ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιχτά του Μεσσηνιακού κόλπου μια απο τις περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογανανθράκων

ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2018 ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΤΟ Φ.Ε.Κ. ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Νότια της Πελοποννήσου, στα δυτικά της Κρήτης και ανοιχτά του Μεσσηνιακού Κόλπου θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι έρευνες για εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Στον χάρτη που ακολουθεί προσδιορίζονται επακριβώς οι υπό παραχώρηση περιοχές-"στοιχειώδεις ορθογώνια" προς έρευνα και εκμετάλλευση σε Κρήτη και Ιόνιο, μέσα από συγκεκριμένες γεωγραφικές συντεταγμένες.
Η περιοχή νότια της Πελοποννήσου και Δυτικά της Κρήτης αφορά ένα "στοιχειώδες ορθογώνιο"-όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ΦΕΚ- έκτασης 20.058 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η προκήρυξη του Διεθνούς Διαγωνισμού για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές-οικόπεδα που προσδιορίζονται "Δυτικά Κρήτης" και "Νοτιοδυτικά Κρήτης" ήδη δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε μετά το ενδιαφέρον που εξέφρασε η κοινοπραξία ExxonMobil-Total-ΕΛΠΕ για τις ανωτέρω περιοχές. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η σύμβαση βασίζεται στο μοντέλο της μίσθωσης, όπως άλλωστε αναμενόταν.

Παράλληλα, η φορολογία ανέρχεται σε 20% φόρο εισοδήματος συν 5% περιφερειακό φόρο και το σχέδιο ερευνών της κοινοπραξίας θα αποτελείται από τρεις φάσεις.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η αξιολόγηση θα διαρκέσει 60 ημέρες και η σύναψη της σύμβασης θα ακολουθήσει 60 ημέρες μετά από αυτή την ημερομηνία.

Αυτό σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να γίνει στα τέλη του έτους-αρχές του 2018, εφόσον δεν σημειωθούν καθυστερήσεις.

Ανοιχτά του Μεσσηνιακού κόλπου μια απο τις περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογανανθράκων

Δημοφιλέστερα

To Top