ΑΓΡΟΤΙΚΑ

6ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου: Με ανησυχητικές διαπιστώσεις πάμε για άλλη μια δύσκολη χρονιά

ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Τραγική διαπίστωση: “Οι Έλληνες έχουν ξεχάσει να τρώνε ελαιόλαδο!

Ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 11 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Elite, το 6ο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Επιτραπέζιας Ελιάς, με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μιχάλη Αντωνόπουλο να κηρύσσει την επίσημη έναρξη του, συνοδευόμενη από σύντομους χαιρετισμούς και ομιλίες από τους συνδιοργανωτές και τους προσκεκλημένους.

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Lesvos Gold Κωνσταντίνος Κολυβάς, που πήρε έπαινο για την συμμετοχή του και ο ίδιος δήλωσε πως ήταν μεγάλη πρόκληση να συναγωνιστεί ένα λάδι από την όμορφη Λέσβο σε μια περιοχή όπως η Μεσσηνία και να καταφέρει να πάρει και βραβείο.

O κ.Δούζης παραλαμβάνει το βραβείο του και ζητά να στηριχτεί η ανθεκτική και ποιοτική καλλιέργεια στον Ταύγετο. 

Λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών το φετινό πρόγραμμα και γενικά όλη η διοργάνωση περιλαμβάνει ένα σφιχτό πρόγραμμα, ενώ δεν υπάρχει έκθεση.

Χαιρετισμούς έκαναν μετά τον Μιχάλη Αντωνόπουλο, ο Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Μενέλαος Κουτέλας από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Τζαμουράνης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δημήτρης Πετρόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν μέλη του ΑΣ Καλαμάτας, του Επιμελητηρίου, Αυτοδιοικητικοί, παραγωγοί και έμποροι των αντικειμένων του Φεστιβάλ και επιστήμονες του χώρου.

Η πρώτη ημέρα του 6ου Φεστιβάλ, που καλώς διοργανώθηκε γιατί είναι ένα δείγμα εξωστρέφειας και σύμπραξης δυνάμεων, που έχει στόχο την ανάδειξη των Μεσσηνιακών προϊόντων, περιλάμβανε την εισήγηση από τον διευθυντή Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, αναπληρωτή καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Βασίλη Δημόπουλο, με θέμα “Διαγωνισμός Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του Kalamata Olive Oil Awards 2020 από το αναγνωρισμένο πάνελ του ΤΕΙ Καλαμάτας”.

Μεσολάβησαν οι βραβεύσεις των κ.Κυριακόπουλου και Ζακυνθινού, σε κλίμα συγκίνησης, αφού και οι δυο επιστήμονες έχουν προσφέρει πολλά στον τομέα της ελιάς και του ελαιολάδου..

Ακολούθησε εισήγηση από τον Παύλο Νησιανάκη, DVM, χημικό Msc “Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών ΑΕ”, με θέμα “Υπολείμματα φυτοφαρμάκων και βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε ελιές και ελαιόλαδα στην Ελλάδα” και στη συνέχεια στο πάνελ ανέβηκαν ο Γιάννης Κυριακόπουλος, διευθυντής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, γεωπόνος και ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, γεωπόνος.

Το πρόγραμμα της Κυριακής 12 Ιουλίου

Στις 11 π.μ., εισήγηση από τον Στάθη Αναστασόπουλο, αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, με θέμα “Kλιματική αλλαγή και ελαιοκαλλιέργεια. Αναβάθμιση αρδευτικών υποδομών της Π.Ε. Μεσσηνίας”.

Στις 11.30 π.μ. εισήγηση από τον Γεώργιο Ζακυνθινό, καθηγητή Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, με θέμα “Ορυκτέλαια: Η επιμόλυνση του ελαιολάδου μας απειλεί την ποιότητα και αμφισβήτηση της υγιεινής του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου”.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

O MIΧΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ

Ο ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΟΥΤΕΛΑΣ

Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΣΟΡΩΝΗ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΑΟΚ

ΟΙ ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

To Top