ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελικόπτερο διάσωσης Super Puma και η ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό των Γάλλων

Aίσιο τέλος είχε ο απεγκλωβισμός των 2 Γάλλων πεζοπόρων που από χθες το μεσημέρι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε απόκρημνα βράχια σε υψόμετρο 1.900 μέτρων στο φαράγγι του Ριντόμου.
Η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Όλα καλά με τους δύο εγκλωβισμένος ορειβάτες!!

Δημοσιεύτηκε από Gaia Ethelontesmanis στις Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018

Σήμερα νωρίς το πρωί έφτασε ελικόπτερο διάσωσης super puma της Πολεμικής Αεροπορίας για να τους απεγκλωβίσει από αέρος, καθώς ήταν και ο μόνος τρόπος να προσεγγίσει τα βράχια πάνω στα οποία είχαν εγκλωβιστεί οι δύο Γάλλοι.

Ταυτόχρονα κατέφθασε και ομάδα διάσωσης απο την 1η ΕΜΑΚ, ώστε να επιχειρήσουν να τους προσεγγίσουν από το έδαφος, ωστόσο δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς τους απεγκλώβισε το super puma.
Να επισημάνουμε ότι πρόκειται για ζευγάρι Γάλλων, ηλικίας περίπου 45 ετών o άνδρας και 35 η γυναίκα, που μαζί με ένα φίλο τους επιχείρησαν χθες να διασχίσουν το φαράγγι του Ριντόμου.
Παρότι οι ίδιοι είχαν εμπειρία στις αναρριχήσεις, η προσπάθειά τους να κατέβουν ήταν αδύνατη, λόγω του σαθρού εδάφους, καθώς πέτρες και κομμάτια βράχων αποκολλούνταν σε κάθε βήμα τους, με κίνδυνο να τους συμπαρασύρουν. Δεν είχαν μαζί τους εξοπλισμό αναρρίχησης, μιας και ήταν μια αυθόρμητη ιδέα να ανέβουν στα βράχια, που τελικά προκάλεσε και όλη αυτή την περιπέτεια.

Οι πυροσβέστες με επικεφαλής της επιχείρησης τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο, και οι διασώστες έμειναν όλη τη νύχτα στο φαράγγι, μέχρι το πρωί, και όπως μας δήλωσε ο διοικητής, μιλώντας στο MessiniaLive, επειδή τη νύχτα η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα μέσα στο φαράγγι- πόσω δε μάλλον στο σημείο που βρίσκονταν οι εγκλωβισμένοι- τους μιλούσαν για να τους κρατούν σε εγρήγορση και να μην πάθουν υποθερμία, μιας και ήταν με τα σορτσάκια και χωρίς κάποιο ζεστό ρούχο.


Οι φωτογραφίες που έστειλαν οι ίδιοι οι Γάλλοι- και έχει στη διάθεσή του το MessiniaLIVE, όπου φαίνεται το απόκρημνο των βράχων και το δυσπρόσιτο του σημείου

Να υπενθυμίσουμε ότι η περιπέτειά τους άρχισε όταν αποφάσισαν να βγουν -το ζευγάρι- από το σηματοδοτημένο μονοπάτι του Φαραγγιού στο Ρίντομο και να αναρριχηθούν στα απόκρημνα βράχια, όπου και τελικά εγκλωβίστηκαν. Ο τρίτος της παρέας παρέμεινε στο μονοπάτι, και εντοπίστηκε από τους διασώστες.

Όταν διαπίστωσε το ζευγάρι των Γάλλων ότι ήταν αδύνατο να κατέβουν, κάλεσαν τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και αμέσως σήμανε συναγερμός σε Πυροσβεστική και Αστυνομία. Στο σημείο έχουν σπεύσει από χθες και οι εθελοντές-διασώστες της "Γαία" Μάνης. Όπως μας δήλωσαν, ήταν πολύ δύσκολο να προσεγγίσουν τους εγκλωβισμένους, λόγω του απόκρημνου εδάφους, και έτσι ειδοποιήθηκε το ελικόπτερο.

Τελικά η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με τον απεγκλωβισμό τους με το πρώτο φως της ημέρας από το ελικόπτερο super puma, που τους μετέφερε στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας και από εκεί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για προληπτικούς λόγους, απ΄όπου και αποχώρησαν. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Κέντρο Αβίας στη Μάνη όπου και διαμένουν.

Μαίρη Περδικέα

Δημοφιλέστερα

To Top