Yποδομές

8.500 οχήματα περνούν κάθε μέρα απο τον κόμβο της 23ης Μαρτίου-Επεκτείνονται τα πεζοδρόμια-Νοτιότερα ο κόμβος

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ “ΑΣΦΥΞΙΑ” ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΣΤΑΔΙΟΥ: ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ

Μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο δείχνουν οι μετρήσεις που έγιναν στην οδό Σταδίου. Συγκεκριμένα, στο τμήμα του δρόμου από Νέδοντος έως τον κυκλικό κόμβο της 23ης Μαρτίου, ο μέγιστος ωριαίος
κυκλοφοριακός φόρτος φτάνει έως και 750 οχήματα ανά κατεύθυνση, την ώρα αιχμής, εκ
των οποίων 6% είναι βαρέα οχήματα, δηλαδή φορτηγά και λεωφορεία.  Όπως επισημαίνεται στη σχετική εισήγηση, παρά το γεγονός ότι το πλάτος του οδοστρώματος ανά κατεύθυνση στο τμήμα
αυτό, κυμαίνεται από 6 έως 9 μέτρα, εντούτοις τα οχήματα καταλήγουν να κινούνται σε μία λωρίδα
κυκλοφορίας, και στις δύο κατευθύνσεις λόγω των παράνομα σταθμευμένων οχημάτων. Ο κυκλικός κόμβος των οδών Σταδίου-Υπαπαντής, εξυπηρετεί περίπου 8.500 οχήματα ημερησίως.

ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΝΟΤΙΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΛΩΡΙΔΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΤΑ 40ΧΛΜ

Το θέμα έρχεται τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, μετά τις  παρατηρήσεις-επισημάνσεις που εξέφρασε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και οι οποίες θα πρέπει να ενσωματωθούν στην υπάρχουσα κυκλοφοριακή μελέτη που αφορά τη βελτίωση και αναδιάταξη-αναδιοργάνωση της πλατείας 23ης Μαρτίου. Οι αλλαγές που προτείνονται είναι η μετατόπιση του άξονα της βόρειας λωρίδας κυκλοφορίας νοτιότερα, και μέγιστο όριο ταχύτητας τα 40 χιλιόμετρα. Να υπενθυμίσουμε ότι η τεχνική μελέτη είχε γίνει από τον Δήμο Καλαμάτας τον Νοέμβριο του 2018, με σκοπό την κυκλοφοριακή αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης προς όφελος των χρηστών.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΟΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ: ΤΟ 71% ΣΤΑΘΜΕΥΕΙ ΕΩΣ ΜΙΣΗ ΩΡΑ

Η ζήτηση για στάθμευση επί της Σταδίου είναι πολύ μεγάλη. Οι μετρήσεις στάθμευσης δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά παράνομα σταθμευμένα οχήματα, εκ των οποίων το 71% για διάρκεια έως 30 λεπτά και άλλο ένα 15% από μισή έως 1 ώρα.


Στο εξεταζόμενο τμήμα, σήμερα διατίθενται 35 θέσεις στάθμευσης επί της οδού Σταδίου (από
Νέδοντος έως Υπαπαντής). Στον δημοτικό υπαίθριο χώρο στάθμευσης στην οδό Νέδοντος, διατίθενται 100 θέσεις στάθμευσης, όπου η μέση πληρότητα είναι περίπου 60%.

Όπως επισημαίνεται, οι μετρήσεις στάθμευσης δείχνουν επίσης ότι, η ζήτηση στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να εξυπηρετηθεί από την υφιστάμενη προσφορά. Όμως, η ολιγόλεπτη στάση/στάθμευση επί της
Σταδίου είναι αυτή που καθορίζει την κρίσιμη παράμετρο του ποσοστού των παράνομα
σταθμευμένων οχημάτων, και στην τελική αυτή που δημιουργεί και το πρόβλημα.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει μείωση του πλάτους του οδοστρώματος της οδού 23ης
Μαρτίου, διαπλάτυνση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού και ενοποίησή τους με το δάπεδο
της στοάς βόρεια και νότια, διαπλάτυνση της κεντρικής νησίδας και αύξηση του πρασίνου,
περιορισμό του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, διαμόρφωση κατάλληλων
εσοχών για στάση και βελτίωση της απορροής των ομβρίων. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται διεύρυνση τη πλατείας νότια με πρόσθετο χώρο έκτασης περίπου 1.200 μ2 βελτιώνονται οι συνθήκες άνετης και ασφαλούς κίνησης των πεζών και εν τέλη δημιουργούνται οι συνθήκες ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Όπως φαίνεται και στη μελέτη ουσιαστικά ενοποιείται και “πεζοδρομείται” ένα τμήμα της Σταδίου, κοντά στην απόληξη με τη Νέδοντος

Ενώ μετακινείται νοτιοανατολικότερα σε νέα θέση ο κυκλικός κόμβος της 23ης Μαρτίου

Στη διασταύρωση της οδού με την οδού Αριστομένους και τον προβλεπόμενο πεζόδρομο της οδού Σφακτηρίας προτείνονται διαβάσεις πεζών. Οι διαβάσεις αυτές, για την ασφαλή διέλευση των πεζών, προτείνονται υπερυψωμένες 7,50 εκ. με κλίση ράμπας 1:10.

Ο νέος ισόπεδος κυκλικός κόμβος προτείνεται νοτιοανατολικά του υφιστάμενου. Η διάμετρος του προτεινόμενου κυκλικού κόμβου είναι D=18m (mini roundabout). Ο μέγιστος φόρτος που μπορεί να εξυπηρετήσει είναι έως 10.000 οχήματα/ημέρα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κυκλοφοριακών μετρήσεων καλύπτει το μεταφορικό έργο.

επιμέλεια: Μαίρη Περδικέα

8.500 οχήματα περνούν κάθε μέρα απο τον κόμβο της 23ης Μαρτίου-Επεκτείνονται τα πεζοδρόμια-Νοτιότερα ο κόμβος
To Top