ΑΓΡΟΤΙΚΑ

8ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου: Επιτυχημένη έναρξη με σημαντικές παρεμβάσεις

ME OΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΡΓΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ELITE

Ξεκίνησε τις εργασίες του το 8ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου το Σάββατο 9 Απριλίου στο Elite City Resort κι ολοκληρώνεται αργά σήμερα το μεσημέρι. Η πρώτη ημέρα μετά τους χαιρετισμούς περιλάμβανε σημαντικές ομιλίες και παρουσιάσεις για τον κλάδο της ελαιοκομίας, που αφορούν το παρόν και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής.

festival-day-1-DSC-0745

festival-day-1-DSC-0750

festival-day-1-DSC-0752

festival-day-1-DSC-0755

festival-day-1-DSC-0758

festival-day-1-DSC-0761

festival-day-1-DSC-0764

festival-day-1-DSC-0770

festival-day-1-DSC-0772

festival-day-1-DSC-0781

festival-day-1-DSC-0784

festival-day-1-DSC-0803

festival-day-1-DSC-0804

festival-day-1-DSC-0806

festival-day-1-DSC-0811

festival-day-1-DSC-0815

festival-day-1-DSC-0910

festival-day-1-DSC-0927

festival-day-1-DSC-0938

festival-day-1-DSC-0947

Το Σάββατο μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιριμού Μιχάλη Αντωνόπουλου ακολούθησαν ομιλίες από τους Νίκο Μπασακίδη που αναφέρθηκε στις «Πολιτιστικές διαδρομές-Λάδι 21’», τον Στάθη Αναστασόπουλο που μίλησε για τις «Δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας και την προώθηση των προϊόντων της», τον Δημήτρη Πετρόπουλο με θέμα «H παγκόσμια αγορά ελαιολάδου (παραγωγή-κατανάλωση-τιμές), τον Αντώνη Μαλάμης με θέμα «Η νέα πραγματικότητα στον Αγροτικό τομέα και τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία» και η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με την εξαιρετική παρέμβαση του Αντώνη Παρασκευόπουλου «Σύγχρονα δεδομένα για την επιδημιολογία του γλοιοσπόριου –διαχείριση ασθένειας».

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΟΠΩΣ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ LIVE ΑΠΟ ΤΟ MESSINIALIVE

Φετινή πρωτοτυπία
Φέτος για πρώτη χρονιά, κριτές των ελαιολάδων θα είναι οι ίδιοι οι καταναλωτές. Το Φεστιβάλ έχει καταξιωθεί και έχει συμβάλλει σημαντικά όλα αυτά τα χρόνια. Έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια διεθνοποίησης του τόσο στο διαγωνισμό ελαιολάδου όσο και στις παρεμβάσεις του Φεστιβάλ. Σήμερα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα από το διακρατικό πρόγραμμα SUSTAINOLIVE που συμμετέχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας. Ο φετινός διαγωνισμός θα έχει μια σημαντική διαφορά από τους προηγούμενους αφού βασικός κριτής των διαγωνιζόμενων ελαιολάδων θα είναι οι ίδιοι οι καταναλωτές, δηλαδή οι παραγωγοί και οι εκπρόσωποι φορέων και τύπου.

festival-day-1-DSC-0821

festival-day-1-DSC-0845

festival-day-1-DSC-0852

festival-day-1-DSC-0855

festival-day-1-DSC-0857

festival-day-1-DSC-0877

Το πρόγραμμα της Κυριακής 10/04

11:00 Δρ Τάκης Παπαδόπουλος, «KALAMATA OLIVES ΠΟΠ και BRANDNAME » Μηχανολόγος – Μηχανικός , Ειδικότητα στο σχεδιασμό συστημάτων
11:20 Αναστασόπουλος Χρήστος «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας » Οικονομολόγος-Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας
11:40 Παπαδόπουλος Φίλιππος “ΚΑΕΜ και ψηφιακός μετασχηματισμός στην αγροδιατροφική αλυσίδα” διευθυντής του γραφείου Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Διάλειμμα για καφέ

12:20 Γκισάκης Βασίλειος «Αγροοικολογικές πρακτικές στον Ελαιώνα. Αρχικά αποτελέσματα του έργου Sustainolive» Δρ. Γεωπόνος –Εντεταλμένος ερευνητής, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ , Τμήμα Ελιάς και οπωροκηπευτικών –Καλαμάτα
12:50 Μουρτζανός Κώστας « Φωτοβολταϊκά συστήματα για εξοικονόμηση ενέργειας σε ελαιουργικές επιχειρήσεις» Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
13:10 Πανουσόπουλος Κώστας « Τα αντιοξειδωτικά και οι αρωματικές ουσίες του παρθένου ελαιολάδου σε σχέση με τις τεχνικές κατεργασίες του ελαιοκάρπου» Ms Τεχνολογία και ποιότητα της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου, εκπαιδευτής του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
13:30 Δαμηλάτης Σωκράτης «Για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στα ελαιουργεία» Επιθεωρητής Εργασίας
13:45 Δημήτρης Δήμου, Γεωπόνος – Ιολόγος Φυτών (MSc) , « Xyllela fastidiosa (Ξυλλέλα): Το βακτήριο που καταστρέφει τις ελιές στη Νότιο Ιταλία, εφιάλτης και για τη χώρα μας . Είναι ανθεκτικές οι ποικιλίες Καλαμών και Κορωνέϊκη, τ. Δ/ντής, Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Αργολίδας
14:00 Κουτέλας Γιώργος «Οργανοληπτική παρουσίαση εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων» γευσιγνώστης ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς

Γευσιγνωσία ελαιολάδων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ποιότητας KALAMATA OLIVE OIL AWARD 2022

Θα ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα με τοπικά εδέσματα και γευσιγνωσία των διαγωνιζόμενων ελαιολάδων .
Χορηγοί – υποστηρικτές: Το Ίδρυμα Καπεταν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντοπούλου, την εταιρεία Εμπορίας Μηχανημάτων POLAT GROUP , την εταιρεία αγροτικών εκμεταλλεύσεων BΑΡΙΝΟΤΙΑ και την ασβεστοποιία –πυρηνελουργείο ΠΥΡΗΝΑΣ ΑΕ .

Τα μηχανήματα της χορηγού POLAT

Δημοφιλέστερα

To Top