ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

75 επιτροπές σε όλη τη χώρα για τις νέες αντικειμενικές

ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΜΕΣΙΤΗΣ,ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Προθεσμία ενός μήνα για να προτείνουν τις νέες αντικειμενικές ώστε να ισχύσουν από 1.1.2018

Με διάταξη νόμου την οποία το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή θα προβλέπεται η σύσταση 75 επιτροπών σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει προθεσμία ενός μήνα στις 75 επιτροπές για να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τις νέες τιμές των ακινήτων.

Οι νέες τιμές θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων και στόχος είναι να τεθούν σε ισχύ την 1.1.2018 προκειμένου να αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το επόμενο έτος.

Με τη σχετική διάταξη νόμου θα τοποθετούνται στις κατά τόπους επιτροπές εκπρόσωποι επαγγελματικών ομάδων ( μεσίτες, εκτιμητές, συμβολαιογράφοι, κατασκευαστές) καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 75 ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ…ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΩΝ

Επίσης στην διάταξη θα προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα έχει εποπτικό ρόλο στις 75 τοπικές επιτροπές. Την επιτροπή αυτή έχει ήδη προαναγγείλει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου με στόχο να προλαμβάνονται ενδεχόμενες στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης από τις εισηγήσεις των 75 τοπικών επιτροπών.

Η επιτροπή θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές σε σχέση με αυτές που θα προκύπτουν από ειδικό αλγόριθμο που θα λαμβάνεται επίσης, υπόψη, για τον προσδιορισμό των τιμών.

Όσον αφορά στη Συντονιστική Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνει τις δοκιμές για την οριστικοποίηση του στατιστικού υποδείγματος για τον αλγόριθμο που θα μετατρέπει δεδομένα της αγοράς ακινήτων σε τιμές ζώνης.

Το σύστημα αυτό τροφοδοτείται από τα δεδομένα των πράξεων στα συμβολαιογραφεία, από τα στοιχεία των τραπεζών που στηρίζονται σε φυσικές εκτιμήσεις των ακινήτων και από τα μισθωτήρια συμβόλαια.

Το χρονοδιάγραμμα είναι πράγματι σφιχτό, αφού άμεσα θα πρέπει να συγκροτηθούν οι Επιτροπές και μέσα σε ένα μήνα να εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες είναι στα 113 προαπαιτούμενα που πρέπει να γίνουν έως το β’ τρίμηνο του 2018 προκειμένου να κλείσει και η 3η αξιολόγηση. Μάλιστα όπως προκύπτει από την έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν που εκδόθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, οι νέες αντικειμενικές θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως τον Δεκέμβριο.

75 επιτροπές σε όλη τη χώρα για τις νέες αντικειμενικές
To Top