ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Άδειες καρέκλες”: Γενναία μέτρα στήριξης της εστίασης ζητούν οι επαγγελματίες της Καλαμάτας

Διαμαρτύρονται οι επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού στη Μεσσηνία που βλέπουν τα χρέη να διογκώνονται και τα λουκέτα προ των πυλών από την παρατεταμένη καραντίνα. Άδειες καρέκλες, άδειες από πελάτες, άδειες από εργαζόμενους, καθώς εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε εκτίναξη της ανεργίας. Άδειες καρέκλες και άδειες τσέπες τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους πελάτες…

“ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ” ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΚΑΦΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Με άδειες καρέκλες γέμισε το βράδυ της Τετάρτης 6 Μαΐου η κεντρική πλατεία Καλαμάτας, αλλά και 50 άλλων πόλεων της χώρας, στο πλαίσιο της μαζικής κινητοποίησης του κλάδου της εστίασης, με την απαίτηση να θεσπιστούν μέτρα στήριξης του κλάδου αλλά και γενικότερα του Τουρισμού.

Η βουβή διαμαρτυρία, με την κάθε καρέκλα να εκπροσωπεί κι έναν πληττόμενο κλάδο, δημιούργησε αίσθηση αλλά και προβληματισμό, με τους συμμετέχοντες να θέλουν να δείξουν με την κίνηση αυτή την ανησυχία τους λίγο πριν την άρση των μέτρων και στον δικό τους κλάδο.
Κάθε επιχείρηση έφερε συμβολικά από μια καρέκλα για να δείξει την στήριξή της στη διαμαρτυρία, ενώ παραβρέθηκαν αρκετοί επαγγεματίες και καταστηματάρχες του χώρου, που δραστηριοποιούνται στη Μεσσηνία.

Στην αρχή της πλατείας στα αγάλματα είχε τοποθετηθεί κι ένα στρωμένο τραπέζι με έξι καθίσματα, που συμβόλιζε τα έξι κόμματα του Κοινοβουλίου, που είναι και οι αποδέκτες των αιτημάτων.

Στην πλατεία βρέθηκε τόσο ο Βουλευτής ΝΔ Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς όσο και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, που λίγο νωρίτερα στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε ανακοινώσει μέτρα στήριξης του κλάδου από την πλευρά του Δήμου. Αυτά είναι η μη καταβολή των δημοτικών τελών για την περίοδο που τα καταστήματα είναι κλειστά, σύμφωνα με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά και η ματαίωση αναγκαστικών εισπράξεων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης ανακοίνωσε την μείωση των ενοικίων σε χώρους που ενοικιάζονται από τον Δήμο και διακανονισμός των ήδη υπαρχόντων χρεών.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής δήλωσε ότι συμμερίζεται την αγωνία και τον προβληματισμό των επαγγελματιών που βιώνουν μια δύσκολη συγκυρία, ενώ τόνισε ότι η Κυβέρνηση από την αρχή εφαρμόζει φιλοεπιχειρηματική πολιτική.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, ζήτησε μέτρα που θα βοηθήσουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων, ενώ ο επαγγελματίας Παναγιώτης Χρυσομάλλης τόνισε ότι οι επαγγελματίες δεν επαιτούν αλλά απαιτούν τη στήριξη της εστίασης αναφερόμενος στις θέσεις του κάδου, για να “τα βγάλουμε πέρα και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις μας”.

Ο επαγγελματίας Δημήτρης Σκιάς ως εκπρόσωπος του πρώην Δήμου Αβίας, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και ζήτησε την οικονομική υποστήριξη με διάφορα μέτρα των επιχειρήσεων, με πρώτο τη μείωση του ΦΠΑ και απαλλαγή από τα τέλη παράκτιας ζώνης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επαγγελματίας Κώστας Βασιλειάδης, μιλώντας στο Messinialive.

Από την πλευρά του ο Κώστας Ανδριανόπουλος αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει γενικότερα ο κλάδος του Τουρισμού ως επέκταση του κλάδου της καφεστίασης που ήδη έχει παραλύσει και απαιτεί μέτρα στήριξης για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Άδειες καρέκλες: Αυτές είναι οι θέσεις του κινήματος
Για την όσο πιο ομαλή γίνεται επιστροφή στην κανονικότητα η ΠΟΕΣΕ και το κίνημα Άδειες Καρέκλες έχει καταθέσει δημόσια θέσεις και προτάσεις προς όλα τα αρμόδια υπουργεία. Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, ζητάει από το Υπουργείο Οικονομικών την μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο από την 1η Ιουνίου, την κατάργηση προκαταβολής φόρου 100% για τα εισοδήματα 2019 καθώς και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Σε ότι αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεις μεταξύ των θέσεων την ΠΟΕΣΕ είναι δοθούν χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις του Κλάδου στο 25% του κύκλου εργασιών με εγγύηση του Ελλληνικού Δημοσίου κατά 80% 7ετούς διάρκειας με 12μηνη περίοδο χάριτος και επιδοτούμενο επιτόκιο από το ΤΕΠΙΧ.

Σε ότι αφορά τα ενοίκια οι επαγγελματίες που βρίσκονται πίσω από τις “Άδειες Καρέκλες” ζητούν την επιδότηση του ενοικίου κατά 100% κατά την περίοδο που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και μετά την επαναλειτουργία καταβολή του 60% με επιδότηση κατά 50% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος ως προς τα εργασιακά ανάμεσα στις προτάσεις είναι και να υπάρξει πρόβλεψη για την κάλυψη του εισοδήματος των εργαζομένων, που θα θιγούν από τα μέτρα< στο επίπεδο του ονομαστικού τους μισθού μέσω του προγράμματος “SURE”

To Top