ΚΟΙΝΩΝΙΑ

7 συλλήψεις στην Καλαμάτα για τον θάνατο του εικονολήπτη

Eπτά συλλήψεις είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της βραδιάς του σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό από σαϊτα του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη.

Η Αστυνομία προχώρησε σε 7 συλλήψεις μελών μπουλουκιών. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν ένας 62χρονος, ένας 31χρονος, ένας 49χρονος, και τρεις νεαροί 26, 25 και 22 ετών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για πρόκληση θανατηφόρας βλάβης, αλλά και για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων. Μαζί τους συνελήφθη και ο αρμόδιος  δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Μπασακίδης, για παράβαση καθήκοντος. Και οι εφτά αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Καλαμάτας,για να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Να σημειωθεί ότι από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας έχουν κατασχεθεί συνολικά 69 σαϊτες, και διάφορα υλικά για την κατασκευή τους.

Η τοπική κοινωνία είναι συγκλονισμένη από τον τραγικό και άδικο χαμό του 53χρονου Κώστα Θεοδωρακάκη. Μπροστά σε πλήθος κόσμου ανεξέλεγκτη σαϊτα, που έφυγε από σαϊτομάχο, τον χτύπησε στο κεφάλι και τον τραυμάτισε θανάσιμα, την ώρα που εκείνος μετέδιδε ζωντανά τον σαϊτοπόλεμο.

Ασθενοφόρο έσπευσε στο σημείο για να παραλάβει τον άτυχο Κώστα όμως ήταν ήδη αργά

Ένα αμφιλεγόμενο έθιμο, με πολλούς φανατικούς υποστηρικτές αλλά και με πολέμιους, που αποδείχτηκε θανατηφόρο. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας, και παρά το κάλεσμα που έκαναν τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Μπασακίδης, αλλά και επρόσωπος των σαϊτομάχων για να προσέλθει ο κόσμος και να παρακολουθήσει τον σαϊτοπόλεμο, κανένας τους δεν περίμενε ότι θα είχε αυτή την τραγική κατάληξη, με τον άδικο χαμό ενός ανθρώπου. Γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τον κόσμο που ζητά την κατάργηση αυτού του “εθίμου”.

Το παράδοξο είναι ότι ενώ υπάρχει αυστηρός νόμος που απαγορεύει την οποιαδήποτε χρήση, κατοχή, κατασκευή κροτίδων, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα έκανε έκκληση να μην χρησιμοποιούνται κροτίδες, να μην γινονται θεατές μικρά παιδιά που μιμούνται, να μην ρίχνονται βεγγαλικά και κροτίδες καθώς είναι παράνομο, παρά το γεγονός ότι προέβη σε δεκάδες συλλήψεις ανά την επικράτεια αλλά και στη Μεσσηνία για κατοχή και εμπορία κροτίδων, εντούτοις η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας αλλά και οι προηγούμενες, συντηρεί εδώ και χρόνια αυτό το “έθιμο”.

Το κάλεσμα που έγινε Μ.Πέμπτη 25 Απριλίου, από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας για τον σαϊτοπόλεμο

Έπρεπε να συμβεί το μοιραίο, να χαθεί μια ζωή για να ταρακουνηθούν οι αρμόδιοι; Και είναι το λιγότερο εξοργιστικό ο δήμαρχος να προβαίνει σε δηλώσεις όπως “είναι στο DNA των Μεσσήνιων ο σαϊτοπόλεμος, και δεν μπορεί να καταργηθεί γιατί θα προκαλέσει αντιδράσεις”. Μια άστοχη δήλωση, όταν υπάρχει ήδη ένας νεκρός. Ένα “έθιμο” με βαθμό επικινδυνότητας τόσο για τους ίδιους τους σαϊτομάχους όσο και για το κοινό που παρακολουθεί τέτοιου είδους επιδείξεις. Και ένας παραλογισμός, όταν ο ίδιος ο νόμος έχει αυστηροποιηθεί μετά τα εκατοντάδες ατυχήματα, ακρωτηριασμούς και θανάτους που έχουν προκληθεί από τη χρήση κροτίδων κατά τη διάρκεια του Πάσχα στη χώρα μας.

Τα παρακάτω υπενθύμιζε η Ελληνική Αστυνομία κατά τη διάρκεια του Πάσχα, σε συνεχείς ανακοινώσεις της:

Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.

Αποτρέψτε τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
-Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
-Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
-Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Δυστυχώς, ο Κώστας Θεοδωρακάκης πλήρωσε με τη ζωή του το “έθιμο” του σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα. Πρόκειται για το πρώτο θύμα-καθώς παλαιότερα έχουν καταγραφεί μόνο περιστατικά τραυματισμών-του σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα. Οι αρμόδιοι πλέον θα πρέπει να επανεξετάσουν το συγκεκριμένο “έθιμο”.

Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

7 συλλήψεις στην Καλαμάτα για τον θάνατο του εικονολήπτη
To Top