από την Eleftheria Tseliou Gallery.
Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης το Κέντρο Διατήρησης Παραδοσιακών Τεχνικών Κλωστοϋφαντουργίας ΜΕΝΤΗΣ, δωρεά της οικογένειας Μέντη στο Μουσείο Μπενάκη και το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας.
Η συλλογή Ι.Δ. Κοιλαλού, η οποία αποτελείται από έντυπες παραστάσεις που απεικονίζουν την ελληνική φορεσιά σε όλες της τις εκφάνσεις, έχει παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη (20 Σεπτεμβρίου – 12 Νοεμβρίου 2006) στην έκθεση «Η Ελληνική ενδυμασία. Έντυπες πηγές 16ου-20ού αιώνα από τη Συλλογή Ι.Δ. Κοιλαλού» και είναι πλήρως δημοσιευμένη στον ομώνυμο δίγλωσσο κατάλογο των εκδόσεών του.
Τα περισσότερα, χαρακτικά και υδατογραφίες, είναι δημιούργημα ξένων περιηγητών, οι οποίοι στα χρόνια της φραγκοκρατίας και της τουρκοκρατίας επισκέφτηκαν τη χώρα μας, γοητεύτηκαν και κληροδότησαν ένα πλούσιο αρχείο οπτικών μαρτυριών για μία από τις πλέον λειτουργικές και ταυτόχρονα ευφάνταστες εκφράσεις της ελληνικής ζωής και της πολιτιστικής μας παράδοσης.
Στην πλειοψηφία τους δεν αποτελούν μία απλή καταγραφή αλλά είναι απεικονίσεις από αφηγήματα «σκηνογραφημένα» στο περιβάλλον τους ή ενδυματολογικές επινοήσεις ξένων ζωγράφων. Πολλά από τα έργα αποτελούν μια ρομαντική αφήγηση της ελληνικής ιστορίας μέσα από τα μάτια επισκεπτών, γοητευμένων από έναν τόπο ξένο και μυστηριώδη.
Συγχρόνως και για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Jean Paul Gaultier επέλεξε να εκθέσει στο Μουσείο Μπενάκη, (Κουμπάρη 1, Αθήνα) μία δημιουργία από τη συλλογή του «Αφιέρωμα στην Ελλάδα», συνδέοντας με αυτό τον τρόπο τις παράλληλες δράσεις.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο σκηνογράφος-ενδυματολόγος Παύλος Θανόπουλος, ο οποίος ζωντανεύει τις γυναικείες μορφές των χαρακτικών και τις λεπτομέρειες από τα ελληνικά τοπία της συλλογής, μέσα από ένα τρισδιάστατο σκηνικό στην Costa Navarino και με μια αντίστοιχη παρουσίαση προσαρμοσμένη στον χώρο του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Πηγές
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ – Ταϋγέτη Λάζου
lifo.gr

Αφιέρωμα στην ελληνική παραδοσιακή φορεσιά στην «Costa Navarino»
To Top