Τουρισμός

Αεροδρόμιο Καλαμάτας: 30 Απριλίου η πρώτη διεθνής πτήση με Γερμανούς τουρίστες

Ξεκινούν από τα τέλη του άλλου μήνα, δειλά δειλά οι πρώτες διεθνείς πτήσεις από και προς το Αεροδρόμιο Καλαμάτας. Την αρχή για τη σεζόν κάνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις 30 Απριλίου η πτήση της Condor από Γερμανία. Ακόμα, βεβαίως, δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα προγράμματα των αεροπορικών εταιρειών και όλα είναι ρευστά, ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη Μεσσηνία.

Μέχρι στιγμής στις προγραμματισμένες πτήσεις  περιλαμβάνονται συνολικά 12 χώρες. Όπως μας ενημερώνει ο αερολιμενάρχης Καλαμάτας Δημήτρης Μανδηλάρης, “Ο πίνακας πτήσεων προκύπτει με βάση τον επιθυμητό προγραμματισμό που έχουν δηλώσει οι εταιρίες στην Αρχή Συντονισμού Πτήσεων. Οι πρώτες πτήσεις φαίνονται της εταιρίας condor από Γερμανία την 30/04.
Προς το παρόν τα δεδομένα είναι σε αρχικό στάδιο προγραμματισμού εκτιμούμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θα έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά οι προθέσεις των εταιριών”, επισημαίνει ο αερολιμενάρχης.

Ο ίδιος εκφράζει τη βεβαιότητά του οτι η τουριστική περίοδος θα διευρυνθεί σε σχέση με το 2020 με αντίστοιχη αύξηση.

Αναλυτικά, οι προγραμματισμένες πτήσεις με βάση το ενδιαφέρον που έχουν δείξει μέχρι τώρα οι αεροπορικές εταιρείες. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για τον αρχικό προγραμματισμό των εταιρειών, που σημαίνει οτι στο μεσοδιάστημα μπορεί να αλλάξουν κάποιες πτήσεις ή και να προστεθούν και άλλες διευρύνοντας τον κατάλογο των χωρών και των αεροπορικών εταιρειών.

Όσες πτήσεις είναι με ασθενές χρώμα είναι μεν στον προγραμματισμό αλλά δεν είναι γνωστό σε ποια έκταση θα πραγματοποιηθούν (πχ συμφωνίες Charter πτήσεων μεταξύ ναυλωτών).Επίσης σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη, η AEGEAN διατηρεί ως επιθυμητό τον προγραμματισμό του 2019, με τον ίδιο να εκτιμά ότι προς το Πάσχα θα εκδώσει και οριστικό πρόγραμμα πτήσεων. Οπότε συνιστά σε όσους ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν να απευθύνονται στην εταιρεία για επικαιροποιημένη ενημέρωση

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στις χώρες προέλευσης των τουριστών της Μεσσηνίας. Που σημαίνει ότι αφενός η Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού, με το άνοιγμα ξενοδοχείων και βεβαίως της εστίασης, με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα και δικλείδες ασφαλείας, που όμως δεν θα είναι συγκεχυμένες ώστε να είναι και αποτρεπτικές για εν δυνάμει επισκέπτες, και αφετέρου στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες του Νομού μας να μην έχουν επιδεινωθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς να μην έχουν ισχυρές απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα τους. Πρόσφατα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, προσκάλεσε τους Βρετανούς τουρίστες να επισκεφτούν τη χώρα μας, έχουν ή δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται για  τα “πιστοποιητικά εμβολιασμού” ας μην αποτελέσει τροχοπέδη για τουρίστες προς τη χώρα μας. Διότι όταν η εμβολιαστική διαδικασία κινείται με ρυθμούς χελώνας πως  μπορούμε να μιλάμε και να βάζουμε στο τραπέζι ως προϋπόθεση το “πιστοποιητικό εμβολιασμού”, ως εχέγγυο ή προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος. Μάλλον είναι ανεδαφική μια τέτοια συζήτηση και προκαλεί περισσότερα εμπόδια  παρά διευκολύνει. Άλλωστε, αφενός οι εμβολιασμοί είναι προαιρετικοί, αφετέρου σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους δεν εξασφαλίζουν τη μη διάδοση του κορονοϊού, αλλά θωρακίζουν όποιον εμβολιάζεται απο το να μην νοσήσει σοβαρά και χρειαστεί να νοσηλευτεί σε Νοσοκομείο. Μόνο τα τεστ covid πριν το ταξίδι μπορούν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα έχουμε ως χώρα εισερχόμενα κρούσματα.

Πάντως, τουρισμός, διαμονή, εστίαση και επιχειρήσεις αναψυχής έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τα συνεχή lockdown, και τα ελλιπή μέτρα στήριξης και οι επαγγελματίες με έκδηλη την αγωνία και την ανησυχία για το πως θα κυλήσει φέτος η τουριστική περίοδος,  περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού το ξεκίνημα της σεζόν χωρίς προβλήματα και με την προσδοκία πως θα είναι καλύτερη η κατάσταση το επόμενο διάστημα. Η έναρξη των διεθνών πτήσεων είναι ενθαρρυντική και προμηνύει καλή σεζόν, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και χωρίς παρατράγουδα και παλινωδίες.

Μαίρη Περδικέα

 

Αεροδρόμιο Καλαμάτας: 30 Απριλίου η πρώτη διεθνής πτήση με Γερμανούς τουρίστες
To Top