Το δικό μου Σχολείο

10ο Δημοτικό Καλαμάτας: Θερινό σινεμά στο προαύλιο την Κυριακή το βράδυ!

Η Επιτροπή Διαχείρισης της Δανειστικής Σχολικής Βιβλιοθήκης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας μας προσκαλεί όλους σε προβολή θερινού cinema, την Κυριακή 3 Ιουνίου, στις 20.00 το βράδυ, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου για την προβολή της ταινίας "Κάντο όπως ο Μπέκαμ"-"Bend It Like Beckham".

Στην πρόσκληση που απευθύνει ο διευθυντής του Σχολείου, Γιάννης Χριστόπουλος αναφέρει: "Ελάτε ν'αποχαιρετίσουμε τη φετινή χρονιά της Βιβλιοθήκης μας, μεταμορφώνοντας το προαύλιο του σχολείου μας σε θερινό σινεμά για μια νοσταλγική προβολή κάτω από τα αστέρια...Η είσοδος είναι ελεύθερη για μικρούς και μεγάλους με ποπ κορν σε όλους".

Λίγα λόγια για την ταινία:

Bend It Like Beckham (Κάντο όπως ο Μπέκαμ)
Μια ταινία της Gurinder Chadha

Η ταινία Bend It Like Beckham /Κάντο όπως ο Μπέκαμ ανήκει σε μια τάση του βρετανικού σινεμά, η οποία προσεγγίζει τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες με μια διάθεση αισιοδοξίας και ελπίδας. Η ταινία είναι μια κωμωδία που επικεντρώνεται σε κοινωνικά θέματα, θεσμούς, παραδόσεις και προκαταλήψεις, που χαρακτηρίζουν την Μεγάλη Βρετανία και τις εθνικές κοινότητες που ζουν σ' αυτήν. Πίσω όμως από την ευθυμία και τους κωμικούς τόνους αναγνωρίζουμε τόσο την ουσία πραγμάτων όσο και την ευθύτητα της προσέγγισης. Κεντρικό πρόσωπο της αφήγησης είναι η Jess είναι η μικρότερη κόρη μιας τυπικής αγγλο-ινδικής οικογένειας. Στα πρώτα βήματα της ενηλικίωσης η ηρωίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιλογές που έχει κάνει πριν απ' αυτήν και γι' αυτήν, το οικογενειακό της περιβάλλον: οι γονείς της τρέφουν ελπίδες για σπουδές, γάμο με ένα καλό παλικάρι και δείπνα με παραδοσιακά καυτερά πιάτα ινδικής κουζίνας. Εκείνη, όμως, έχει άλλα όνειρα για τον εαυτό της: θέλει να μεγαλουργήσει στην ομάδα ποδοσφαίρου του σχολείου της και έχει ως απόλυτο ίνδαλμά της τον διάσημο ποδοσφαιριστή David Beckham. Τα κωμικά στοιχεία της ταινίας παράγονται τόσο από μια κλασική αντιστροφή ρόλων -γυναίκες που παίζουν ένα τυπικά ανδρικό σπορ- όσο και από τις αναστατώσεις που δημιουργεί αυτή η επιλογή σ' ένα συντηρητικό περιβάλλον. Παράλληλα υπάρχει ένας δεύτερος κωμικός άξονας: αυτός είναι η εθνικότητα -η ινδική- και οι συγκρούσεις που προκαλούνται όταν μια παραδοσιακή κουλτούρα, όπως είναι η ινδική προσπαθεί να επιβιώσει σε μια σύγχρονη κοινωνία.  Επιπλέον στον πυρήνα της δραματικής πλοκής υπάρχει και το θέμα της ενηλικίωσης και της αναζήτησης ενός δρόμου στην ζωή: ο αγώνας της ηρωίδας -αλλά και της φίλης της- για ανεξαρτησία και αυτονομία, η αναζήτηση μιας δικής της ταυτότητας -διαφορετικής απ' αυτήν που θέλει να επιβάλλει η οικογένεια - σφραγίζει τις εικόνες της ταινίας.   

 

Δημοφιλέστερα

To Top