ΚΟΙΝΩΝΙΑ

92 μετανάστες στο Λιμάνι Καλαμάτας-Tα 30 μικρά παιδιά

85 μετανάστες μεταξύ των οποίων πολύ μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη έφτασαν το πρωί στο Λιμάνι Καλαμάτας, μετά από μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος 65 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου όπου και εντοπίστηκε υπερφορτωμένο το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν.

Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στις αποθήκες του Λιμανιού με το λιμενικό σώμα και το Δήμο Καλαμάτας καθώς και τον Ερυθρό Σταυρό να φροντίζουν για τα απαραίτητα δεδομένου οτι υπάρχουν πολύ μικρά παιδιά ταλαιπωρημένα από το ταξίδι για ένα καλύτερο αύριο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή περί τα 65 ν. μ. νοτιοδυτικά Πύλου υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.).
Ειδικότερα, το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ ενημερώθηκε για την ύπαρξη ξύλινου σκάφους (α.λ.σ.) σε δυσχερή θέση με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Το εν λόγω σκάφος εντοπίστηκε από το Φ/Γ πλοίο ”NORDIC ANNA” σημαίας Πορτογαλίας, το οποίο περισυνέλεξε ογδόντα δύο (82) άτομα, ενώ τρία (03) άτομα περισυνελέγησαν από το Δ/Ξ πλοίο ”KOOL BALTIC” σημαίας Λιβερίας.
Ανωτέρω πλοία κατέπλευσαν στο αγκυροβόλιο Καλαμάτας, από όπου οι εν λόγω αλλοδαποί μετεπιβιβάζονται σε ιδιωτικά μέσα και μεταφέρονται με ασφάλεια στον οικείο λιμένα.
Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιχειρούν για τον εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων ένα (01) παραπλέον πλοίο και ένα (01) μη επανδρωμένο αεροσκάφος (ΜΕΑ). Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι άνεμοι ΑΒΑ 4 – 5 BF.

Νερό και σάντουιτς μοιράστηκαν στα μικρα παιδιά, στα οποία ήταν εμφανής η εξαθλίωση, ενω για να χαρούν παρά την ταλαιπωρία τους τους δόθηκαν μπαλόνια. Να σημειωθεί ότι το μεσημεριανό γεύμα πραγματοποιήθηκε από τα Μαγειρεία του Δήμου Καλαμάτας.

Το ξύλινο υπερφορτωμένο σκάφος με το οποίο ταξίδευαν

Τι αναφέρει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, υλοποιώντας σχετική οδηγία του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, διέθεσε υλικό (στρώματα και κλινοσκεπάσματα) για την προσωρινή φιλοξενία των 92 παράτυπων μεταναστών -μεταξύ των οποίων 30 παιδιά-, που έφθασαν στην Καλαμάτα, αργά το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, έχοντας διασωθεί νωρίτερα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου.

Αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε διασωθέντες παράτυπους μετανάστες

Από την πρώτη στιγμή, στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας βρέθηκε ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλης Χαντζής, ο οποίος -στο πλαίσιο των οδηγιών του περιφερειάρχη Π. Νίκα- επικοινώνησε με τη διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη για την διακομιδή στη νοσηλευτική μονάδα της Καλαμάτας ορισμένων από τους διασωθέντες, καθώς μετά τις πρώτες εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι είχαν υγειονομικής φύσεως προβλήματα.

Παράλληλα, μετά την επικοινωνία του περιφερειακού συντονιστή Πολιτικής Προστασίας με την διοίκηση του Γ.Ν. Μεσσηνίας, διασφαλίστηκε και η παρουσία αύριο Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών, στο λιμάνι της Καλαμάτας, δύο παιδιάτρων και ενός δερματολόγου για επιπλέον εξετάσεις.

Στην όλη επιχείρηση η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεργάζεται με τον Δήμο Καλαμάτας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.

 

92 μετανάστες στο Λιμάνι Καλαμάτας-Tα 30 μικρά παιδιά
To Top