ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΔΕΔΥ: Επαγγελματική ασθένεια ο κορονοϊός

Την άμεση αναγνώριση του κορονοϊού ως επαγγελματικής ασθένειας ζητάει η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, προκειμένου οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν ότι, αν νοσήσουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, θα προστατεύονται. «Ήδη από την αρχή της πανδημίας πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και κράτη εκτός αυτής έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα και προχώρησαν στην αναγνώριση του Covid-19 ως επαγγελματικής ασθένειας, παρέχοντας ένα πλαίσιο ασφάλειας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
«Μέσα στο lockdown οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν να εργάζονται, ώστε να εξυπηρετούνται συγκεκριμένες ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, εκτίθενται στον θανατηφόρο ιό και αυτοί και τα νοικοκυριά τους. Οι ελλιπείς έλεγχοι, η αδιαφορία των εργοδοτών για τις ελλείψεις σε μέτρα και μέσα προστασίας είναι παράγοντες που αυξάνουν τα κρούσματα Covid-19 στους χώρους δουλειάς και ήδη μεγάλος αριθμός εργαζομένων έχει νοσήσει ή έχει χάσει και τη ζωή του», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΔΕΔΥ ζητάει την αναφορά και την καταγραφή των κρουσμάτων της νόσου που σχετίζονται με την εργασία, την επίσημη αναγνώριση του Covid-19 ως επαγγελματικής νόσου ή εργατικού ατυχήματος και τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος αποζημίωσης για την κάλυψη των θυμάτων της νόσου που σχετίζεται με την εργασία και τις οικογένειές
τους.

ΑΔΕΔΥ: Επαγγελματική ασθένεια ο κορονοϊός
To Top