Το δικό μου Σχολείο

6ο Λύκειο Καλαμάτας: “Μικρός Κοπέρνικος”-Τηλεσκόπηση με δορυφόρους στα οικοσυστήματα της Μεσσηνίας

Συνεχίζεται στην Καλαμάτα και εφέτος στο 6ο Λύκειο, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ένα καινοτόμο πρόγραμμα που είναι ανοικτό προς το ευρύτερο μαθητικό και διδακτικό κοινό της περιοχής μας. Το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο:

«Μικρός Κοπέρνικος- Τηλεπισκόπηση με τους δορυφόρους SENTINEL της ESA στα οικοσυστήματα της Μεσσηνίας και της ΕΛΛΑΔΟΣ » προς τιμή του μεγάλου Πολωνού αστρονόμου.

Η εφαρμογή του προγράμματος αυτού, έγινε πέρυσι σε πιλοτικό επίπεδο με ομάδες μαθητών στην Καλαμάτα και την Ραφήνα, όπου η δεύτερη ομάδα μαθητών στο πρόγραμμα Climate Detectives της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Εταιρίας –ESA τιμήθηκε πανευρωπαϊκά και ήταν ανάμεσα στους 4 φιναλίστ του πανευρωπαϊκού μαθητικού διαγωνισμού CLIMATE DETECTIVES – Living Planet Symposium 2019-ESA που διεξήχθη στο Μιλάνο της Ιταλίας.
Σκοπός είναι η ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων που επιζητούνται από την νέα γενιά, στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή της πληροφορίας σε τομείς και δράσεις που αφορούν στρατηγικές διαχείρισης του γεω περιβάλλοντος μας που θα επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητα μας σε όλο τον πλανήτη.

Το πρόγραμμα αυτό επικεντρώνεται ειδικότερα, στην χρήση των δορυφορικών δεδομένων της τηλεπισκόπησης, του προγράμματος COPERNICUS της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Εταιρίας (European Space Agency-ESA), που αποτυπώνονται παγκοσμίως από την συστοιχία εν ενεργεία δορυφόρων SENTINEL.

 

 

Το πρόγραμμα συνοδεύεται με την χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και ανοικτών δεδομένων διαδραστικότητας και αποτύπωσης της πολυπλοκότητας στο ζωτικό μας περιβάλλον.
Τα δεδομένα είναι υψηλής διακριτικότητας και ποιότητας, εμπλουτισμένα με πυκνές χρονοσειρές δεδομένων συχνής επανεπίσκεψης δορυφόρων, επάνω από την περιοχή μας αλλά και ανά σημείο παγκοσμίως σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου.

Οι λεπτομερείς αυτές παρατηρήσεις θα εισαγάγουν τους μαθητές μας στις πολλές σύγχρονες εφαρμογές του τομέα της γεωπληροφορικής, με παράλληλη επικέντρωση στα οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής μας (ατμόσφαιρα, υδάτινοι όγκοι- θάλασσες, κλίμα, γήινοι όγκοι στην στεριά, αντιμετώπιση έκτακτων κρίσεων).

 

Η πρόσκληση επίσης είναι ανοικτή επίσης προς εθελοντές καθηγητές όλων των ειδικοτήτων (φυσική, χημεία, βιολογία, γεωγραφία, πληροφορική ) που επιζητούν να συμμετέχουν υποστηρικτικά σε αυτήν την εκπαιδευτική εθελοντική πρωτοβουλία.
Οι μαθητές που θα συμμετέχουν θα υποβάλλουν την πρόταση τους στον προγραμματιζόμενο και εφέτος πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Climate Detectives 2020- ESA με την βοήθεια ομάδας ειδικών επιστημόνων και καθηγητών.
Οι συναντήσεις των μαθητών της κάθε ομάδος θα διεξάγονται κάθε Σάββατο απόγευμα σε τάξεις διδασκαλίας του 6ου Λυκείου Καλαμάτας. Η συμμετοχή είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Οι μαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς που θέλουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορούν να έρθουν σε άμεση επικοινωνία με τους συντονιστές του προγράμματος:
Χαρά Κιουρή τηλ 6945428944 και Δρ. Τάκη Παπαδόπουλο, τηλ 6938140396

Προσκαλούμε όλους τους μαθητές της ευρύτερης περιοχής μας που ενδιαφέρονται επίσης να δηλώσουν και ηλεκτρονικά την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αυτό, μέσω e-mail στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
xkiouri@hotmail.com και takis.papadopoulos@gmail.com

6ο Λύκειο Καλαμάτας: “Μικρός Κοπέρνικος”-Τηλεσκόπηση με δορυφόρους στα οικοσυστήματα της Μεσσηνίας
To Top