ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άδοξο τέλος και για την πεζοδρόμηση στη Ναυαρίνου-Αύριο η οριστική απόφαση

Σε άρση και της προσωρινής πεζοδρόμησης στη Ναυαρίνου οδηγείται η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας. Δεν πρόλαβε να κλείσει μήνα το προσωρινό κυκλοφοριακό μέτρο της πεζοδρόμησης του τμήματος Φαρών έως Ακρίτα, και οδηγείται στην κατάργησή του, μετά και τις τελευταίες αντιδράσεις των επιχειρηματιών της περιοχής που διαμαρτύρονται για πτώση του τζίρου τους από 20 έως και 40%.

Αν και στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής ήταν η πεζοδρόμηση να φέρει κόσμο στα μαγαζιά και στην παραλία, και να δοθεί περισσότερος δημόσιος χώρος σε πεζούς και ποδηλάτες λόγω και της πανδημίας, τελικά λόγω του ότι έγινε αποσπασματικά και πρόχειρα, δεν ευοδώθηκε και δεν απέδωσε ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Η οριστική απόφαση αναμένεται αύριο, Δευτέρα 10 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι, οπότε και συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας, με μοναδικό μάλιστα θέμα τις συγκεκριμένες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι το αίτημα της πεζοδρόμησης είχε ζητηθεί από τους ίδιους τους επαγγελματίες της Ναυαρίνου, σε συνάντηση που είχαν με το Δήμαρχο τον περασμένο Φεβρουάριο. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο κορονοϊός και η καραντίνα που μεσολάβησαν ανέτρεψαν τα δεδομένα. Οι καλές προθέσεις της Δημοτικής Αρχής δυστυχώς δεν βρήκαν ανταπόκριση, λόγω της αποσπασματικής εφαρμογής των μέτρων, με τη χαρακτηριστική “σαλαμοποίηση” της Ναυαρίνου, και έτσι μετά την άρση της μονοδρόμησης τμήματος της Ναυαρίνου έρχεται και η άρση της πεζοδρόμησης.

Δεν είναι ακόμα αποφασισμένο αν η άρση θα γίνει από αύριο ή από την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα εκτιμηθεί αύριο, οπότε και θα έρθει και η οριστική απόφαση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει γενική διαβούλευση για το θέμα, θα γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης, με επιστημονική προσέγγιση και στο πλαίσιο της ΣΒΑΚ, ώστε να έρθουν κάποια στιγμή τα μέτρα αυτά μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο για όλη την παραλιακή ζώνη, και να αποφευχθούν τα παρατράγουδα που ζήσαμε με το κυκλοφοριακό χάος στους παρακείμενους δρόμους και την έλλειψη ελεύθερων χώρων στάθμευσης.

ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Στον αντίποδα βρίσκεται το μέτρο της προσωρινής πεζοδρόμησης δρόμων στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας με τους επαγγελματίες να το έχουν αγκαλιάσει, και μάλιστα να συγκεντρώνουν και υπογραφές για τη μονιμοποίησή του, όπως μας δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος. Βεβαίως υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές, ωστόσο από την πλειοψηφία είναι αποδεκτό το μέτρο.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η παραλία δεν μονοπωλεί απαραίτητα το ενδιαφέρον των επισκεπτών και δημοτών, καθώς πλέον η κίνηση είναι μοιρασμένη, αφενός στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, και αφετέρου στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, όπου πλέον οι επιλογές διασκέδασης και εστίασης έχουν αυξηθεί, σε αντίθεση με την προηγούμενη δεκαετία που το καλοκαίρι ερήμωνε η περιοχή. Στο χέρι της Δημοτικής Αρχής είναι να επανέλθει με ένα συγκροτημένο σχέδιο για την παραλιακή ζώνη, επανεξετάζοντας συνολικά τα δεδομένα, ώστε να ωθήσει περισσότερο κόσμο στην παραλία, διασφαλίζοντας όμως χώρους στάθμευσης, και πυκνώνοντας την αστική συγκοινωνία, πάντα με γνώμονα το συμφέρον δημοτών και επισκεπτών.

Μ.Π.

 

Άδοξο τέλος και για την πεζοδρόμηση στη Ναυαρίνου-Αύριο η οριστική απόφαση

Δημοφιλέστερα

To Top